Formentor-félsziget - Mallorca Túra

Formentor-félsziget - Mallorca Túra

Simon Ádám
Simon Ádám
A Formentor-félsziget - Mallorca Túra hossza 70 Km. Az útvonal szintemelkedése 700 m, szintideje 3 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Spanyolország területén található.
Hirdetés

Egy kellemes országúti kerékpártúrára invitállak a mallorcai Formentor-félszigetre. Alcúdiából indulunk, bemelegítésnek hosszan tekerünk a tengerparton, aztán finom szerpentinen kapaszkodunk az első kilátóig. A legjobb az útvonalban, hogy négy "checkpoint"-nál újratervezhetsz. Megelégedhetsz a félsziget tövében lévő sziklás-tengeres panorámánál, vagy legurulhatsz még az aranypartig, onnan akár tovább a sziget csücskéig is és ha mindez még nem elég, megkoronázhatod az egészet a bástyakilátóval a hegytetőn.

Itiner
1 - Starthely legyen Alcúdia (nyilván ez a szállásodtól függően változhat)

2 - Indulj Port de Pollenca irányába (táblákat kövesd). Az út nagy része a tengerparton, a bringasávval tűzdelt aszfaltcsíkon halad.

 

 

Átlagos mallorcai bringás környezet ForrĂĄs: Mozgásvilág.hu
Átlagos mallorcai bringás környezet
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Galériához klikk a képre!

 

3 - Port de Pollenca határában van lehetőség a körforgalomnál balra letérni, de ezt a vonalat visszafelére javaslom. Inkább menj még egyenesen a parton...

4 - Egészen addig, amíg beleütközöl egy sétálóutcába a hajókikötőnél. Ott egy balos-jobbos kombóval tekerj tovább egyenesen, majd ez az út is vesz egy balost.

5 - A körforgalomhoz érve jobbra kezdődik a csuhajja, finom mászás az első kilátóig. Nem kifejezetten meredek, bemelegítésnek éppen jó.

6 - Ha felértél a kilátóhelyig, itt dönthetsz. Visszafordulsz és életed egyik legjobb lejtőzését hajtod végre, vagy vársz még ezzel az élménnyel és tekersz tovább az aranypart felé. Vaaaagy, beletehetsz egy meredekebb mászást a bástyakilátóig. Én most a szigetspicc felé irányítalak, egy izgalmas lejtmenetre.

7 - A lejtő végén megcsodálhatod a Formentor aranypartot, amit a helyi "fehérhomokos" titkos partszakaszként emlegetnek. Ha kicsodálkoztad magad, tovább a parkoló mentén a szigetspicc irányába, sajnos egyre ramatyabb útminőség mellett (ami itthoni viszonylatban még mindig bőven elfogadható).

 

 

Formentor aranypart ForrĂĄs: Mozgásvilág.hu
Formentor aranypart
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Galériához klikk a képre!

 

8 - A kacskaringós, sziklafalon és hegygerincen átvezető, enyhe szintkülönbségekkel megáldott út végén a Formentor kilátótoronyban tolhatsz egy sütit kávéval és innen már nincs tovább, csak visszafelé.

9 - Az aranypartról visszafelé lévő emelkedőt morcosabbnak fogod hinni, de aztán pikk-pakk felérsz a tetejére, ahol még mindig ott a lehetőség, hogy felmássz a már említett bástyakilátóig. 

10 - Az 5-ös pontban említett első mászóhely ezúttal az utolsó lejtőzést jelenti, de készülj fel, pazar kilátás és örömsikításra okot adó kanyarok várnak.

11 - Visszafelé a körforgalomnál választhatod az egyenest, ami egy Port de Pollenca elkerülő útvonal bringaúttal, majd ez visszacsatlakozik a tengerparti bringaútra. Az eredeti úton visszamenni picit macerásabb, mert sok az egyirányú.

12 - Ha elérted a tengerparti bringautat, agyesz csocsesz hazafelé...

  

 

Bástyakilátó panoráma ForrĂĄs: Mozgásvilág.hu
Bástyakilátó panoráma
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Galériához klikk a képre!

 

A háttérsztori
A Merida Press Camp vendégeként egy Merida Ride Team és egy Merida Reacto EVO Team nyergében volt szerencsém Mallorcán tekerni. A legjobb az egészben az, hogy bárki, akár Te is részt vehetsz egy hasonló élményben egy normál külföldi nyaralás áráért (igen, tudom ez szubjektív, de forintosítva szállással, fapados utazással, karbonvázas országúti bringa bérléssel együtt is ki lehet hozni 150e HUF-ból egy hétre). És hidd el, így sokkal közelebb kerül hozzád Mallorca (vagy akármelyik üdülőparadicsom), ha nem a napozóágyból figyeled :)

Hirdetés