Gyógyulás a radon erejével Bad Gasteinben Hír

(X) - Támogatott tartalom
2018/09/18
Gastein egyedülálló a világon a termálvizében és a Böcksteini Radhausberg gyógykamráiban fellelhető radon révén, amely a termálvíz hőjével és az oxigéndús magaslati levegővel párosulva kiemelkedő gyógyhatást eredményez.

Bad Gastein - az egészség völgye

A gyógymódnak, mint önszabályozó terápiás módszernek mélyen gyökerező hagyománya van, különösen itt, Gasteinben. Itt a mindennapi gyógyítás része az egyedülálló gyógybarlang, a radon tartalmú termálvíz és a gőzfürdő.
 

 

Bad Hofgastein madártávlatból Forrás: (c) Gasteinertal Tourismus GmbH, Ausweger
Bad Hofgastein madártávlatból
Kép forrása: (c) Gasteinertal Tourismus GmbH, Ausweger

 

 

A radon ereje

Az összes gyógykezelés legfontosabb összetevője a radon, a vízből felszabaduló színtelen és szagtalan gáz, melynek hatása a termálvíz hőjével és az oxigéndús magaslati levegővel párosulva különleges hatást ér el.

 

Gasteint 17 forrás látja el termálvízzel

Az esővíznek három évezredre van szüksége ahhoz, hogy lejusson 2000 méter mélyre a föld belsejébe. Ott felforrósodik és az 1000 méter mélyről eredő hegyi források segítségével tör a felszínre újra. A 17 gasteini forrás hozama nagyjából 5 millió liter friss termálvíz naponta.

A legfeljebb 46 fokos termálvíz természetes radonnal dúsulva kerül a felszínre, amely minden felhasználási területén különösen vitalizáló hatást gyakorol az emberi sejtekre:

 


A hő egyfelől támogatja a vér áramlását a testben, ezzel együtt Gastein 800-1200 méter közötti tengerszint feletti magassága fokozottabban segíti elő a test oxigénellátását. A radon, a hő és a magasság kombinációja ilyen módon itt egyedülálló a világon.
 

 

Radonnal dúsult termálvíz Forrás: (c) Gasteinertal Tourismus GmbH, Marktl
Radonnal dúsult termálvíz
Kép forrása: (c) Gasteinertal Tourismus GmbH, Marktl

 

 


Tudományosan bizonyított: a radon működik!

A radon terápia ismert hosszan tartó nyugtató és immun stabilizáló hatásáról.

A radon, a tüdőn és a bőrön bejutva a szervezetbe hamar eloszlik a testben, a bomlástermékek lerakódnak a bőrön, mialatt enyhe alfa sugárzás szabadul fel, amely stimulálja a sejt javító mechanizmusokat és csökkenti a szabad gyökök számát.

A gyógyulást segítő és gyulladáscsökkentő sejtek aktiválódnak, ezáltal csökkentve az érfalak mentén összegyűlt esetleges gyulladást okozó sejtek számát.

Ez a két folyamat együttesen lép fel a krónikus gyulladás és allergia ellen, megteremtve ezáltal az immunológiai egyensúlyt. A radonnak számos további pozitív hatása ismert, mint pl. fájdalomcsillapítás és anyagcsere fokozás. Alkalmazását követően a radon fele kb. 20 perc elteltével kiürül a szervezetből, majd 3 óra elteltével teljesen eltűnik.

Mindehhez hozzájárul Gastein alpesi magassága, mely felerősíti a terápiák pozitív hatásait, így segítve elő ezen természetes gyógymód kiemelkedő hatékonyságát számos betegség kezelésére.
 

 

Termálfürdőtó Gasteinben Forrás: (c) Gasteinertal Tourismus GmbH Krug
Termálfürdőtó Gasteinben
Kép forrása: (c) Gasteinertal Tourismus GmbH Krug

 

 

Gyógyulás egyenesen a természettől

A gasteini termál gyógyászat feltölt vitalitással, erővel és energiával, hatékony a vázizomzatot érintő rendellenességek kezelésében, jó hatással van a légutakra és a bőr minőségére. A radon terápia enyhíti a fájdalmat, javítja az életminőséget és csökkenti a beszedett gyógyszerek mennyiségét.

 

A gasteini gyógyászat három formája: termálvíz - gyógybarlang - gőzfürdő kombinációja

A terápia az egyéni igényekhez tökéletesen illeszthető, betegségtől függően váltogathatjuk a termálvíz, a gyógybarlang és a gőzfürdő használatának mértékét. Így elérhető a panaszok hosszú távú enyhülése. A gyógymódok egyénre szabott ideális kombinációját a helyi orvos tervezi meg, aki pontos útmutatást ad a kezelésekhez.

Gastein 80 fürdő- és hotel intézménye közvetlen kapcsolatban áll a forrásokkal, melynek révén minden nap friss termálvízzel láthatják el vendégeiket.

 

Fájdalmak enyhítése a gasteini gyógykamrákban

A gyógyító klímájú kamrákat több mint 60 éve sikeresen alkalmazzák a krónikus betegségek kezelésében. A hegy belsejébe kisvonattal juthatunk be, amely egyszerre több mint 100 utast képes szállítani.

A Böcksteini Radhausberg gyomrában, két kilométer mélyen világviszonylatban is egyedülálló gyógyító klímájú kamrákat találunk. 37 fokos, nyirkos és radonban gazdag levegő melegíti fel az eredetileg aranyásásra létesített bánya belső járatait.
 

 

Gyógykamra a Böcksteini Radhausbergben Forrás: (c) Kurparkhotel Bad Hofgastein
Gyógykamra a Böcksteini Radhausbergben
Kép forrása: (c) Kurparkhotel Bad Hofgastein

 


A gyógykamrák eredetileg aranylelőhelyként szolgáltak volna

A középkorban egyébként itt a környéken elképzelhetetlen mennyiségű aranyat bányásztak, abban az időben Gasteint tekintették Európa arany-kincseskamrájának. A múlt század 40-es éveiben gondolták, hogy járatokat nyitnak a Böcksteini Radhausbergben is, csak azzal nem számoltak, hogy meglepetésükre az arany helyett  termálvizet találnak, amely az évszázadok alatt kioldotta az érceket a kövekből. Mindenesetre ha már így esett, a gyógykamrák első vendégei maguk a bányászok voltak.

A meleg, a páratartalom és a levegőben fellelhető radon ideális kombinációja számos betegségre kedvező hatást gyakorol, hosszú távon csökkenti a fájdalmat, amely egészen a fájdalommentességig is vezethet.

A gasteini gyógybarlang jótékony hatásából évente több ezer beteg részesül. Az itt található klíma aktiválja a szervezet öngyógyító erejét, gyulladáscsökkentő anyagok szabadulnak fel és a szervezet immunrendszere stabilizálódik. Ez csökkenti a betegség tüneteit és a fájdalmat.