Menü

2014.10.20.     Hozzászólás 13

Osram kerékpárlámpa

Világításhoz, vagy kerékpározáshoz értsen jobban egy kerékpáros lámpákat gyártó cég?


- Sándor, kérem jöjjön be az irodámba!
- Jó napot kívánok Vezérigazgató Úr!
- Maga itt ugyebár az új értékesítési menedzser, igaz!?
- Így van Vezérigazgató Úr...
- Új hirdetési/megjelenési felületre és új célközönségre van szükségünk a márka megerősítéséhez. Van ötlete?
- Nos, hát, ööö, izé, de, nos...
- Na, gondolkozzon, kinek lehet szüksége még cégünk világító termékeire?
- Hát, izé... a kerékpárosoknak!?
- A kerékpárosoknak?
- Igen, a kerékpárosoknak! Egyre többen vannak és az éjszaka sem tántorítja el őket. A lámpa meg kötelező a KRESZ szerint és van sok kerékpározással foglalkozó magazin.
- Hmmm... nem rossz, nem rossz. Akkor hát készítsünk egy kerékpáros lámpát!
- Igenis... de, hogyan kell?
- Mittomén, hívjuk fel Kínát, azoknál minden van...

 

Nos, ha rosszmájúak lennénk, akkor e fenti fiktív történettel kezdenénk e cikket, de mivel mi jófejek vagyunk, ezért

ez a cikk innen kezdődik!

 

Az OSRAM idén augusztustól berobbant a kerékpárpiacra, méghozzá energiatakarékos kerékpárlámpákkal. Rögtön három különböző első és egy hátsólámpa modellel rukkoltak elő, melyek közül az OSRAM LEDsBIKE FX35 típusból kaptunk is egyet tesztre.

Őszintén szólva valóban szkeptikusan álltunk a lámpa előtt, nehéz volt nem valami olcsó marketingfogásra gondolni, csak hogy az egyébként világítástechnikában előkelő helyen szereplő márka új megjelenési lehetőségeket kapjon. Ránézésre nem egy kifejezetten szép darab. Éppen olyan, amiből tizenkettő egy tucat, csupán az Osram logo az oldalon különbözteti meg a többi tucatlámpától. Nincs forradalmi USB-ről tölthető akku (bár, egy konnektoroktól távol eső bringatúrán ez nem feltétlen hátrány), nincs szuper felfogatás, különleges anyaghasználat, sem szuper dizájn vagy apró méret. 

 

osram.jpg

 

A rögzítés egyébként valóban az egyik legszörnyűbb, amivel valaha találkoztunk. Ugyan szerszámmentes, de agyonbonyolított, nehezen konfigurálható csatos, csavaros, racsnis izé, sima műanyagból, kényelmetlen felszerelni. Ha már egyszer fent van, elég jól tart és nem bonyolult a lámpatestet fel-le helyezni a konzolról, ráadásul vízszintesen néhány fokban forgatható is.

A lámpa nagyjából éppen annyira nehéz csak, mint a benne lévő két AA-s elem, ez mondjuk kifejezetten kellemes. 

 

Fényerő, funkciók
Számomra plusz pont, hogy végre mellőzték a villogó funkciót és az egyetlen gombbal a három fokozatú (12-35 lux) folyamatos világítás között tuduk variálni, amik kifejezetten hatékonyak. A bekapcsoláshoz hosszan kell nyomni a bekapcs gombot, ha röviden nyomjuk, akkor csak felvillan. Ez a funkció gondolom jeladásra lehet hasznos, de azért is jó, mert a véletlen bekapcsolás is elkerülhető vele.

A leggyengébb fokozaton is láthatóvá teszi az úthibákat teljes sötétségben, közvilágításmentes övezetben is, extra erős módban pedig mindezt még távolabbra (kb. 40 méter) és még hatékonyabban teszi.

A fényeloszlás is kedvemre való, széles látomezőt biztosít és mindemellett a fókuszpont kellemesen nagy és fényesen megvilágított. A lámpatest kialakításának köszönhetően oldalirányban is láthatóságot biztosít.

 

Extrája az elemkapacitás visszajelző fény a bekapcs gombon. Pirosan világít, ha gyengül az elem, a fényerőt visszaveszi 12 luxra és ettől kezdve még hosszú ideig működik.

 

osram-bicin.jpg

 

Konklúzió
Az OSRAM kerékpálámpa kedvezőtlen első benyomása ellenére jó élményeket hagyott bennem. Azt csak megelőlegezni tudom, hogy a már száz éves múltra visszatekintő cég terméke valóban időtálló lesz, de a márka az csak márka.

Azt mindenképp javasoljuk a tervezőknek, hogy más felfogatási rendszert dolgozzanak ki, de az irány - ha komolyan gondolják - akár lehet jó is.

Az augusztustól kapható paletta 7 600 Ft-tól 33 000 Ft-ig kínál első lámpákat, a hátsóért 2 500 Ft-ot kérnek. Az általam tesztelt lámpa középút, 15 000 Ft-ba kerül, ami - figyelembe véve a fényerőt is - se nem olcsó, se nem drága. Ha 10 000 Ft alatt lenne, akkor gondolkodás nélkül mondanám, hogy megéri, így inkább olyan "aki szereti az OSRAM termékeit, annak ez a tuti" kategória.

Az OSRAM kerékpárlámpákat kerékpárüzletekben és webshopokban is megtalálhatod.

 

Olvass többet a témáról: láthatóság, Kerékpár Lámpa, osram, teszt

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Simon Ádám 2015.09.28.   19:26

  Simon Ádám
 • Tigris 2015.09.28.   18:49

  Tigris

  Azzal nem is lenne baj, hogy hamar bekapcsol a visszajelző, de mikor elkezd jelezni le is veszi a fényerőt és nem lehet maxon használni. Ez a nagyobb probléma

  válasz erre...

 • Simon Ádám 2015.09.28.   08:55

  Simon Ádám

  Kíváncsi vagyok a Te tapasztalatodra. Általánosságban az elem-merülést jelző ledek elég korán szoktak jelezni, utána még jó ideig bírják.

  válasz erre...

 • Tigris 2015.09.28.   08:37

  Tigris

  Na közben megvettem az Osram Fx35 lámpát...Nekem a csatlakozása bejön, semmi bajom bele. A fényereje is elég, a szórása az nagyon jó. Ami eddig feltűnt, de ezt majd kitesztelem még, hogy negyed annyi ideig sem birja az elemekkel mint amit a gyártó leírt. Extreme módban irnak 3 órát, abban csak kiprobáltam és a legkisebb módban használtam, de nagyjából 3 órát ment és már piros a visszajelző. 3 órát a legerősebb módban is birnia kellene. Lehet az elemekkel volt gond, de tartós vartát tettem bele, de lehet régiek voltak az elemek. Vettem litiumos Energizet, és ezzel kiderül majd meddig birja valójában.

  válasz erre...

 • Simon Ádám 2015.09.03.   09:32

  Simon Ádám

  Számomra mindeddig a legideálisabb lámpa a Balckburn Flea, ami apró, felfogatása pofonegyszerű (bár a tépőzáras szalag idő után elszakadhat, viszont cserélhető) és ha kell, akkor töksötétben is látom vele az utat extra üzemmódban. Hátránya, hogy üzemideje kevés, két-három óra, de városi ingázáshoz tökéletes, mivel usb-ről munka közben feltölthetem. Hosszabb, sötétben tekeréshez a Cateye nanot használom, ami viszont drágább. Ha az Osramhoz hasonló lámpát keresnék, akkor lehet hamarabb adnék ki ugyanennyit a Sigma Buster 200-ra, vagy kevesebbet a Sigma lighsterre, de persze tovább is göngyölgethetnénk a témát a "noname" VS "nem-noname" vonalban, amit már másik cikkben megtettünk a fejlámpák esetében: http://www.mozgasvilag.hu/futas/hirek/fejlampat-a-kinai-piacrol Egyéni ízlés, tapasztalat és vérmérséklet függvénye. Az Osram lámpájának fényereje és funkciói nagyon jók, de a körítés és hozzá az ár nincs arányban... szerintem.

  válasz erre...

 • tigris 2015.09.03.   09:20

  tigris

  Bocsi, nem tudom miért ment el ennyiszer..

  válasz erre...

 • tigris 2015.09.03.   09:18

  tigris

  Akkor úgy kérdezem, melyik volt az a lámpa, vagy melyek azok amik hasonló árszegmensben többet nyujtanak világitás szempontjából. Itt tekintsünk el a felfogatás és anyaghasználattól. :)

  válasz erre...

 • tigris 2015.09.03.   09:10

  tigris

  Akkor úgy kérdezem, melyik volt az a lámpa, vagy melyek azok amik hasonló árszegmensben többet nyujtanak világitás szempontjából. Itt tekintsünk el a felfogatás és anyaghasználattól. :)

  válasz erre...

 • tigris 2015.09.03.   09:08

  tigris

  Akkor úgy kérdezem, melyik volt az a lámpa, vagy melyek azok amik hasonló árszegmensben többet nyujtanak világitás szempontjából. Itt tekintsünk el a felfogatás és anyaghasználattól. :)

  válasz erre...

 • Simon Ádám 2015.09.03.   09:05

  Simon Ádám

  Ez is benne van: Ha 10 000 Ft alatt lenne, akkor gondolkodás nélkül mondanám, hogy megéri, így inkább olyan "aki szereti az OSRAM termékeit, annak ez a tuti" kategória.

  válasz erre...

 • tigris 2015.09.03.   09:01

  tigris

  Igazából a cikk végén leírt 15 ezer ft sok vagy kevés megjegyzés ami miatt elbizonytalanodtam..Nem igazán értettem, h melyikhez képest sok vagy kevés az ára, nem tudok viszonyitani. :)

  válasz erre...

 • Simon Ádám 2015.09.03.   07:19

  Simon Ádám

  A cikk az Osram lámpa tesztjéről szól és nem lámpa körkép. A füle az, hogy az Osram kerékpárlámpákat gyárt, a farka pedig az, hogy a felfogatási rendszertől és a dizájn szubjektív megítélésétől eltekintve egy jó fényerejű és könnyű lámpa.

  válasz erre...

 • tigris 2015.09.02.   21:30

  tigris

  Valahogy se füle, se farka lett ennek a tesztnek. Szívesen olvastam volna arról, h melyik az a lámpa ami ebben az arfekvesben esetleg jobb, vagy valami viszonyítási darabok is fel lennének sorolva akkor egész használható infot kapnánk. Nem lehetne ezt pótolni?

  válasz erre...