Mountain bike olimpiai cross magyar bajnokság beszámoló Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2008/07/22
A gyerek, a master és a hobbi és kategóriák rajtjaival kezdődött az országos bajnokság. A versenyhez kapcsolódóan szervezett Vuelta Túrára több mint 30-an jelentkeztek, akik kerékpárral tekertek el a Margitszigetről Pilisborosjenőre.
Hirdetés

Az olimpiára készülő Parti András megvédte bajnoki címét, Vajda Márta pedig megszerezte a tizediket. Papírforma - egy szóval akár így is lehetne értékelni a hétvégi mountain bike olimpiai cross magyar bajnokság végeredményét. De természetesen semmi sem ennyire egyszerű.

A gyerek, a master és a hobbi és kategóriák rajtjaival kezdődött az országos bajnokság. A szervezők a rendkívül technikás, sziklás és szűk erdei ösvények miatt a korábban megszokottnál is jobban szétbontották a kategóriákat, hogy egyszerre a pályán maximum 50 sportoló tartózkodjon. A gyerek futamok a célterület közvetlen közelében zajlottak egy rövid, 500 méteres, de a gyerekek számára mégis komoly kihívást jelentő útvonalon.

A 13 évesnél idősebbek már a nagy pályát teljesítették, amelynek a leglátványosabb szakasza mindössze 300 méter volt - itt a sportolók több mint 80 métert süllyedtek! Érdekesség, hogy a felnőtt nőknél a dobogóra csak az állhatott fel, aki ezt a szakaszt a nyeregben tudta teljesíteni - akinek le kellett szállnia egy-egy veszélyesebb sziklánál, olyan időhátrányba került, hogy az emelkedőn már nem tudta behozni. Vagyis Vajda Márta (aki 1997-ben nyerte első profi bajnoki címét) fizikai felkészültsége mellett technikai tudásának is köszönhette sikerét.

A felnőtt férfiak versenyében a legtöbben a tavalyi bajnok Parti András győzelmére fogadtak volna, de mivel a kerékpár részben technikai sportág, az utolsó körig nyitott volt a küzdelem. Andris azonban komolyan gondolta, hogy neki itt nyernie kell: már az első körben olyan sebességre kapcsolt, amit az emelkedőkön senki sem tudott követni - közel 20 másodperces előnnyel érkezett a célkapu alá, mögötte Buruczki Szilárd és Melts András érkezett. A fiúk elképesztő sebességgel robogtak át a célterületen, és hatalmas csata bontakozott ki közöttük: Parti az ötödik körig tudta növelni az előnyét, ekkor azonban megszakadt a lendülete, és Buruczki elkezdett közeledni hozzá. Bár Szilárd az utolsó három körben közel egy percet ledolgozott a hátrányából, de ez kevésnek bizonyult, Parti András így végül magabiztos győzelmet aratott.

A versenyhez kapcsolódóan szervezett Vuelta Túrára több mint 30-an jelentkeztek, akik kerékpárral tekertek el a Margitszigetről Pilisborosjenőre. Legközelebb július 27-én, a Karos-Spa Kerékpáros Fesztivál második napján, a zalakarosi magyar kupa futamon találkoznak egymással a szakág versenyzői. A pekingi olimpia előtt ez lesz Parti Andris utolsó hazai versenye.

EREDMÉNYEK:
XCO OB - Pilisborosjenő - Elit Felnőtt Férfi
Bajnok: PARTI András Trek Józsefhegyi SE 1:57:18 0:00:00
2.  BURUCZKI Szilárd PCCC-Magellan Adidas-X-iont 1:58:42 0:01:24
3.  MELTS András Corratec World Team 2:03:13 0:05:55

XCO OB - Pilisborosjenő - Elit Felnőtt Nő
Bajnok: VAJDA Márta Merida Maraton Team 1:47:27 0:00:00
2.  FÜZY Anna Józsefhegyi Amatõr Montis SE 1:52:03 0:04:36
3.  MÓDOS Gabriella Merida Maraton Team 1:53:59 0:06:32

Hirdetés
Hirdetés