Kinek kell a szögesgumi?

Kinek kell a szögesgumi?

Simon Ádám
Simon Ádám - Támogatott tartalom
2019/12/16
Aki télen bringázik és akár csak pár kilométeren is, de előfordulhat, hogy fagyott lesz a terep, már jól járhat legalább két sor szegeccsel.

A december eleji havazáskor gyorsan lecseréltem az addig használt kerékpárgumimat a szögesre, ami a néhány napra az útra fagyott jeges-havas-kásás valamin jó szolgálatot tett. Bár azóta újra zömmel nulla fok feletti a hőmérséklet (persze időnként kora reggel lehetnek mínuszok), visszaváltani azért mégsem fogok, egyrészt, mert bármikor jöhet újra lefagyás, vagy ónos eső, másrészt nincs kedvem folyton gumit cserélgetni, harmadrészt pedig, ha keményre fújom a kereket, a kerék szélén két sorban futó szögek még csak nem is lassítják túlzottan a gurulást. Ha újra fagyni fog, akkor meg csak engedik egy kicsit a nyomásból és máris működésbe léphetnek a szegecsek. Évek óta használom télen a Mitas Gripper Ice szögesgumit a hétköznapi ingázások során és ugyan sokszor a 20 kilométerből mindössze 3-4 kilométeren van igazán létjogosultsága a szögeknek, még így is bőven megéri.

Néhány évvel ezelőtt már azt is kifejtettem, hogy miért lehet a szöges kerékpárgumi idősebbek számára is kifejezetten hasznos és nem csak az extrém téli csapatásra vágyó fiatalok körében van létjogosultsága, most pedig vegyük végig, hogy - maradva a Mitas márkánál - milyen szögesgumit érdemes választanunk.

 

Kinek, milyen szöges gumi való?

A Mitas kínálatából ​Magyarországra elsősorban a 2 soros verziókat érdemes nézegetni, mert ezekkel magas nyomáson aszfalton is szépen lehet haladni anélkül, hogy a szélső tüskesor leérne. Havas, jeges útra érve lehet csökkenteni a nyomáson, és akkor kapaszkodni kezdenek a tüskék. Ez a tulajdonsága alkalmassá teszi hétköznapi felhasználásra is, bárki számára, aki decembertől-márciusig sem teszi le a kerékpárját. A váratlanul beköszöntő fagyok, vagy az ónos eső is biztonsággal leküzdhető, ha szegecselt kerekekkel haladunk.

A négysoros (272 és 240 tüskével ellátott) gumik teljesen jeges útra valók, itt ugyanis a futófelületi tüskék is hozzáérnek a talajhoz. Ez extrémkedők számára lehet izgalmas, vagy azoknak, akiknek a lakása egy jégpálya közepén terül el. A skandináv iparági beszállítótól származó tüskék könnyűek és tartósak, hosszabb távon és megbízhatóan könnyítve meg a téli közlekedést. Ma már nem újdonság az sem,hogy a fiatalabb korosztály számára is találunk 24-es méretben szögesgumit.

 

A Mitas kínálatában kapható téli kerékpáros külsők

42 – 622 (700 x 40C) méretben: Mitas Gripper ICE

47 – 559 (26 x 1,75 x 2) méretben: Mitas Froster

47 – 507 (24 x 1,75 x 2) méretben: Mitas Froster JP

 

A Mitas téli külsőinek összetevői

Silica Winter Compound (SWC)

Kifejezetten téli körülmények számára fejlesztett alapanyag. A különböző típusú gumi alapanyagok gondos ötvözésével a hosszú élettartam és mégis magas tapadás optimális aránya biztosítható. A hagyományos fekete gumi alapanyag rendkívüli mechanikai tulajdonságai mellett a Silica tartalom ideális keménységet biztosít alacsony hőmérsékleten. További adalékanyagok hozzáadásával az alapanyag havas és sós körülményeknek is ellenáll.

A tüske, vagyis a szögek

Alumínium tokozású karbid-ötvözet tüske, skandináv beszállítótól.

A Gripper Ice és a Froster kapható kétsoros vagy négysoros kivitelben. A magyar piacra elsősorban a kétsoros verziót ajánljuk, hiszen ebben a kivitelben a futófelületben nincsenek tüskék. Magas nyomáson lényegében hagyományos külsőként működik aszfalton. Jeges körülmények közé érve a guminyomáson csökkentve az oldalsó mintázat tüskéi működésbe lépnek, kanyarokban segítenek talpon maradni.

A Mitas téli külsőgumik a legmagasabb minőségű tüskékkel készülnek. Az alumínium tokozású karbid-ötvözet tüskék a lehető legalacsonyabb tömeget párosítják a leghosszabb élettartammal. A tüskék maguk több ezer kilométert bírnak. Menet közben finoman beljebb nyomódnak a mintázatban, ez azonban sem a kényelmet, sem a kapaszkodóképességet nem befolyásolja. Ajánlott ugyanakkor, hogy az új külsőgumikat először egy 40-50 km-es bejárató szakaszon használjuk, hogy a tüskék megfelelően elhelyezkedjenek. Kerülendő az erőteljes fékezés és az agresszív terhelés ebben az időszakban.

A tüskék hatékonysága nagyban függ a mennyiségüktől és a mintázatban való elhelyezkedésüktől. Általában a legjobb teljesítményt letaposott havon, jeges felületen nyújtják. Ezzel szemben mély hóban, vagy macskakövön hatásuk minimális. Fontos továbbá a guminyomás: magasabb nyomáson, kemény felületen, csökken a menetzaj, ugyanakkor alacsonyabb nyomáson nő a tüskék hatékonysága. A külsőgumi tapadásának, és a kapaszkodó-képességének határait célszerű óvatosan felmérni, hiszen ezekre a határokra ajánlásokat nem tudunk megfogalmazni. A szöges téli kerékpárgumik használatát törvényi rendelkezések nem szabályozzák.

 

A Mitas téli kerékpáros külsők árai

Ajánlott bruttó fogyasztói árak egy darabra értve

Gripper Ice 136 tüskével: 12.499,- Ft

Gripper Ice 272 tüskével: 20.499,- Ft

Froster 120 tüskével: 11.999,- Ft

Froster 240 tüskével: 19.999,- Ft

Froster JP 100 tüskével: 11.399,- Ft