Sícipők méretezése

Simon Ádám
Simon Ádám
2017/01/19
Milyen méretű sícipőre van szükségem?
Hirdetés

A síbakancs, sícipő választás, méretezésről bővebben ebben a cikkben olvashatsz:

Hogyan válasszak síbakancsot?

Ha sícipőt vásárláson töröd a fejed, eleve akkor jársz legjobban, ha szaküzletben veszed meg, ott pedig - ha nem kóklerekről van szó - akkor is megtalálják számodra a megfelelő méretet, ha egy mukkot sem szólsz. Ettől függetlenül nem árt felkészültnek lenned, akkor biztos nem ér csalódás.

Hányas az a sícipő?

Az már fél siker, ha tudod az utcai cipőméretedet, de a sícipőket egy úgynevezett mondo point (mp) szerint is szokás skálázni, ami a talpad hossza milliméterben. Ha körberajzolod a talpad egy papíron (ha nem fér el egy A4-es lapon, akkor a lepedő is megteszi) és leméred a két legtávolabbi pont távolságát. Ez lábformától függően nem biztos, hogy a nagylábujj és a sarok távolsága. Ezt a méretet egyébként egy felkészült eladó egy erre készített eszközzel is le tudja venni.

Tipp: Vidd magaddal a sízoknit is a méretpróbához!

Próbáld fel a sícipődet

A síbakancsokon általában többfajta méretezés is fel van tüntetve, de a legtutibb, ha ott helyben lemérik a lábadat. Úgy is meggyőződhetsz a megfelelő méretről, ha a betétet külön felvéve és sarkadat teljesen hátratolva ujjaiddal összenyomod a betét orrát. Az a jó, ha az ujjaid nem érnek a lábujjaidhoz, vagyis marad kellő hely a cipőben, hogy ne nyomjon síelés közben. A legfontosabb, hogy aztán béléssel együtt vedd fel a sícipőt, csatold be, majd rogyassz. Szimuláld a sítartást mert a sarkad így kerül a helyére. Új sícipőnél fontos, hogy több percig is maradj így, próbálgasd.  Simán előfordulhat, hogy az amúgy álló helyzetben kicsit kényelmetlen bakancs, a megfelelő tartást felvéve tökéletes lesz. Az a sícipő viszont amit úgy próbálsz fel, hogy nem csatolod be és nem rogyasztasz, hiába tűnik jónak valószínűleg nagy lesz.

Sícipő szélesség, lábra formázás

Manapság nem csak a sícipő hossza, hanem a szélessége alapján is választhatunk megfelelőt. Akár típuson belül is elérhető lehet 3 különböző szélességű modell és akkor még nem beszéltünk a lábra formázási lehetőségekről.

A sícipők személyre szabásának non-plusz-ultrája a sütés. Ilyen esetben a lábbelit egy speciális kályhába vagy sütőbe helyezik, ahol 50-60 fokra melegítik a külsőt, majd a kedves vevő belelép a bakancsba

A külső héj és a bélés ezalatt az idő alatt tud tágulni, formálódni. Minél magasabb a flex indexe, minél jobb, drágább egy cipő annál nagyobb részét lehet megsütni. Tehát nem minden cipőt lehet és amelyiket lehet annak sem feltétlen a teljes alakját lehet sütéssel személyre szabni.

Az eljárásnál nem csak a külső változik, hanem külső héj sütésével igazából a bélést is módosítjuk, mert a folyamatnál a külső héj mint egy hőátadó működik. Összesen max. kb. 6 mm-t lehet így nyerni.

Egyedi lábfejkialakításokra is van megoldás

Létezik csak bélés melegítő, formázó eljárás is, amikor egy hajszárító szerű eszközzel melegítjük a bélést. Ezt azoknál a bakancsoknál ésszerű alkalmazni ahol a belső egyes részei olyan anyagból készülnek, amit a teljes sütés rongálhat.

Hirdetés