Menü

2010.12.14.     Hozzászólás 4

Mozgásvilág.hu

Snowboard szempa GPS-es műszerfallal

Nem érezted még, hogy valami hiányzik csúszás közben?


Nem lenne jó tudni, hogy mekkora sebességgel suhansz, hogy elég gyors vagy-e az ugratóhoz, vagy hogy aztán hány métert és milyen magasra ugrattál és hogy egyáltalán milyen magas hegyen vagy és mennyi ideje és mennyit ereszkedtél, milyen távolságot tettél meg, ésatöbbi séatöbbi!? Ja és persze úgy, hogy közben nem kell sehova elpillantanod, koncentrálhatsz a terepre, mert az infó közvetlen a szemed előtt van... Azért ez "beszOURás" :)

 

Zeal Transcend GPS

 

A Recon-Zeal Transcend Snowboard (sí) szemüveg beépített GPS-vevővel rendelkezik, ami igazából nem nagy szám, mert manapság már szinte mindenbe - mobiltelefon, fotógép, hajszárító, talán pelenka is, stb. - képesek a gyártók belepasszítani a helymeghatározó rendszert. Csakhogy a pelenkában tárolt adatokat integrált képernyő hiányában csak a számítógépre kapcsoláskor tudnánk leolvasni, egy mobiltelefont, vagy egyéb kijelzős kütyüt meg a kezünkben/kezünkön kell tartanunk és félrepillantanunk ahhoz, hogy lássuk az infókat. Ha éppen szlalomozol, vagy ugratóhoz közeledsz és koncentrálnod kell, plusz a kezeddel egyensúlyozol is, a fenti módszerek nem megfelelőek. Éppen ezért a Recon-Zeal Transcend Snowboard szemüveg beépített Real-time műszerfallal (QVGA- 320x240-es felbontású 16 bites LCD Microdisplay) is fel van szerelve, amit menet közben, a szempa viselése közben folyamatosan látunk és így minden pillanatban leolvashatjuk az infókat (sebesség, hőmérséklet, magasság, emelkedés/ereszkedés, távolság, stopper, földrajzi pozíció - és az ezekből kikalkulálható számos infó). A kijelző a jobb oldali lencse alján bújik meg. A gyártó szerint nem takar ki semmit a panorámából, de éppen elég nagy ahhoz, hogy könnyen leolvashatóak legyenek az infók.

 

Zeal Transcend GPS

 

Ha valamilyen extra esemény történik (újabb 500 méter szintet értél el, megdöntötted a sebességrekordodat, vagy elértél egy bizonyos ereszkedést) a kijelzőn egy felugró ablak (alias pop-up) értesít is róla menet közben. Igaz, a sebességet mindössze 150 km/h-ig mutatja, így ha ennél gyorsabban csúszol, kénytelen leszel saccolni :)

 

Zeal Transcend GPS

 

Később, miközben ülsz a felvonón és van egy kis időd, elemezgetheted a statisztikáidat (összes ereszkedés, lecsúszások száma, milyen távolságot tettél meg, leggyorsabb, leglassabb lecsúszás, max- és átlagsebesség, hőmérséklet adatok, stb., melyekből akár az ugratások adatait is ki tudod szűrni). Az adattengerben a sisak külsején elhelyezett, nagyméretű gombokkal tudsz navigálni.
VIGYÁZAT! Ha túlságosan belemerülsz, talán észre sem veszed, hogy haverjaid integetnek neked és csak annyit látnak, hogy a halántékodat pötyögtetve bambulsz magad elé és talán még a szád is mozog közben. Még azt hihetik, hogy egy nagyobb esésnél beverted a fejedet. :)

Ha a nap lenyugodott és a kivilágított pályák is bezártak, a hüttében laptopon is elemezheted a csúszásokat 3D-s grafikonokkal, műholdas térképen (TruStats szoftverrel). A 257 grammos szempa memója átlagosan 5 napnyi infót képes eltárolni, ezért ha hosszabb a sítábor, célszerű sűrűn lementeni az adatokat.

 

Zeal Transcend GPS

 

A beépített aksi 6-8 órán át bírja egyetlen töltéssel, ami elegendő egy átlagos napi csúszkáláshoz. Tölteni USB-ről, vagy a mellékelt töltővel lehet (gyorstöltés 1 óra, teljes töltés 3-5 óra). Az elem töltöttségéről természetesen a kijelző is tájékoztat. A gyártó szerint 300-500 alkalommal lehet újratölteni, ami - hacsak nem az év minden napján használod - hosszú évekre elég (ha egy évben átlag két hetet síelsz, akkor kb 35 évig nem lesz gond vele). Ha bekrepálna, a gyártó kicseréli az aksit.

A beállítási lehetőség között választhatsz nyelvet (angol, francia), beállíthatod a mértékegységeket (metric, imperial) és a képernyő kontrasztján, valamint a fényerőn is igazíthatsz.

 

Zeal Transcend GPS

 

Szükség van mindezekre!? Ha belegondolsz, ez ugyanolyan, mint egy kerékpáros computer. A kerékpározás nélküle is ugyanolyan élvezetes, ám ha számodra fontos, hogy mérni tudjad a saját teljesítményedet és ezekből érdekes infókat, statisztikákat tudj meg, akkor igenis hasznos. Valószínűleg nem az lesz a legnagyobb kérdés, hogy szükségünk van-e rá. Amellett, hogy ezt a kérdést eldöntjük, még a pénztárcánkat is jól szemügyre kell venni, lévén a Recon-Zeal Transcend szemüveg alsó hangon is, Polarizált lencsékkel 399 USD. Ám ha a lúd kövéren jó, akkor fizethetünk 499 USD-t is a Polarizált és Photocromic (fényre sötétedő) lencsés változatért.

 

Videóhoz klikk ide!

 

Magyarországi forgalmazóról egyelőre nem tudunk. Legközelebb a sógoroknál tudod személyesen megvásárolni, vagy online is megrendelheted.

Bár első sorban a snowboardosok és a síelők az elsődleges célcsoport, tulajdonképpen, bringázás, gördeszkázás, siklóernyőzés, de még akár szörfözés közben is érdekesek lehetnek a Real-time infók, bár nedvességtűrését csak a hóban garantálják.

 

Bővebb infók: Klikk ide!

Olvass többet a témáról: gps, snowboard