Kutyás tél Magas-Stájerországban

Kutyás tél Magas-Stájerországban

(x) - Támogatott tartalom
2013/11/06
Idén rámosolyog a havas szerencse az újrakezdőkre, a kutyabarátokra és a VB szurkolókra!

Vérpezsdítő, eredeti, vadromantikus és mindig megújuló, a hegyek nyugalmában és hüttékben ellazuló – ez MAGAS-Stájerország: mindjárt a Stájer Semmering mögött, csupán három óra autózásra Budapesttől.

Éld át újra az igazi tél örömeit ott, ahol még a zergék is táncolnak! Ráadásnak síbob VB is lesz Stuhlecken!

Stulheck
Stulheck
Kép forrása: Stulheck (C) hochsteiermark_tom lamm (112)
Galériáért katt a képre! (fotó: (c) Stulheck (C) hochsteiermark_tom lamm (112))

 

"Csússz neki újra" - a nagy visszatérés
Tétovázol még, vagy mozgolódsz már? „Csússz neki újra” az idei jelmondata a Stájer Semmeringtől a Hochschwabon át az eisenerzi Alpokig elterülő kellemes kis síterepeknek. Idén rámosolyog a havas szerencse az újrakezdőkre, a kutyabarátokra és a VB szurkolókra – az elégedettségről külön síkomornyik gondoskodik! Hangos sikerre számíthatnak a Stuhlecken a síbob VB résztvevői. De a sípályákon kívül is jó a hangulat: akár jégkuglizás, akár hótalpas túrák, akár sífutás, kutyával vagy a nélkül – a téli örömök MAGAS-Stájerországban mindig MAGASan szárnyalnak!

Idejét múlt öltözet, régi lécek, hozzá megkopott sítudás – bizony mindez nem éppen naprakész… Azért még lehet élvezni a siklást! – ez a csodálatos érzés MAGAS-Stájerországban könnyedén elérhető! Hiszen az észak-stájer régióban mindenki megünnepelheti saját nagy visszatérését és újra élvezné a síelés páratlan örömeit. A lendületvételhez nagy segítséget nyújtanak a személyre szabott tanácsokkal szolgáló síoktatók is. A „Megzergült újrakezdő csomagajánlatok” a privát síoktatás mellett a felszerelés kölcsönzését, a síbérletet, a szállást és az étkezést is tartalmazzák. Präbiclben még egy símomornyik is gondoskodik a vendég gondtalan pihenéséről – aki a síbérlet beszerzéséről, a felszerelés bérléséről, a transzferről, de még a sípályán kívüli szabadidős programokról is gondoskodik.

VB hangulat Stuhlecken!
14 ország 120 sportolója küzd meg a síbob világbajnoki címért a Spital im Semmering melletti Stuhlecken 2014. február 26 és március 2-a között. Ahogyan az olimpia mottója is mondja: a részvétel a fontos! A részvétel, amire minden vendégnek már a megnyitó ünnepségen lehetősége nyílik a nemzetek fáklyás felvonulásakor a spitali városházától a templomtérig. A szurkolók a következő napokon a pálya szélén gyülekeznek bíztatni a sportolókat – köztük az osztrák Markus Mosert, a 37-szeres világbajnokot. Akit pedig a világbajnoki futamok közepette magával ragad a síbob-láz, az mindjárt lefoglalhat egy „síbob csomagot”, így néhány óra edzéssel maga is igazi profivá avanzsálhat.


Síbob
Síbob
Kép forrása: ©_PHOTO_PLOHE_D5418_ZAFF Lisa AUT 1988 SBC Weststeiermark

Galériáért katt a képre! (fotó: (©_PHOTO_PLOHE_D5418_ZAFF Lisa AUT 1988 SBC Weststeiermark)

Mi az a monogleit?
Egy igazi MAGAS-Stájer találmány. Mindig felmerül a kérdés: ki volt a feltalálója? Nos, a síbob esetében egyértelmű a válasz: Anton Lenhart, a MAGAS-Stájer városból, Bruck an der Murból, aki a 19. század végén elkészítette a síbob elődjét, a tökéletesen használható monogleitet.
Ez az „egynyomú kormányozható szánkó” rendelkezett a modern síbob minden ismérvével, még akkor is, ha a mai versenymodellek a maguk hightec megoldásaival azért nagyon különböznek tőle. Az acél csövekből és fából készült „ős-síbob” ma is megtekinthető Mürzzuschlagban, a téli sportok történetét bemutató Winter!Sport!Museum! kiállításán.

Sín kívüli élmények
Nyugodtan magadon kívül is lehetsz az örömtől, hiszen MAGAS-Stájerország téli csodavilága nem csak a síelők szívét dobogtatja meg, hanem a vattába öltöztetett táj kristálytiszta hegyi levegőjét beszippantó kirándulókét is. Romantikus lelkületűek inkább ló húzta szánkóról gyönyörködhetnek a csodálatos tájban, éjszaka pedig vezetett holdfény túrára indulhatnak. Vagy jobban tetszene egy porhót felkavaró szánkóverseny? Akinek még mindig hiányzik valami, az 200 km-en keresztül kifulladásig róhatja a sífutópálya köreit. A nap végén pedig irány egy kellemes vendéglő, ahol átmelegedhetünk és ínyenc falatokkal jóllakhatunk.

Négy mancson a havon
MAGAS-Stájerországban az ember hű barátját is várják a tél örömei: a sífutó gazdi mellett futkosni, a nagy fehérségben szánkót kergetni, vagy egyszerűen a vendéglátó házánál hideg orral a hó alatt szimatolni… mindezek után a négy mancs is megérdemelten nyúlhat el a kandalló ellőtt. Kutyatakaró és itatótál a szobában, hozzá rágócsont jár a Hotel Stifthof „Négy mancs a hóban” csomagajánlatában.


Kutyás program
Kutyás program
Kép forrása: Stulheck (C) hochsteiermark_tom lamm (205)
Galériáért katt a képre! (fotó: (c) Stulheck (C) hochsteiermark_tom lamm (205))

 

Magas-stájer sítúrák és havas gyalogtúrák a Hochschwabon:
- Buchbergkogel-Häuselberg-Zinken, kiindulópont: St. Ilgen/Bodenbauer
- Stangenwand-Zagelkogel, kiindulópont: St. Ilgen/Bodenbauer
- Fölzkogel-Karlhochkogel, kiindulópont: St. Ilgen/Karlschütt
- Bürgeralm-Mitteralpe, kiindulópont: Aflenz Kurort/Bürgeralm
  Kapcsolat: , www.alpinpro.at
- Lang-Eibl-Schlucht, kiindulópont: Brunnsee - menetidő 6 óra, szint 2000 m. ()

Magas-stájer sítúrák az eisenerzi Ramsaun:
- Galleiten-Schafferalm-Hochtörl-Höchstein bzw. Stadelstein - menetidő 3 óra, szint 1170 m
- Lasitzer-Hochalm-Schwarzensteinplan - menetidő 2,5 óra, szint 800 m
- Lasitzen-Teichenegg-Kragelschinken - menetidő 2,5 óra, szint 820 m
- Lasitzen-Plöschkogel - menetidő 2 óra, szint 650 m

Az összes sítúra és hótalpas túraútvonal térképpel, magasság-profillal és részletes útleírással INNEN letölthető!

Magas-stájer extrém élmények:
- Hochkar Tandem siklóernyőzés ()
- Aflenzer Bürgeralm siklóernyő & sárkányrepülés (www.regionhochschwab.at)
- Präbichl siklóernyő & tandemrepülés ()
- Jégmászás Wildalpenben (www.liquid-lifestyle.at), Radmer-ben (), az Altenberg/Rax-on (www.muerzeroberland.at)
- Jeges merülés Alpenaquarium Grüblsee-ben () és Erlaufsee Mariazell-ben (www.tauchschule.co.at)
- Jeges horgászat Erlaufsee Mariazell-ben (Hr. Schweiger +43 3882 2771)


További téli sportolási lehetőségek:
- természetes tavon vagy korcsolyapályán korcsolyázás (pl. Bruck jégstadion, Mariazell korcsolyapálya, Tragöss Zenz szabadidőtó)
- jégkuglizás (Leoben, Naturpark Mürzer Oberland, Pogusch)
- éjszakai szánkózás (Bruck-Kapfenberg, Mariazeller Land, a Hochschwab körül..)
- Lovasszánozás (, www.schlagobersbauer.at)
- Sífutás - 200 km, 45 pálya és 5 minősített TOP-sífutópálya (Mariazeller Land, Pogusch, a Hochschwab körül, Naturpark Mürzer Oberland..)
Interaktív sífutó térkép


Adventi mézeskalács készítés Mariazellben
Adventi hagyományok és népszokások. Az év legcsendesebb hónapja az adventi vásárok ideje. Adventi vásárok Mürzzuschlagban, karácsonyi vásár Kapfenbergben és Bruck an der Murban, Adventváros Leobenben, és persze a Mariazelli advent – a régió tradicionális kézműves termékeivel mindenkit szeretettel várnak a hagyományos adventi vásárok. A behavazott mariazelli bazilika előtt az álomszerű vásár standjait belengi a mézeskalács, a zarándokhely hagyományos, kézzel készített különlegességének illata. A mézeskalács készítésének rejtelmeibe kínál betekintést az újonnan kialakított látvány sütöde, az „erLebzelterei” PirkerTurnauban a hagyományhoz híven megrendezik a vadász-adventet, ahol a környékbeli erdők vadjaiból készült ínyencségeket kínálnak. A bányászok védőszentje, Szent Borbála tiszteletére a régi bányavárosokban (Eisenerz, Radmer és Vordernberg) rendezik meg a Borbála ünnepet és a Bányászok adventjét.

A Magas-Stájer régióról általánosságban dióhéjban:
Magas-Stájerország a Stájer Semmeringtől a Hochschwabon keresztül az Eisenerzi alpokig terül el, a hegyvidéki tájat türkizkék vizek és mélyzöld erdők jellemzik. A kellemesen nyugodt időtöltéstől az adrenalinlöketig mindenféle kikapcsolódást kínál a romantikus hegyi táj. A magas-stájer tájakat még nem kebelezte be az iparszerű vendéglátás, ám egyre többen értékelik nagyra a természet és a jól kiépített infrastruktúra kínálta élményeket. A Hochsteiermark regionális turisztikai egyesületet 2007-ben alapították, Stájerország észak-keleti területének vendéglátóit szolgálja, ide tartozik a Stájer Semmering, a Waldheimat, Veitsch, Kindberg, a Mürz völgyi Streuobstregion, Pogusch, a Stájer Romantika, Bruck, Kapfenberg, Leoben, a Stájer ércut, Palten-Liesing élményvölgyek, a Hochschwab környéke, Mariazell vidéke és a Naturpark Mürzer Oberland. 2012-ben a régióban 814 000 vendégélyszakát töltött 312  000 vendég, akik nagyrészt Németországból, Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból és Olaszországból, érkeztek.


Kapcsolat, további információ:

TRV Hochsteiermark
tourismus@hochsteiermark.at
www.hochsteiermark.at

Logó
Logó
Kép forrása: Hochsteiermark.at