Lucetta dizájn kerékpárlámpa

Lucetta dizájn kerékpárlámpa

Simon Ádám
Simon Ádám
2014/06/25
Egy tényleg stílusos és innovatív kerékpárlámpa
Hirdetés

Lu-csettá
ha a hamisítatlan olasz név hallatán valami überdizájnos dologra számítasz, akkor jó nyomon jársz. 

Kábé úgy néz ki és méretre is akkora, mint egy parafadugó, épp csak bor nem jár hozzá. Formája letisztult, élei lekerekítettek és borítása puha tapintású, matt felület (a hivatalos képeken és videókon egyébként még fényes felületű látható), végein egy-egy pötty díszeleg.

 

Lucetta tricolor Forrás: palomarweb.com
Lucetta tricolor
Kép forrása: palomarweb.com

Galériához klikk a képre!

 

Na most, ha ezt a "parafadugót" megpróbálod kettébe hasítani, akkor csak annyi erőre lesz szükséged, amivel a két felét összetartó mágnest legyőzöd és hipp-hopp, az egy Lucetta máris kettő (tovább ne próbálkozz, legyen elég ennyi). A mágnesességnek további szerepe is van: csak tedd rá acélvázas bringád vázára és olyan erősen odacuppan, hogy - és ez tapasztalat - a kátyús, keresztben sínekkel cicomázott pesti utcákon is stabilan a vázon marad, ezen kívül, amint feltetted, a végén lévő pöttyön keresztül egy meglehetősen erős LED fénye türemkedik kifelé.

 

Lucetta kettészedve Forrás: palomarweb.com
Lucetta kettészedve
Kép forrása: palomarweb.com

Galériához klikk a képre!

 

Tehát, ha eddig nem lett volna világos, a Lucetta egy innovatív és dizájnos kerékpárlámpa, vagyis kerékpárlámpa-szett. Az első és hátsó lámpa használaton kívül egymáshoz mágnesezve egy csinos kis "izé"-ként kényelmesen elfér a zsebedben, de amint felhelyezted a kerékpárvázadra, működésbe lép. Nincs nyomogómb, se kapcsoló, ha feltetted, világít, ha leszeded, kikapcsol. Három üzemmódja (egy folyamatos és két villogós) között úgy tudsz variálni, hogy leveszed és újra felteszed, ekkor a következő üzemmódba kapcsol.

 

Klasszikus acélvázon mutat a legjobban Forrás: palomarweb.com
Klasszikus acélvázon mutat a legjobban
Kép forrása: palomarweb.com

Galériához klikk a képre!

 

Varázslat?
Első körben túlbonyolítottam a működését és valamilyen, a mágnes és a fém találkozásakor fellépő kozmikus erőhatást jelöltem meg, mint a bekapcsolás okozóját, ám a valóság ennél egyszerűbb. Ahogy a mágnes hatására a lámpa hozzásimul a fém tárgyhoz, a lámpa hátulján körbefutó műanyag elem benyomódik, mintegy kapcsoló... és a többi már megy magától. Egyszerűen nagyszerű, tényleg. Erre egyébként úgy jöttem rá, hogy a homlokomhoz nyomtam és erre bekapcsolt a lámpa. Mivel tudomásom szerint nem lőttek fejbe Vietnámban és nincs fémpótlék a fejemben, gyorsan rájöttem a megoldásra.

A Lucetta tehát egy okos, dizájnos kütyü, de hasznos-e mindemellett? A válaszom, hogy igen, legalább annyira, mint egy erős, 150 méterről bőven jól látható kerékpárlámpa, ami oldalról is megfelelő láthatóságot biztosít. Ennél viszont nem többet, mert fénye az első lámpának sem elég erős ahhoz, hogy az előttünk lévő utat bevilágítsa, de nem is erre hivatott. A Lucetta lámpa azoknak a kerékpárosoknak való, akik jellemzően városban, kivilágított éjszakai környezetben és a stílusra sokat adva szeretnek/szoktak tekerni.

 

 

Szénszálra jó-é?
Persze felmerülhet a kérdés, hogy akinek alu-, vagy akár karbon vázzal megáldott bringája van, az hogyan, illetve hova fog mágnesezni!? Hát, ha azon múlik, hogy az alu, vagy a karbon mennyire vonzza a mágnest (vagy fordítva), akkor sehogy. Ez a tervezőknek is feltűnt, ezért készítettek egy külön kapható, szintén dizájnos fém alátétet, amit felragaszthatsz akármilyen felületre és máris kész a Lucetta-konzolod. Egyébként feltételezésem szerint elsősorban úgyis az acélvázas dizájnbringa tulajok szívét fogja megdobogtatni a kütyü.

 

Szabályos-e?
A kerékpárlámpa azon túl, hogy hasznos, egy a KRESZ által kötelezően előírt tartozék is, és jó esetben (de egy rendőr szemében biztosan) előrébbvaló ez utóbbi tulajdonsága. Igazából arra lettem volna csak kíváncsi, hogy egy nappali ellenőrzés során megbukhat-e az a kerékpáros, akinek a járgánya (vagy ruházata) nincs felszerelve lámpával - egyes "urbanlegend" sztorikból ugyanis lehetett olyat hallani, hogy fényes nappal is a lámpa hiánya miatt büntettek. A Lucetta viszont nem tud olyat, hogy fent is van a bringán, de nem működik, vagyis, ha nem akarom verőfényes nappal lemeríteni az elemet, akkor kénytelen vagyok zsebbe tenni. Mivel sem a KöHÉM, sem a KRESZ szabályok között nem találtam erre vonatkozó infót, minden bátorságomat összeszedve megkérdeztem pár járőrt. Egyöntetű véleményük az volt, hogy a lámpa használata csak korlátozott látási viszonyok között szükséges, vagyis a Lucetta ilyen értelemben levizsgázott. Egyébként meg, ha nem vagy egy fráter (vagyis bunkó, szabálytalan, ellenséges, stb.) és fényes nappal ellenőrzés során az derül ki, hogy azért lapul zsebedben a lámpád, mert ilyen sajátos módon működik, nem lesz bántódásod :)

Sima gombelemmel (CR2032) működik, nem követte le a manapság trendi és szerintem praktikus USB-ről tölthető áramforrás-megoldást. Üzemideje a "manual" szerint akár 40 óra is lehet, ami egyébként nem tűnik soknak.

 

Hátsó lámpáa Forrás: palomarweb.com
Hátsó lámpáa
Kép forrása: palomarweb.com

Galériához klikk a képre!

 

Előnyei:
- Innovatív, dizájnos
- Nehéz véletlenül a bringán felejteni, mert amíg ott van, világít - így ellopni sem nagyon tudják, mert nyilván nem felejted a bringán, ha beülsz mondjuk moziba.
- Brutál jó fényerő egy láthatósági lámpához képest

Hátrányai:
- Használaton kívül elkeveredhet a táskádban
- Nem éppen olcsó, de ilyenek ezek a dizájnos cuccok

 

A Lucetta kerékpárlámpa szett a praktikusajandek.hu weboldalon kapható 7900 Ft-ért.

Hirdetés