Téli kedvezménykártya, helisí, hóparkok és még sok más

Téli kedvezménykártya, helisí, hóparkok és még sok más

(x) - Támogatott tartalom
2013/11/11
Síelj, snowboardozz, túrasízz, sífuss, szánkózz akár éjszaka is, korcsolyázz, jéghokizz, jégmássz vagy helisízz, Szlovéniában nincs olyan téli sportág, amire ne találnál lehetőséget!

Szlovénia kitűnő földrajzi fekvésének és jó közlekedési infrastruktúrájának köszönhetően felejthetetlen élményt nyújt a téli sportok szerelmeseinek is. Legyen az síelés, túrasízés, sífutás, éjszakai szánkózás, korcsolyázás vagy éppen jéghokizás, mindenki talál kedvére való sportolási lehetőséget. Szlovéniában egyébként régi hagyománya van a síelésnek, ismert, hogy már a 17. században is használtak kezdetleges síléceket. A magas színvonalú szállás- és vendéglátóhelyek, valamint a hagyományosan elismert síiskolák is gondoskodnak arról, hogy Szlovénia felettébb alkalmas hely legyen a síelők számára.


Vogel
Vogel
Kép forrása: (c) Ales Fevzer

Galériáért katt a képre! (fotó: Vogel (c) Ales Fevzer)


Számos korszerűen felszerelt síközpont található, melyek több mint 300 km hosszú sípályával és 280 km hosszú sífutópályával büszkélkedhetnek.
A legismertebb síközpontok közé sorolható Kranjska Gora, amely 2014. március 8. és 9. között a Vitranc Kupa helyszíne lesz, majd Mariborsko Pohorje, ahol 2014. február 1-én és 2-án a Zlata lisica (Golden Fox) nemzetközi síverseny kerül megrendezésre, illetve Rogla, amely mesebeli erdőivel igazi sport- és téli hangulatot varázsol elénk. Egyebek mellett Rogla a snowboard világbajnokságnak ad otthont 2014. január 18-án. Végül nem feledkezhetünk meg a többi, mintegy negyven, sípályáról sem, amelyek minden évben síelők ezreit vonzzák. Krvavec például Ljubljánához való közelségével vívta ki népszerűségét, a Bohinji tó felett található Vogel síközpont pedig megkapó környezete miatt igen látogatott. Cerkno a családosok kedvence, Kanin pedig Bovec felett a legmagasabban fekvő sípálya és az egyetlen, ahonnan át lehet csúszni Olaszországba.

A snowboardosoknak nem kell unalomig a cikk-cakkokat ismételgetni, hiszen a nagyobb síközpontokban rájuk gondolva jól kialakított hóparkok várják a kihívásra éhező boardosokat, freestyle-os ügyességüket gyakorolni tudják a Vogelen, Roglán és Kranjska Gorán. A parkok kezdők számára is biztosít, így hamar felzárkózhatnak haladóbb társaik mellé. A sí- és snowboard oktatások a 15 síiskolánál csoportokban illetve egyénileg is zajlanak, valamint felszerelés kölcsönzésre is van lehetőség. A gyerekeknek 14 éves korig a sisak kötelező, bár utána sem árt, ha védjuk a fejünket.

Peca
Peca
Kép forrása: (c) Tomo Jesenicnik
Galériáért katt a képre! (fotó: Peca (c) Tomo Jesenicnik)


A sítúrázók számára igazi paradicsom az érintetlen hegyoldalak látványa, amit természetesen nem csak nézhetnek, hanem fel is túrázhatnak rájuk. Megfelelő hóviszonyok mellett, igazi mélyhavas élményeket is lehet gyűjteni bőven. Tapasztalt hegyi vezető segítségével vadregényes tájakat fedezhetünk fel, aki a viszonyokat jól ismerve biztonságunkról is gondoskodik. Népszerű sítúra uticélokat találhatunk Komna környékén a Bohinji tó felett, Mala Mojstrovkán Vrsicnél, Visevniknél Pokljuka felett, Ojstricától síelve a Logar völgybe, illetve Korosicától Podvolovjlek felé vagy a Savinja nyeregből szintén a Logar völgybe. A legjobb tavasszal sítúrázni, mert ekkor kisebb a lavinaveszély.

Extrém sportolóknak lehetőségük van  is, a szervezők gondoskodnak róla, hogy haladó szintű síelők és snowboardosok olyan helyekre is eljussanak, amely sokak számára elérhetetlen. Profi freeride-osok és hegyi vezetők segítenek elsajátítani a lavina eszközök használatát, majd veled együtt síelik be a vadregényes hegyeket-völgyeket. (A heli-sízés 8 fő esetén 150 euro/fő, 6 fő esetén 170 euro/fő összeget kóstál.)

A szánkózás Szlovéniában szintén nagyon népszerű szórakozás, különösen a Júliai- és Kamnik-Savinja Alpokban. Találhatunk szánkópályát Vrsic-ben, Velika Planinán, a Bohinj feletti Vogaron, Kranjska Gorán,  és Mangartnál, ahol éjszaka is szánkózhatunk.

Amennyiben pedig a sífutást részesíted előnyben, úgy festői völgyekben hódolhatsz ezen szenvedélyednek. A legismertebb a világhíres biatlon sífutó központ, Pokljukaban található, ahol felújított és jól felszerelt sport központ és hotel is található. A Solcavsko régióban található Logarska Dolina érintetlen völgye, ahol 13 km hosszú sífutó pályát találunk, szintén nagyon népszerű a sífutók körében.

A szlovén síközpontok egyik nagy előnye, hogy szinte mindegyik közvetlen kapcsolatban áll a völggyel, így a városközpontok a modern felvonókkal könnyen és gyorsan megközelíthetőek.

A 2013/2014-es síszezonban
Az egységes szlovén síbérlet (ESSV AS) az idén is gondtalan síelést és aktív rekreációt tesz lehetővé a síelők számára a szlovén síközpontok többségében. Ez nem csak ajtót nyit a sípályák többségére, hanem egyszerűen online is megrendelhető a honlapon. Az alábbi síbérletek közül választhatsz:
- egyéni ESSV AS
- családi ESSV AS
- 6 napos turista síbérlet
Az egységes szlovén síbérlet megvásárlásakor az Active Slovenia kedvezménykártyát is megkapod, amely számos további kedvezményt biztosít!

Storzic
Storzic
Kép forrása: (c) J. Skok
Galériáért katt a képre! (fotó: téli hegymászó túra a Storzicra  (c) J. Skok)


A legnagyobb síterepek és idei programjaik röviden:

- Rogla - egyénre szabott téli programok, sok esemény és termálfürdők
- Mariborsko Pohorje - többféle váltható síbérlet és Audi FIS Női Szlalom Világkupa futam
- Krvavec -  lift és pálya felújítások, sok-sok téli program
- Kranjska Gora - eszkimófalu, éjszakai szánkózás, hópark
- Cerkno - "Aktív nap a havon" és még számos havas esemény
- Vogel - új és korszerűbb hópark, kedvező csomagajánlatok
- Golte - Salsa-sí hétvége és nosztalgia síelések


Események a kisebb sípályákon:
Az elmúlt években főként az infrastruktúrában történt sok fejlesztés, ami befolyásolta a biztonságot a szlovén sípályákon és lehetővé tette a síelést abban az időszakokban is, amikor a természetes hótakaró mérsékelt volt. Az egyes síterepek, a síiskolák, síóvodák, hóparkok, különleges események valamint a gasztronómia és szórakozás terén igyekeznek újat és izgalmasat felmutatni.

 

Kapcsolat, bővebb információ:

 

Slovenia-logo4251.jpg
Slovenia-logo4251.jpg
Kép forrása: slovenia.info