Superior & Rock Machine 2018 Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2017/07/28
A Kálnica Bike Parkban láttuk meg a jövőt.
Hirdetés

Superior és Rock Machine kerékpár újdonságok

Éppen vízparti fák árnyékába kihelyezett, mobilnettel üzemelő "irodámban" senyvedtem, amikor is úgy adódott, hogy Kálnicába kéne felruccannom a sípályából lett Bike Parkba, a 2018-as Rock Machine és Superior újdonságokat megismerni/kipróbálni - erre van az a mondás, hogy "ha mindenütt jó, akkor minek maradnál otthon"...

A helyszínen rögtön sokkoló látvány tárult a szemeim elé egy 650B 47C kerékkel szerelt, 1x11-es hajtású, kormányról vezérelhető, állítható nyeregcsöves gravel bike személyében, majd nem sokkal később egy meglepően vastag alsó vázcsővel bíró fully állította el a lélegzetem, amiről kiderült, hogy egy 100%-ban integrált ebike, a hagyományos kerékpárral tökéletesen megegyező vázgeometriával. Volt ott még aranyszínben tündöklő kerékpárcsoda és persze számos "simán csak gyönyörű" kerékpárújdonság is, amiket bizony ki is próbálhattunk.

Rock Machine Gold Edition Forrás: Mozgásvilág.hu

Rock Machine Gold Edition: BLIZZARD INT eLTD-27+
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Rock Machine 2018

A Rock Machine kerékpárok tervezői azoknak tervezik a kerékpárjaikat, akik maximálisan ki akarják élvezni a terep lehetőségeit. Legyen az a kerékpár bármilyen felszereltségű, az élvezeti faktor egyaránt 100%-on kell maradjon. Mindemellett azt is kifundálták, hogy létrehoznak valami olyat, ami meghökkenti az embereket és amiről majd sok idő múltán is hosszan tudnak beszélgetni... no hát ez az, amiről fentebb én is írtam már.

100%-ban integrált ebike

Míg a Rock Machine Gravelride 700 egy bevállalós, a trendekre fittyet hányó, abszolút szabadra engedett fantáziával és elborult ecsetvonásokkal tervezett mindenes gravelbike, addig a Rock Machine Blizzard Shimano STePS motorral szerelt ebike változata egy megfontolt és a piaci igényeket követő, élen járó fejlesztés eredménye. A számok alapján a jövő kétség kívül az ebike-oké, de ehhez elengedhetetlen, hogy az elektromos rendszer és a kerékpár egyetlen egységet alkossanak. Ezért tervezték meg a 100%-ban integrált, összteleszkópos ebike kerékpárjukat, aminek alsó vázcsövét úgy tervezték meg, hogy magába foglalhassa az akkumulátort és a motort is, ráadásul mindezt úgy, hogy a vázgeometria pontosan ugyanolyan maradhasson, mint az elektromos rásegítés nélküli modellnél. Fejlesztésük merev és össztelós kerékpároknál is működik, a különleges elemeket pedig abban a gyárban készítik, ahonnan a termékminőségre oly kényes Apple is rendel.

Rock Machine integrált ebike Forrás: Mozgásvilág.hu

Rock Machine Integrált ebike: BLIZZARD INT e90-27+
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

A Rock Machine Blizz elektromos rásegítés nélküli modellje egyébként a mostani tesztkör alapján jobban teljesített a mászós szakaszokon, mint tavaszi nagy tesztünkön, ami a néhány apró módosításon felül a könnyű karbonváznak volt köszönhető. Az biztos, hogy rásegítéssel, vagy anélkül, a Rock Machnie Blizz egy vérbeli élménybringa, aminek nem az a fő erénye, hogy előbb érhetsz be a célba, mint az a piros pólós srác, akivel egymás mellől rajtoltatok, hanem az, hogy nyergében garantáltan vigyorogva fogsz a hepehupás ösvényeken és csiki-csuki kanyarokban, letörésekben élvezkedni.

A Rock Machine paletta 2018-ra egy egyszerűsítésen esik át, amitől átláthatóbb lesz a teljes kínálat. Kevesebb modell és inch helyett betűvel jelölt méretek segítik a megfelelő bringa kiválasztását. A gyerekbringák geometriája ugyanazt a koncepciót követi, mint a felnőtt kerékpároké, vagyis hosszabb felsőcső, rövidebb kormányszár és széles kormány kombinációja. A Thunder gyerekbringák 20-24-26 méretben lesznek elérhetők, mindegyik 10 kg alatti súllyal. A Rock Machine új filozófiája a kezelhetőséget és a rugalmas méretezést teszi lehetővé.

Sharkspine EVO

Sharkspine EVO

A márkára jellemző, cápa-ihlette (Sharkspine EVO) vonulat és a nyeregcsőnél található merevítés minden modellen megfigyelhető lesz, így akár felirat nélkül, ránézésre felismerhetőek lesznek a Rock Machine kerékpárok.

Rock Machine Blizz Forrás: Mozgásvilág.hu

Rock Machine Blizz: BLIZZ CRB 70-29
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Látványra ugye egy profi versenybringa néz ki a legjobban, alacsonyan lévő kormánnyal, rádőlős testtartással. Aztán az ember egy idő után rájön, hogy hosszú távon nem is annyira kényelmes az, ezért jönnek a hézagolók és egyéb olyan beavatkozások, amik a kezdetben fontosabbnak tartott megjelenést hazavágják. Ebből az elgondolásból a Rock Machine kerékpárok extra rövid kormányszárat kapnak és eleve úgy tervezik őket, hogy profi megjelenésük mellé kényelem társuljon. Ja, és ugyanabba a vázba különböző méretű kerékszett is szerelhető, tereptől és felhasználástól függően.

Szóval, a egyszerűen csak maximálisan ki akarod élvezni a kerékpározás adata lehetőségeket, akkor Rock Machine...

Superior Gravelride 700 Forrás: Mozgásvilág.hu

Superior Gravelride 700
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Superior 2018

A Superior mottója pedig: "Always race", amiből gondolom mindenkinek leesik, hogy itt a versenyorientált kerékpárosok igényeire fókuszálnak.

Az országúti kerékpárok szegmentálódását látva a Superior is nagyobb hangsúlyt fektet erre a szegmensre. Az országúti modelleknél megjelennek az aero kerékpárok és az alsó-, valamint a felső vázcső különböző anyagból készül a komfort és merevség szentségének magasba emelése érdekében. A helyszínen is kipróbálható Superior X-Road Team Issue gravel romboló egy szélsebes országúti kerékpár, ami akkor indítja be a tesztoszteron termelését, amikor az aszfaltról letérünk a hullámos puha ösvényekre, fordulatos, csikicsuki döngölt túrautakra. A gumik cserélgetésével pedig lehet variálni, hogy keményebb, rázós terepen, vagy inkább gyors és sima egyeneseken nyújtsa a maximumot.

Superior X-Road Team Issue Forrás: Mozgásvilág.hu
Superior X-Road Team Issue
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

A mountainbike kategóriában egyértelműen látszik az összteleszkópos kerékpárok térhódítása, tavaly már háromszor annyi fully fogyott, mint merevfarú. A Superior Team XF Issue össztelós karboncsoda segít új szintre lépni. Minden ízében arra törekszik, hogy az energiáidat a lehető leghatékonyabban kihasználhasd és a technikásabb szakaszokon és gyors maradhass. A felső kategóriás DT Swiss teleszkópnak köszönhetően a rázós terepek kevésbé veszik igénybe az energiádat. Szédületesen jól nyelik el a kisebb buckákkal való találkozás erejét és közben a kerekek sem a levegőben kapáloznak, hanem a földbe kapaszkodva tolnak előre. Az 1x11 pedig manapság az egyik legjobb választás, hogy a váltás zökkenőmentes és gyors lehessen.

Superior Team XF Forrás: Mozgásvilág.hu

Superior Team XF Issue
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Nem kérdés, hogy ebike-palettát is láthatunk jövőre a Superior viszonteladóknál, ami kortól függetlenül hódít. A fejlesztések elsődleges szempontja itt az, hogy az ebike nyergében ne lehessen érezni, hogy az egy ebike :)

És végül, de nem utolsó sorban a hölgyek kiemelt figyelmet kapnak a Superior palettáját illetően: Modo. Ez a neve a kifejezetten női igényekre tervezett Superior kerékpároknak, melyeknél a váz és az alkatrészek ugyanazok, mint a férfi modelleknél, de a kormány, stucni, nyereg, lánctányér és persze a festés a női igényekre szabottak. Na és persze a Modo a ruházatban és a kiegészítőkben is megjelenik majd.

Superior Modo Forrás: Superior

Superior Modo
Kép forrása: Superior

 

Ha időt akarsz javítani és feljebb lépni a ranglétrán, akkor Superior.

Hirdetés