Rubena Hyperion külső gumi teszt Hír

Rubena Hyperion külső gumi teszt Hír

Kökény Zsolt
2015/08/17
Ideális általános túrázós tekerésekre, XC versenyeken és nem túl köves maratonokon is akár.
Hirdetés

A Rubena Hyperion tipusú külső gumit kaptuk ezúttal teszt példánynak.
A 29" 2.1-es méret 630 gramm súlyú tubeless rendszer.

Rubena Hyperion teszt Forrás: (c) Kökény Zsolt
Rubena Hyperion teszt
Kép forrása: (c) Kökény Zsolt

Galériáért katt a képre!

Mintázat

A gumi mintázata közepes nagyságú, szabálytalan 4 ill. 5 szögű bütykökből áll, oldalán egymással szembefordított patkó formák biztositják a jó tapadást.

A 29-es mérethez kicsit szokatlan volt a 2.1-es szélesség, mivel ballonosabb gumikhoz vagyunk szokva, kicsit tartottunk a felütéses defekttől. Ezért kb. 2 bar levegőt pumpáltunk bele, ami jónak tűnt a tapadás, fékezés, iranyitás szempontjából is.

A gumit annak módja szerint tubelessként raktuk össze, egy kis defektgátló folyadék segítségével. Az összeszerelés gyorsan és zökkenőmentesen zajlott, nem volt azzal sem gond hogy az összehajtásnál eresztett volna, szépen felfeszült a felnire.


Rubena Hyperion teszt Forrás: (c) Kökény Zsolt
Rubena Hyperion teszt
Kép forrása: (c) Kökény Zsolt

Galériáért katt a képre!


Irány a Pilis..

A tesztelés egy szokásos kedvelt Pilisi körünkön zajlott, Nagykevély, Hosszúhegyi út, Római út, Dobogókő, majd Szentendre felé a Sikárosi rét, Dömörkapu, Római part útvonalon.

Szerencsénk volt a délelőtti esővel, mert így szinte minden talajtípust ki tudtunk próbálni. Mivel a hosszú ideje tartó szárazság miatt a föld szinte azonnal beszippantotta a kis nedvességet, délután már újra porzott minden.

A gumit kicsit félve kezdtük használni, a már említett vékonysága miatt, de hamar bebizonyosodott, hogy alaptalanul.
Már a kezdetekben feltűnt hogy gyors gumi, amely alacsony gördülési ellenállással rendelkezik. Először azt gondoltuk, biztosan az aszfalt miatt. Majd a terepre beérve kellemes meglepetésként ez a hatás szerencsére nem változott.

Viszonylag változatos terepen haladtunk: a száraz talajt nagyon szerette, mind fékezés, mind a tapadás szempontjából, az oldaltartás is megfelelően működött.
A nedves de nem saras döngölt vagy murvás úton is hasonlóan viselkedett, talán még jobb tapadással.

A sáros talajon kicsit bizonytalannak éreztük, valahogy nem találta a helyét, ami azért furcsa, mert a viszonylag nagy bütykök miatt azt gondoltuk, hogy a sárban lesz igazán elemében.

A nedves köveken hajlamos megcsúszni, a szárazokon viszont jó oldaltartassal szépen gurult át.

Összességében ideálisnak találtuk általános túrázós tekerésekre, valamint valószínűleg megállná a helyét XC versenyen és nem túl köves maraton pályákon is.

Minden előnyével még jobban kiteljesethedne a 29x2.25 méretben is!

 

A teszt lehetőségét ezúton is köszönjük a Mitas-nak!

Mitas Forrás: Mitas
Mitas
Kép forrása: Mitas

Hirdetés