Snowboard szempa GPS-es műszerfallal Hír

Mozgásvilág.hu
2010/12/14
Nem érezted még, hogy valami hiányzik csúszás közben?
Hirdetés
Nem lenne jó tudni, hogy mekkora sebességgel suhansz, hogy elég gyors vagy-e az ugratóhoz, vagy hogy aztán hány métert és milyen magasra ugrattál és hogy egyáltalán milyen magas hegyen vagy és mennyi ideje és mennyit ereszkedtél , milyen távolságot tettél meg, ésatöbbi séatöbbi!? Ja és persze úgy, hogy közben nem kell sehova elpillantanod, koncentrálhatsz a terepre, mert az infó közvetlen a szemed előtt van... Azért ez "beszOURás" :)
 
Zeal Transcend GPS
 
A Recon-Zeal Transcend Snowboard (sí) szemüveg beépített GPS-vevővel rendelkezik, ami igazából nem nagy szám, mert manapság már szinte mindenbe - mobiltelefon, fotógép, hajszárító, talán pelenka is, stb. - képesek a gyártók belepasszítani a helymeghatározó rendszert. Csakhogy a pelenkában tárolt adatokat integrált képernyő hiányában csak a számítógépre kapcsoláskor tudnánk leolvasni, egy mobiltelefont, vagy egyéb kijelzős kütyüt meg a kezünkben/kezünkön kell tartanunk és félrepillantanunk ahhoz, hogy lássuk az infókat. Ha éppen szlalomozol, vagy ugratóhoz közeledsz és koncentrálnod kell, plusz a kezeddel egyensúlyozol is, a fenti módszerek nem megfelelőek. Éppen ezért a Recon-Zeal Transcend Snowboard szemüveg beépített Real-time műszerfallal (QVGA- 320x240-es felbontású 16 bites LCD Microdisplay) is fel van szerelve, amit menet közben, a szempa viselése közben folyamatosan látunk és így minden pillanatban leolvashatjuk az infókat (sebesség, hőmérséklet, magasság, emelkedés/ereszkedés, távolság, stopper, földrajzi pozíció - és az ezekből kikalkulálható számos infó). A kijelző a jobb oldali lencse alján bújik meg. A gyártó szerint nem takar ki semmit a panorámából, de éppen elég nagy ahhoz, hogy könnyen leolvashatóak legyenek az infók.
 
Zeal Transcend GPS
 
Ha valamilyen extra esemény történik (újabb 500 méter szintet értél el, megdöntötted a sebességrekordodat, vagy elértél egy bizonyos ereszkedést) a kijelzőn egy felugró ablak (alias pop-up) értesít is róla menet közben. Igaz, a sebességet mindössze 150 km/h-ig mutatja, így ha ennél gyorsabban csúszol, kénytelen leszel saccolni :)
 
Zeal Transcend GPS
 
Később, miközben ülsz a felvonón és van egy kis időd, elemezgetheted a statisztikáidat (összes ereszkedés, lecsúszások száma, milyen távolságot tettél meg, leggyorsabb, leglassabb lecsúszás, max- és átlagsebesség, hőmérséklet adatok, stb., melyekből akár az ugratások adatait is ki tudod szűrni). Az adattengerben a sisak külsején elhelyezett, nagyméretű gombokkal tudsz navigálni. VIGYÁZAT! Ha túlságosan belemerülsz, talán észre sem veszed, hogy haverjaid integetnek neked és csak annyit látnak, hogy a halántékodat pötyögtetve bambulsz magad elé és talán még a szád is mozog közben. Még azt hihetik, hogy egy nagyobb esésnél beverted a fejedet. :)
Ha a nap lenyugodott és a kivilágított pályák is bezártak, a hüttében laptopon is elemezheted a csúszásokat 3D-s grafikonokkal, műholdas térképen ( TruStats szoftverrel ). A 257 grammos szempa memója átlagosan 5 napnyi infót képes eltárolni, ezért ha hosszabb a sítábor, célszerű sűrűn lementeni az adatokat.
 
Zeal Transcend GPS
 
A beépített aksi 6-8 órán át bírja egyetlen töltéssel, ami elegendő egy átlagos napi csúszkáláshoz. Tölteni USB-ről, vagy a mellékelt töltővel lehet (gyorstöltés 1 óra, teljes töltés 3-5 óra). Az elem töltöttségéről természetesen a kijelző is tájékoztat. A gyártó szerint 300-500 alkalommal lehet újratölteni, ami - hacsak nem az év minden napján használod - hosszú évekre elég (ha egy évben átlag két hetet síelsz, akkor kb 35 évig nem lesz gond vele). Ha bekrepálna, a gyártó kicseréli az aksit.
A beállítási lehetőség között választhatsz nyelvet (angol, francia), beállíthatod a mértékegységeket (metric, imperial) és a képernyő kontrasztján, valamint a fényerőn is igazíthatsz.
 
Zeal Transcend GPS
 
Szükség van mindezekre!? Ha belegondolsz, ez ugyanolyan, mint egy kerékpáros computer. A kerékpározás nélküle is ugyanolyan élvezetes, ám ha számodra fontos , hogy mérni tudjad a saját teljesítményedet és ezekből érdekes infókat, statisztikákat tudj meg, akkor igenis hasznos. Valószínűleg nem az lesz a legnagyobb kérdés, hogy szükségünk van-e rá. Amellett, hogy ezt a kérdést eldöntjük, még a pénztárcánkat is jól szemügyre kell venni, lévén a Recon-Zeal Transcend szemüveg alsó hangon is, Polarizált lencsékkel 399 USD . Ám ha a lúd kövéren jó, akkor fizethetünk 499 USD -t is a Polarizált és Photocromic (fényre sötétedő) lencsés változatért.
 
Videóhoz klikk ide!
 
Magyarországi forgalmazóról egyelőre nem tudunk. Legközelebb a sógoroknál tudod személyesen megvásárolni, vagy online is megrendelheted.
Bár első sorban a snowboardosok és a síelők az elsődleges célcsoport, tulajdonképpen, bringázás, gördeszkázás, siklóernyőzés, de még akár szörfözés közben is érdekesek lehetnek a Real-time infók , bár nedvességtűrését csak a hóban garantálják.
 
Bővebb infók: Klikk ide!
Hirdetés