A patellofemorális szindróma Hír

A patellofemorális szindróma Hír

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2023/03/20
Minden, amit az elülső térdfájdalomról tudni érdemes

Az a fránya térdfájás

Az ember élete során kellő körültekintés, óvatosság mellett is számtalan sérüléssel, fájdalommal találkozik. Azok, akik rendszeresen mozognak, fokozottan ki vannak téve az ilyen problémáknak, ugyanis a mozgásból adódó terhelés indikátora a sérüléseknek. Természetesen az olyan dolgokkal, mint a bemelegítés, a fokozatosság elvének betartása vagy a nyújtás, rengeteg kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, azonban még így sem vagyunk teljes biztonságban. Az, hogy éppen milyen sérülésveszélynek vagyunk kitéve rendszerint összefügg a végzett mozgásformával (nem mindegy, hogy kerékpározunk vagy kézilabdázunk), azonban általánosságban elmondható, hogy térdeink szinte mindenfajta sport közben olyan terhelést kapnak, mely okozhat problémákat. A térdek fájdalma sokféle lehet. Az olyan konkrét fizikai elváltozásokból adódó fájdalmakról, mint a porcleválás vagy a keresztszalag szakadás már a legtöbben valószínűleg hallottak (esetleg át is éltek ilyet) és az ITB szindróma sem feltétlenül ismeretlen sportolói körökben, a patellofemorális szindróma viszont minden bizonnyal a legtöbb ember számára „újdonságnak” hangzik. Ez a kacifántos elnevezés a térd térdkalács környékén jelentkező fájdalmát takarja, melynek kiváltó oka, hogy a térdkalács nem illeszkedik megfelelően a combcsonton található mélyedésbe, rossz szögben támaszkodik, és nyomódik az ízületi árokba, ezáltal a combcsont és a térdkalács közötti ízületi felszínek között irritáció alakul ki. 

A patellofemorális szindróma-3
A patellofemorális szindróma-3
Forrás: pxhere.com

Miért alakul ki?

Alapvetően a térd túlterhelése jelenti a legfőbb problémát, de különféle genetikából adódó csontos eltérések is hozzájárulhatnak kialakulásához. Ilyenek pl. lúdtalp, X-láb, csípő Q-szög eltérés. Az elváltozást többnyire az izomegyensúly felbomlása, illetve a gyenge combizomzat okozza, de ha már volt korábban valamilyen térdműtét, akkor is nő az előfordulás esélye. Az esetek többségében a PFPS (70-90% körül) visszatérő panasz. Elhanyagolásakor a térdfájdalom krónikussá válhat.

Legjellemzőbb tünetek:

-    fájdalom a térd elülső részében (a térdkalács környékén, vagy mögötte)
-    fájdalom tipikus mozgásokra: lépcsőzés (főleg lefele), ülésből elindulás (mozinéző-tünet), guggolás, sportmozgások (pl. futás, biciklizés, ugrások)
-    megjelenhet instabilitással is (gyengeség, bizonytalanság érzet)
-    járhat beakadás-érzettel, illetve kattanó hanggal is
-    gyakori panasz a duzzanat
-    az ízület beszűkülhet, ha tartósan fennáll a fájdalom

Általában a tünetek alapján a diagnózist egyszerű felállítani. A szakember többnyire szubjektív panaszok alapján és funkcionális mozgások végeztetésével állapítja meg, hogy PFPS szindrómáról van e szó. A fájdalom kiváltható a combizom összehúzódásával, a térdkalácsra gyakorolt nyomással, vagy ha a térdkalács felső részét megtámasztva azt izomfeszüléskor nem hagyjuk felfele mozdulni. A fájdalom provokálható térdeléssel, guggolással vagy lépcsőzéssel, ilyenkor általában megfigyelhető a térd bizonytalansága is. Ha a tünetek a célzott kezelés ellenére sem múlnak, érdemes kivizsgáltatni komolyabban a dolgot, ugyanis más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, amiket érdemes kiszűrni (pl. daganatos megbetegedés, illetve olyan anyagcsere betegségek, amik ízületekre is hatnak: pl. arthritis, patellaficam stb.).
Általában elmondható, hogy a PFPS fiatal nőknél a leggyakoribb, ráadásul az kizárólag egyféle sportot űző nők fokozottan „veszélyeztetettek”. Bizonyos sportokban is kiemelten gyakori az efféle sérülés (pl. a futás és a kerékpározás, illetve sok ugrással járó labdajátékok pl. kézilabda). 

A patellofemorális szindróma-1
Kineziotape kezelés
A patellofemorális szindróma-1
Forrás: Wikipédia

Mit tehetünk?

-    kerüljük a túlterhelést
-    akut fájdalom esetén pihentetés, majd fokozatos visszatérés a sportba, mindennapi mozgástevékenységbe, lehetőleg gyógytornász segítségével
-    kombinált sportmozgások: megfelelő mennyiségű és minőségű izomerősítés, nyújtás és lazítás is legyen része az edzéstervnek (pl. futóknak érdemes jógával, úszással kombinálni az edzéseiket)
-    statikai eltérések és mozgások korrekciója, ízületi mozgástengelyek helyes beállítása sportmozgásoknál (pl. megfelelő cipő, talpbetét; tartáskorrekciós gyakorlatok, egyensúly- és koordinációfejlesztés, propriocepció fejlesztése, stb.) 
-    izomegyensúly helyreállítása, izomerősítés (gyógytorna)
-    kinesio tape kezelés
-    passzív mobilizáció gyógytornával (patella mobilizáció) 
-    érdemes odafigyelni a teljes testtartásra, de legalább a környező ízületekre (csípő, deréktáj, lábfej és boka), ezek működése befolyásolja a térd működését is.
-    mindezt meg lehet támogatni a megfelelő ortézissel (pl.: Ottobock Patella Pro), ami védi az ízületet a terheléstől, és gyorsítja a gyógyulási folyamatot, csökkenti a probléma visszatérésének esélyét. 

A patellofemorális szindróma-2
Térízületi ortézis
A patellofemorális szindróma-2
Forrás: Ottobock.hu