Milyen külső való túrakerékpárhoz?

(x) - Támogatott tartalom
2018/06/27
Amikor előkerülnek a túragumik...

Amikor bringás túrát tervezünk, legyen az valamelyik nagy tavunk körül – jajdejóisaz – vagy családi gurulás valamelyik hegyünk erdei útján, a legtöbbször utunk aszfaltozott- vagy betonozott úton, illetve föld- vagy dózerúton halad.

Nincs igény nagy teljesítmény leadására, csak suhanni a fák között, bámészkodni a kanyaronként változó panorámában, meg-megállni egy-egy strandnál.

Az ilyen helyzetekre felesleges a nehéz, robosztus és erősen bütykös terepkerékpáros gumi, de a teljesítményorientált suhanós, keskeny országúti külsők kevesek. Így előkerülnek a túragumik!

 

 

Mitas Trek széria Forrás: Mitas
Mitas Trek széria
Kép forrása: Mitas

 

 

Kerékpáros külsők túrázáshoz

Többnyire a túrakerékpárok kerekei 700C avagy 28” méretűek, így az ilyen kínálat is ezen méretekre koncentrál. Ami a gumik másik méretét illeti, a ballonosságukat, ott már szélesebb a választási lehetőség, de 40 mm-nél szélesebbet nem igazán találunk, hiszen nem fogunk extrém terepen gurulni vele, és a kemény felületű utakon gurulni ennyi elég is. Mivel túráink során igen változatos terepen gurulunk, így az erre tervezett gumik mintázata is változatos. Vannak slick-jellegűek és terepkerékpáros mintázatúak egyaránt – így terveinkhez mérten ki tudjuk választani a legoptimálisabbat.

Ha túrakerékpárunkra keresünk megfelelő gumit, a MITAS kínálatában szinte elveszünk, olyan gazdag. Hiszen, például a kényelmes, gyors és egyenletes gurulást elősegítő sima futófelületű Flash-modellből 42 különbözőt találunk - különböző színekben, méretekben és defektgátló-technológiákkal...

 

 

Mitas Flash csoport Forrás: Mitas
Mitas Flash csoport
Kép forrása: Mitas

 

 

Ha pedig változatosabb terepre, dózerútra, földútra is lemerészkedünk, akkor a bütykösebb, terepkerékpárosabb gumik között keresve rálelünk a Shield-modellre. Ezen modell oldal éleire elhelyezett kapaszkodó fogak kellő úttartást biztosítanak számunkra a kevésbé sima felületeken is, míg az egyenes szakaszokon való gyors és könnyű előrehaladást az egyenletes középső futófelület biztosítja.

 

 

Mitas futóél Forrás: Mitas
Mitas futóél
Kép forrása: Mitas

 

 

Mitas kapaszkodó Forrás: Mitas
Mitas kapaszkodó
Kép forrása: Mitas

 

 

A defektre semmi szükség

Természetesen egy tókerülő vagy erdei kirándulás során is leselkedhet ránk számos defektet okozó tényező, így ezen modelleknél is figyelnek a gyártók a defektgátló tulajdonságokra. A MITAS külsőknél kétféle defektgátló technológiát találhatunk a gumikba építve: az APS (Anti Puncture System) jelöléssel ellátott alap védelmet nyújtó-, és a komolyabb ellenállással rendelkező ST vagy STU (Stop Thorn Ultimate) jelölésekkel ellátott technológiákat. Az APS rendszer esetén egy extra, 1 mm vastag gumiszalag kerül beágyazásra a gumi futófelülete alá, ami csökkenti a szúrásos defektek bekövetkezését. Az ST vagy STU rendszereknél ez az extra szalag már 3 illetve 4 mm vastag, mely vastagságok már kiválóan ellenállnak a vágásoknak és a nagyobb szúrásoknak is!