A kényelmetlen sícipőknek befellegzett

A kényelmetlen sícipőknek befellegzett

Simon Ádám
Simon Ádám - Támogatott tartalom
2022/02/23
Elmúlt már az idő, hogy nyomjon egy sícipő

Milyen egy jó sícipő?

A sícipő a síelés legmeghatározóbb eleme. Egy kapocs a síelő lába és a síléce között. Minél harmonikusabb és összeforrottabb ez a kapcsolat, annál eredményesebb és kiegyensúlyozottabb a síelő mozgása. A jó összhang mellett pedig legalább olyan fontos tényező a kényelem, amit a síversenyzők egy pár perces lesiklásuk során könnyebben képesek nélkülözni, mint mi, szabadidős sportolók, akiknek egész napos használatra kell sícipőt találnunk a lábunkra. A jó sícipő kényelmes, megfelelő méretű, jó saroktámasszal rendelkezik, megfelelően tart, egyenlően oszlatja el a lábra ható nyomást a zárószerkezetnél, progresszív flex-et nyújt (inkább túl puha, mint túl kemény).

Ezzel azt hiszem, mindannyian egyet tudunk érteni. Manapság gyerekjáték kiválasztani a számunkra megfelelőt, ha kellő szakmai segítséget kapunk. A "Melyik való nekem" kérdésre a választ egy lábméréssel illik kezdeni, majd különböző keresztkérdésekkel kiderítik, hogy milyen stílusú és tudású síelők is vagyunk. Mindezek után már elég jó hatékonysággal meg lehet állapítani, hogy melyik lesz számunkra a legjobb sícipő.

Manapság ugyanis már lehetőség van többféle szélességű sícipőből is választani. Az Atomic Hawx típuson belül pl. 3 különböző lábfejszélességű sícipő érhető el. A sícipők ugyanazok, csak a szélességük és kinézetük más. Az Ultra 98-102 mm közötti, a Prime 100-104 mm közötti és a Magna 102-106 mm közötti szélességű lábfejre passzol. Az átlag magyar lábszélesség 104-105 mm. A sícipők lábra formázásánál 3-4 mm-t lehet "lopni" a sícipő szélességéből, így több különböző alapszélességű modell is alkalmas lehet egyazon lábra. A cipő hosszán viszont nem lehet változtatni.

Atomic Forrás: Mozgásvilág.hu
Atomic
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Sícipő sütés (formázás, tágítás)

A sícipők személyre szabásának non-plusz-ultrája a sütés. Ilyen esetben a lábbelit egy speciális kályhába vagy sütőbe helyezik, ahol 50-60 fokra melegítik a külsőt, majd a kedves vevő belelép a bakancsba. Az Atomic sícipő esetén 5 percig, kell állni, ezután jön a lehűtési rész zselés jégakkuval. A külső héj és a bélés ezalatt az idő alatt tud tágulni, formálódni. Sícipő formázás: minél magasabb a flex indexe, minél jobb, drágább egy cipő annál nagyobb részét lehet megsütni. Tehát nem minden cipőt lehet és amelyiket lehet annak sem feltétlen a teljes alakját lehet sütéssel személyre szabni. 

Az eljárásnál nem csak a külső változik, hanem külső héj sütésével igazából a bélést is módosítjuk, mert a folyamatnál a külső héj mint egy hőátadó működik. Összesen max. kb. 6 mm-t lehet így nyerni.

Létezik csak bélés melegítő, formázó eljárás is, amikor egy hajszárító szerű eszközzel melegítjük a bélést. Ezt azoknál a bakancsoknál ésszerű alkalmazni ahol a belső egyes részei olyan anyagból készülnek, amit a teljes sütés rongálhat.

Bokasüllyedés, csontkinövés, kalapácsujj esetén...

Az is megoldható, hogy egy drasztikusabb beavatkozással a külső héjat egy-egy lábdeformációra alakítsuk. Ez gyakori pl. a belső boka tájékán, ahol gyakran nyom a cipő. Ilyen esetben is több lehetőségünk van. Lehetséges eljárás, hogy a sütésnél a kérdéses területre egy speciális tapaszt helyeznek el, ami a lábra formázás során "plusz helyet" alakít ki.

Lábraigazítás Forrás: Mozgásvilág.hu
Lábraigazítás
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

A másik drasztikusabb eljárás során egy satuszerű géppel szélesítik ki magát a külső héjat, de értelemszerűen ilyenkor egy pukli alakul ki a bakancs külsején.

Speciális talpbetét

Ezt az egészet fel tudjuk tupírozni még egy egyedi betéttel. A piacon a legismertebb márkanév ebben a Sidas. A top kategóriájú bakancsok már Sidas betéttel érkeznek. Na nem a legjobbal, de mégis ahhoz képest, hogy van olyan bakancs ami kartonlappal érkezik...

Akinek igazán fontos a kényelem, illetve az, hogy ne fájjon a bokája, lúdtalpa az cserélje le a gyári betétet egy spéci Sidas betétre. A síbakancsba merev, erős műanyag betétet készítenek, ami lehetővé teszi az optimális térd-, csípő- és gerinctartást. Ráadásul, ha tökéletes a lábunk illeszkedése, akkor nincs holtjáték a cipőben, szóval nemcsak, hogy nem dörzsöli ki a bőrünket, hanem nem is lesz késleltetve a parancs, amit kiadunk a kanyarodásnál, mikor élére állítjuk a lécet. A Sidas betétekről elég alaposan írtunk már, olvasd el itt.

Sidas Forrás: Mozgásvilág.hu
Sidas
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Atomic Sole Flex

További kényelemnövelő technikai funkciók közül tetszetős az Atomic Sole Flex. A régebbi cipőkben karakteres kopoltyúszerű designt átdolgozták és az új cipőkön a puhább műanyag betétet a külső héj talprészébe helyezik. Ez a rázós, jégbordás pályán felveszi a rázkódást, ami további növeli a komfortunkat.

Az Atomic Hawx sícipőkön és a sarokrészeket is lehet cserélni. O-lábra, x-lábra, puhábbat stb... teljes szabóság.

Súly

A sícipők manapság eleve sokkal kényelmesebbek, mint jó pár éve. Ehhez jön hozzá a sok újítás. Ezen felül a mai cipők sokkal könnyebbek, mint korábbi társai. A felnőtt férfi sícipők 2,5 kg alá is benéznek. A belépő szintű sícipők és a csúcskategóriás bakancsok között akár fél kiló különbség is lehet cipőnként, ami barátok közt is 1 kg per pár. Nem mindegy, hogy 1 kg-mal többet cipelünk egész nap a lábunkon.

Atomic Forrás: Mozgásvilág.hu
Atomic
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Hogyan működik? Hogyan vegyek cipőt?

Menj be a  szaküzletbe, ahol a szakértő csapat mellett megtalálható a kellő kínálat és a sütéshez, egyedi talpbetéthez szükséges felszerelés.

Innen kezdve már csak a pénztárcád szabhat határokat!