MITAS téli kerékpáros külsőgumik

(x) - Támogatott tartalom
2018/12/15
Előre leszögezzük, hogy le van szögezve.

Anno már kitárgyaltuk, hogy a szögesgumi nem csak extrém fiatalok, de idősek számára is érdekes lehet, sőt, talán nekik sokkal inkább...

A Mitas kínálatából ​Magyarországra elsősorban a 2 soros verziókat érdemes nézegetni, mert ezekkel magas nyomáson aszfalton is szépen lehet haladni anélkül, hogy a szélső tüskesor leérne. Havas, jeges útra érve lehet csökkenteni a nyomáson, és akkor kapaszkodni kezdenek a tüskék.

A négysoros (272 és 240 tüskével ellátott) gumik teljesen jeges útra valók, itt ugyanis a futófelületi tüskék is hozzáérnek a talajhoz. Ez extrémkedők számára lehet izgalmas, vagy azoknak, akiknek a lakása egy jégpálya közepén terül el. A skandináv iparági beszállítótól származó tüskék könnyűek és tartósak, hosszabb távon és megbízhatóan könnyítve meg a téli közlekedést. 

Újdonság, hogy már a fiatalabb korosztály számára is találunk 24-es méretben szögesgumit.

 

A Mitas kínálatában kapható téli kerékpáros külsők

42 – 622 (700 x 40C) méretben: Mitas Gripper ICE

47 – 559 (26 x 1,75 x 2) méretben: Mitas Froster

47 – 507 (24 x 1,75 x 2) méretben: Mitas Froster JP

Mitas Gripper Ice
Mitas Gripper Ice

Mitas Froster
Mitas Froster

Mitas Froster JP
Mitas Froster JP

  

A Mitas téli külsőinek összetevői

Silica Winter Compound (SWC)

Kifejezetten téli körülmények számára fejlesztett alapanyag. A különböző típusú gumi alapanyagok gondos ötvözésével a hosszú élettartam és mégis magas tapadás optimális aránya biztosítható. A hagyományos fekete gumi alapanyag rendkívüli mechanikai tulajdonságai mellett a Silica tartalom ideális keménységet biztosít alacsony hőmérsékleten. További adalékanyagok hozzáadásával az alapanyag havas és sós körülményeknek is ellenáll.

A tüske, vagyis a szögek

Alumínium tokozású karbid-ötvözet tüske, skandináv beszállítótól.

A Gripper Ice és a Froster kapható kétsoros vagy négysoros kivitelben. A magyar piacra elsősorban a kétsoros verziót ajánljuk, hiszen ebben a kivitelben a futófelületben nincsenek tüskék. Magas nyomáson lényegében hagyományos külsőként működik aszfalton. Jeges körülmények közé érve a guminyomáson csökkentve az oldalsó mintázat tüskéi működésbe lépnek, kanyarokban segítenek talpon maradni.

A Mitas téli külsőgumik a legmagasabb minőségű tüskékkel készülnek. Az alumínium tokozású karbid-ötvözet tüskék a lehető legalacsonyabb tömeget párosítják a leghosszabb élettartammal. A tüskék maguk több ezer kilométert bírnak. Menet közben finoman beljebb nyomódnak a mintázatban, ez azonban sem a kényelmet, sem a kapaszkodóképességet nem befolyásolja. Ajánlott ugyanakkor, hogy az új külsőgumikat először egy 40-50 km-es bejárató szakaszon használjuk, hogy a tüskék megfelelően elhelyezkedjenek. Kerülendő az erőteljes fékezés és az agresszív terhelés ebben az időszakban.

 

Mits szögek
Mits szögek

 

A tüskék hatékonysága nagyban függ a mennyiségüktől és a mintázatban való elhelyezkedésüktől. Általában a legjobb teljesítményt letaposott havon, jeges felületen nyújtják. Ezzel szemben mély hóban, vagy macskakövön hatásuk minimális. Fontos továbbá a guminyomás: magasabb nyomáson, kemény felületen, csökken a menetzaj, ugyanakkor alacsonyabb nyomáson nő a tüskék hatékonysága. A külsőgumi tapadásának, és a kapaszkodó-képességének határait célszerű óvatosan felmérni, hiszen ezekre a határokra ajánlásokat nem tudunk megfogalmazni. A szöges téli kerékpárgumik használatát törvényi rendelkezések nem szabályozzák.

 

A Mitas téli kerékpáros külsők árai

Ajánlott bruttó fogyasztói árak egy darabra értve

Gripper Ice 136 tüskével: 12.499,- Ft

Gripper Ice 272 tüskével: 20.499,- Ft

Froster 120 tüskével: 11.999,- Ft

Froster 240 tüskével: 19.999,- Ft

Froster JP 100 tüskével: 11.399,- Ft

 

További információk

 

Mitas.co.hu

 

 

Mitas
Mitas