Menü

2016.12.13.     Hozzászólás 10

TomTom Runner 3 teszt

A hobbisportolók karórája.


Szűk egy éve használtam rövid ideig a TomTom Runner 2 sportórát és bár azóta magasabb kategóriás kütyükkel edzek, ismerőseimnek rendületlenül is szívből ajánlom kedvező ár/érték aránya és amatőrök számára tökéletes funkciói miatt.

Az alaphelyzetben GPS-képes multisport kütyü a szabadtéri haladós tevékenységeken túl medencés úszásnál is jó szolgálatot tesz a leúszott hosszak "fejben" tartásával és az opcionálisan választható funkciók (csuklós pulzusmérés, zenelejátszás, bluetooth fülhallgató) pedig igény és pénztárca függvényében emelik még fejlebb a sportolás színvonalát.

A kiválasztható tevékenységek: futás, kerékpár, úszás, futópad, edzőterem, beltéri kerékpár (görgő), freestyle (túra), stopper.

Ezúttal egy zenelejátszást nélkülöző, csuklós pulzusmérős változat járt nálam a 3-as szériából és mivel az előző modellt már kellőképp kiveséztem, ebben a tesztben főképp az újdonságokról fogok írni.

 

Bizonyíték, hogy munkaidőn kívül is dolgozom :) Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Külcsín

Más is lett, meg nem is

Külsőre gyakorlatilag nem történt jelentős változás, egyedül a szíjak elérhető színvariációja lett más és az "alap" fekete szíj belső fele vagány zöld színt kapott - ezt gondolom a bíró okos lányával terveztették, mert ugyan szebb az összhatás, az órát felvéve mindössze egy vékony csík látszik ebből az oldalán és erősen dominál a fekete (vagyis színesebb is lett, meg nem is). Amúgy kapható rózsaszín-narancs színkombóban is, ami esetben szintén fennáll majd az, hogy tök jó, hogy kombinálták a színeket, de ebből viselés közben csak a rózsaszín fog érvényesülni.

Az asztali szinkronizáló szoftver szebb, csinosabb lett és gyorsan, zökkenőmentesen dolgozik. Külön öröm, hogy a rendszeres frissítések után részletes listát kapunk az újdonságokról, javításokról, funkciókról. Az asztali szoftverre persze csak akkor van szükség, ha nincs kompatibilis okostelefonod (iPhone, vagy Android 4.4-től felfelé), amivel nemcsak szinronizálni tudod, de a csinos appon keresztül az edzésadatokat is csekkolhatod.

 

Útvonal-felfedezés

Nyomvonal és iránytű

A legizgalmasabb újítás a hármas szériában a "csiganyál-kezelés", ami egyrészt tevékenység közben is lehetővé teszi az útvonalunk grafikus megjelenítését (így, ha eltévednénk, visszatalálunk az útvonal követésével), másrészt akár komplett útvonalakat is feltölthetünk az órára, így indulástól kezdve bebiztosíthatjuk, hogy a helyes irányba haladjunk.

 

Hogy ne tévedjek el munkába menet... Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Tevékenység alatt 1,5cm=1km, illetve 1,5cm=400m nagyításban látható a bejárt útvonal, látszik rajta a kiindulópont (házikó) a megtett út egy vékony vonal képében és mi magunk egy nyilacskaként jelölve. Ez a nyíl egyébként valós irányt is mutat, minthogy az óra iránytű funkcióval is bír. Vagyis nem kell előre lépned párat, hogy lásd merre van az arra, ugyanúgy működik, mint egy hagyományos iránytű, elég csak saját tengelyed körül forognod.

Ha előre feltöltött útvonalon haladsz, akkor a vékony fehér csík mutatja a követendő nyomvonalat, a vastagabb pedig az éppen bejártat. Kis házikó és célzászló mutatja a két végpontot.

Nem navigál sem hanggal, sem nyilakkal, ami ebben a kategóriában nem is lenne reális elvárás. Az viszont még nem volna rossz, ha nem csak az éppen aktuális útvonalat, illetve az előzőleg számítógéppel szinkronizált track-et tudnánk követni, hanem a még nem szinkronizált, de már lezártakat is. Ez olyankor jönne jól, ha több napos túránál egy előző szakaszt szeretnénk újra bejárni (mondjuk visszafelé, mert elvesztettük valahol útközben a valaminket).

 

Az egyik legmenőbb funkció Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Az iránytű a kültéri tevékenységek közben azonnal rendelkezésre áll, ha azonban tevékenység nélkül csak azt szeretnénk megtudni, hogy melyik irányból várjuk a napfelkeltét, akkor a menüből előhívott iránytűt az óra forgatásával-pörgetésével kell bekalibrálni, amit csak úgy tudunk kivitelezni, ha levesszük a karunkról.

 

GPS és pulzus

Essen azért szó ebben a cikkben is a két fontos funkcióról. A GPS elég gyorsan és pontosan működik, még olyan is előfordult, hogy gyorsabban talált jelet, mint egy magasabb kategóriás GPS-es sportóra (aztán máskor meg lassabban, de alapvetően pariban voltak ebben a tekintetben).

A csuklós pulzusmérő amolyan "nem is tudom hogyan értékeljelek" funkció. Aki nem szereti a mellkaspántos pulzusmérőt, megtalálhatja benne a számításait, de tapasztalatom alapján kényes a helyes viseletre. Egy Garmin mellkaspánttal összehasonlítva rögtön első alkalommal meglepően szinkronban voltak a mért értékek, egyedül egy hirtelen pulzusmegugrásnál volt csak némi fáziskésésben a TomTom. Aztán ugyanazon tesztkörülmények között az egyébként már 130-140 pulzus mellett is csak 90-100 bpm-et jelzett. A trükk a csuklócsonttól való távolságban és a megfelelő szorosságban rejlik és eltart egy ideig, mire rendesen kitapasztalja az ember a megfelelő pozíciót. Egyébként az óra szíja három pici, de erős pöcökkel rögzül, így (kis túlzással) előbb fog elszakadni maga a szíj, minthogy eloldjon a rögzítés aktív igénybevételnél.

 

TomTom a javából Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Aki rühelli a mellkaspántot, de szeretne pulzust mérni, ne habozzon a Cardio funkciót is kérni az órához, de ha választani kéne, még mindig inkább a mellkaspánt mellett döntenék (ami egyébként szintén kérhető a TomTom-hoz).

 

Még mindig kéne

A TomTom Runner harmadik szériájának fejlesztései továbbra is elég meggyőzőek ahhoz, hogy elsők között ajánljam amatőr és hobbisportoló ismerőseimnek. Feleségem úszik, fitness órákra jár, érdekli az egész napos aktivitása (lépésszám, alvásfigyelés, stb) és ehhez a TomTom Runner 3 tökéletes partnernek bizonyult.

A TomTom Runner 3 útvonal-felfedezés funkciója egy olyan funkció, ami még izgalmasabbá teszi az ügyes kis szerkezetet és az eddig hezitálókat döntésre késztetheti, de annak sem kell kardjába dőlnie, aki nemrég szerezte be az előző modellt, mert enélkül is remek a kütyü.

 

Olvass többet a témáról: tomtom, kütyü, gps, sportóra

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Tomi 2017.03.14.   21:26

  Tomi

  Szia! Kérdésem az óra menűje magyarul is tud?

  válasz erre...

 • SiMoon 2017.02.13.   12:05

  SiMoon

  Érdekes, talán a szíj, amit kaptál, valamiért merevebb, mint a többi, de a lényeg, hogy működik. Jó sportolást!

  válasz erre...

 • Milas 2017.02.11.   14:06

  Milas

  Jelentem, sikerült. A megoldás végtelenül egyszerű, banális, és rám nézve elég ciki, de leírom, hátha más is így jár, mint én. Szóval a megoldás az volt, hogy az egységet ki kellett venni az órapántból, met akkor lehetett 100%-osan csatlakoztatni. Az érdekes az, hogy mióta megvan, többször töltöttem, ill. csatlakoztattam a sz.géphez, amikor is nem jelzett csatlakozási hibát. Valahogy mégis az volt a gond... Remélem, most már minden rendben lesz. :)

  válasz erre...

 • SiMoon 2017.02.10.   12:32

  SiMoon

  Esetleg, ha van rá módod, próbáld összekötni másik géppel is, vagy szimplán egy másik usb porton keresztül.

  válasz erre...

 • Milas 2017.02.10.   12:02

  Milas

  Köszönöm a segítséget, hétvégén mindent kipróbálok amit írtatok, remélem segít. A tomtom honlapjáról töltöttem le egy alkalmazást, el is kezdtem feltelepíteni, de ott is kéri, hogy csatlakoztassam az órát a számítógéphez, ami meg is történt (töltött is az óra), de mégsem érzékelte. Meglátjuk, majd jelzem, hogy mire jutottam. Köszönöm a segítséget!

  válasz erre...

 • SiMoon 2017.02.10.   09:57

  SiMoon

  Szia, nem emlékszem pontosan, hogy előre kellett-e telepíteni a TomTom alkalmazást a szinkronizáláshoz, vagy automatikusan ment-e. Ha nem megy magától, akkor innen töltsd le: https://hu.support.tomtom.com/app/sportswatch_select/locale/en_HU (a runner 2-t is kiválaszthatod, ugyanaz az app kell).

  válasz erre...

 • Tom 2017.02.09.   10:24

  Tom

  A hivatalos TomTom.com oldalon lehet letölteni a megfelelő alkalmazásokat az óra működtetéséhez.

  válasz erre...

 • milas 2017.02.08.   20:06

  milas

  Segítséget kérnék! Pár hete vettem egy Runner 3 Music and Cardio órát, amit nem ismer fel a laptop. Hiába dugom össze a gyári USB kábelt a laptoppel, és kezdődik meg a töltés, nem ismeri fel az órát, nem tudok sem verziót frissíteni, sem zenét sem útvonalat feltölteni... Mi lehet a hiba??? Aki tud, bármilyen segítségnek örülnék. Előre is köszi! Milas

  válasz erre...

 • SiMoon 2016.12.15.   13:13

  SiMoon

  Szia, igen, fel tudsz tölteni GPX file-t és azt az órán, amikor elindítod a tevékenységet (ez esetben a túrát alias freestyle), akkor az opciók között ki tudod választani a feltöltött útvonalat. A tevékenység elindítása után látni fogod a csiganyálat az óra kijelzőjén, jelölve a start/cél pontokat és egy nyilacskával jelenlegi pozíciódat és irányodat. Az óra két nagyítást tud, egy 10 kilométerest és egy 400 méterest (a képek között a 10km-es látszik egy 29 km-es útvonallal). Én a google maps-en létrehozott és onnan importált kml-eket konvertáltam át egy online konverterrel, majd azokat használtam az órán és fainul működött.

  válasz erre...

 • StLui 2016.12.15.   12:33

  StLui

  az útvonalfeltöltés érdekelne, hogy mégis hogyan, honnan véve az útvonalat? Valóban fel tudok tölteni pl egy Naszály, vagy Börzsöny túrát?

  válasz erre...