Milyen sílécet válasszunk a gyereknek?

Takács Viktor
Takács Viktor
2019/11/03
Vegyünk vagy béreljünk?
Hirdetés

Örök dilemma - főleg kisgyermekes családokban, ahol akár 3-4 gyerek is van -, hogy mikortól érdemes saját sílécet vásárolni a gyereknek. A kérdés persze egy kezdő/haladó felnőttnél is felmerül minden szezonban, ezért összeszedtük, hogy mit kell szem előtt tartani egy ilyen döntésnél.

Milyen hosszú síléc kell egy gyereknek?

Egy síléc alapvető, és talán legfontosabb paramétere egy átlag síelő számára a hossza. A gyerek számára megfelelő méretű síléc a testmagasságnál kb. 15-20 centivel kisebb, ami a gyakorlatban nagyjából az áll magasságát jelenti. Gondolhatnánk, hogy amikor azon vacillálunk, hogy vásároljunk-e saját sílécet a gyereknek, azt kell jól megtippelnünk, hogy egy év alatt mennyit fog nőni. Ez részben igaz is, ám ami ennél is fontosabb az az, hogy hány napot tervezünk csúszni a szezonban. Egy használt, jó állapotú gyerek síléc már 15-20 ezer forint környékén elérhető az adok-veszek oldalakon, ugyanakkor ez az ár a nagyobb áruházláncokban sem több 30-40 ezer forintnál. Egy léc bérlése kb. 4 ezer forintot kóstál naponta, így egy új léc is 8-10 nap alatt "behozza" az árát. Ha pedig vesszük a fáradságot, hogy csereérett korban eladjuk azt, akkor gyakorlatilag egy heti bérleti díjból saját lécünk lehet. Több síkereskedésben, új léc vásárlása esetén van lehetőség beszámíttatni a régit, ezzel az eladás macerájától is megszabadulhatunk. Ami pedig a minél hamarabbi saját síléc vásárlás felé billenti a mérleg súlyát, az az, hogy az ideális léc magassága "lefelé rugalmas", vagyis

ha nő a gyerek 15 centit egy év alatt, még nem biztos, hogy le kell cserélni a tavalyi lécet.

Ha két szezont kíhúz, már bőven pluszos! Persze, ahogy máshol, úgy itt sem szabad túlzásokba esni! A magasság és a léchossz közötti differencia ne legyen több 30 centinél!

Milyen típusú léc kell egy gyereknek?

Vannak szülők, akik hajlamosak belemenni a „milyen léc” témába... Nos, az átlag magyar síző az évi 6-8 napjával távolról sem mondható gyakorlott síelőnek, így pláne a gyerekeknél nincs nagy jelentősége sem a márkának, sem a speckó kialakításnak - még akkor sem, ha gyermekünk ügyesebbnek tűnik a többieknél. A magyar gyerekek csúnyán mondva szinte 10-12 éves korukig kezdő síelőnek számítanak (az említett évi 6-8 napot figyelembe véve), tudásszintjük nem vesz észre jelentős különbséget léc és léc között, így ha van alattuk egy bármilyen megfelelően karbantartott, megfelelő hosszúságú, kellően puha és nem 20 éves carving síléc, azzal elégedettek lesznek! Természtesen nagyon fontos a megfelelő mintázat, lányoknak hercegnős-pónis, fiúknak autóversenyzős, szuperhősös felel meg általában :)

Persze, akik az átlagnál sokkal többet csúsznak, esetleg a versenysízés irányába kacsintgatnak, azoknál érdemes centizgetni. Ilyen esetben a választott műfaj dönti el a síléc típusát, de ezzel kapcsolatban már javasolt egyénre szabott szaktanácsot kérni!

Síbakancs választás gyerekeknek

A sífelszerelés másik fontos eleme a bakancs, amit rendszerint nem a léccel egy ütemben cserél az ember. Tehát attól, hogy új sílécet vásároltunk a gyereknek, még nem biztos, hogy új bakancsot is érdemes! A bakancsnál nagyon fontos, hogy mindig megfelelő méretű legyen, és jól fogja a lábat. Ezt semmi esetre sem szabad rugalmasan kezelni. Míg a sílécnél nem számít néhány centi, addig a bakancsnál milliméterek is számítanak! A gyerekek lába nem folyamatosan, hanem általában ugrásszerűen nő, ezért egy bakanccsal nem érdemes hosszú távra tervezni. Ennek fényében viszonylag hosszú ideig a bérlés lehet a legkifizetődőbb! Ezt például Eplényben egy napra 2600, két napra 3200 Ft-ért tehetjük meg.

Összefoglalva tehát, ha pusztán anyagi megfontolásból közelítjük meg a síléc, síbakancs vásárlást, akkor azt lehet mondani, hogy sílécet minél előbb érdemes vásárolni a gyereknek, ám a bakancsból érdemes minden évben pontos méretűt bérelni! A teljes saját felszerelés előnye lehet, ha hirtelen "jön közbe" mondjuk egy egynapos síelés, akkor a felszerelés beszerzésével már nem kell bíbelődni, viszont, ha jó helyről bérelünk, akkor mindig az adott helyzetnek megfelelő legjobb felszerelésünk lehet.

 

Hirdetés