A csendes mátrai bringakör

A csendes mátrai bringakör

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
Az A csendes mátrai bringakör hossza 32 Km. Az útvonal szintemelkedése 450 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Útvonal: Görgő-bikki pihenő – Görgői út – Mátraszentimre (– Három falu Temploma) – Galyatető – Mátra-nyereg – Mátraháza – Görgő-bikki pihenő

esőben/eső után: nyugodtan

gyerekkel: ha közúton már fegyelmezetten tud közlekedni, nyugodtan

vízfelvételi opció: Mátrafüred (indulás előtt), Mátraszentlászló, Galyatető, Mátraháza

A csendes mátrai bringakör

Itiner

- Mátrafüred felett, a Parádi főúton haladva hamar elérjük a Görgő-bikki pihenőt, az út balján. Az innen induló útról a forgalmat az év túlnyomó részén egy sorompó tartja kívül. A parkolóban ott hagyhatjuk az autónk.

- Kellemes gurulással kezdünk az elfogadható minőségű aszfalt úton. Mint a legtöbb utunkra, erre a körre sem ajánlott a túlzottan keskeny gumit feltenni, mert több helyen felfagyás és repedés keserítheti meg az életünk.

- Az út a Nagy-völgy oldalában kacskaringózik, mely meredeken zuhan balunkon a mélybe, lélegzet elállító látványt biztosítva a nyugati Mátra vonulataira. 

- Komótosan haladunk felfele, amit néhol lejtmenet szakít félbe. A Csór-réti-víztározó leágazását elhagyva a Kőris-nyak-oldalban haladunk, mely szakaszon őszi időszakban könnyedén találkozhatunk szarvasokkal, vagy akár a még ritkább muflonokkal is!

- Utunk kb nyolcadik kilométerénél érjük el a szénégetőket és a T-elágazást. Itt balra tartva tekerünk tovább, folytatva kapaszkodásunk felfele. Ez a rész is több helyen csodálatos kilátást nyújt balunkon, melyek lépten-nyomon megállásra késztetnek minket. 

- Végül felérünk a galyatetői műútra, közvetlen Mátraszentimre felett, a mátraszentlászlói bekötőúttal szemben. Itt érdemes rövid kitérőt tennünk utóbbi település felé, és egy kilométernyit gurulnunk, a Három falu templomáig. Az épület hétköznapokon zárva van ugyan, de kívülről is gyönyörű. Pár száz méterrel még tovább pedig hazánk legmagasabban fekvő sípályáinak egyikét nézhetjük meg.

- Visszatérve a műútra, balra fordulunk (ha nem mentünk el a templomhoz, akkor a Görgő-bikiről jobbra). Másfél kilométernyi kaptatóval érünk fel Galyatetőre. Ha időnk engedi, itt is érdemes eltérnünk a körtől. A legmagasabb pontra érve, a parkoló balján, százméternyi sétával találjuk meg a lélegzetelállító látványt nyújtó terméskövekből épített kilátót. Tiszta időben akár a Magas-Tátráig is ellátni!

Galyatető ForrĂĄs: Paraferee
Galyatető
Kép forrása: Paraferee

- A kitérő azért is ajánlott, mert a kilátó tövében több kifőzde is várja a megéhezett és megszomjazott vendégét, így könnyedén tudunk energia utánpótlást bevinni szervezetünkbe. 

- Gurulunk tovább az úton, magunk mögött hagyva Galyatetőt, immáron egyre gyorsabban haladunk. A lejtőzés egészen a parádi főútig, cirka 6 km-en át tart. Van ideje felszívódni a szénhidrátnak gyomrunkban.

- A kereszteződésben jobbra fordulunk. Innen kifejezetten legyünk óvatosak, mert a főút forgalmas, a szerpentinen sokan túlságosan sietősen vezetnek. Fárasztó mászás következik egészen Mátraházáig. Bár innen újabb kitérőre lenne lehetőség, Kékes-tetőre, ezt hagyjuk meg máskorra most. Ha kényelmesre vettük a kört, akkor mire ideérünk, valószínűleg délután derekán jár majd az idő. Innen ismét élvezhetjük az izzasztó mászások gyümölcsét, és a kiindulási pontunkig gurulunk szélsebesen.

Információk az út menti látnivalókról

Csór-réti-víztározó

Magyarország legmagasabban fekvő, ivóvízellátást szolgáló víztározója és egyben víztisztítóműve, amit 1977-ben építettek. 534 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el a Mátrában, meredek domboldalakkal körbe véve.

Galyatető

Hazánk második legmagasabb csúcsán található, közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozó üdülőhely. Nevét, a hasonló nevű, Galya-tetőről kapta, amely 964 méter magas. A legmagasabb pontján álló kőből épült kilátó 2014-ben megújul. Tetejéről tiszta időben a Magas-Tátra is látható.

Három falu temploma

A mátraszentistváni bekötőút mellett, kb. 100 méterrel az úttól, mátrai terméskőből épült templom áll. Az épület a hazánk legmagasabban fekvő három településétől, Mátraszentimre – Mátraszentlászló – Mátraszentistván, nagyjából egyenlő távolságra található, miután ezen települések, az épülő templom helyéről folytatott vitáját az egri érsek így oldotta meg. A templom 1942-ben lett felszentelve.

Hirdetés