Osram kerékpárlámpa

Osram kerékpárlámpa

Simon Ádám
Simon Ádám
2014/10/20
Világításhoz, vagy kerékpározáshoz értsen jobban egy kerékpáros lámpákat gyártó cég?
Hirdetés

- Sándor, kérem jöjjön be az irodámba!
- Jó napot kívánok Vezérigazgató Úr!
- Maga itt ugyebár az új értékesítési menedzser, igaz!?
- Így van Vezérigazgató Úr...
- Új hirdetési/megjelenési felületre és új célközönségre van szükségünk a márka megerősítéséhez. Van ötlete?
- Nos, hát, ööö, izé, de, nos...
- Na, gondolkozzon, kinek lehet szüksége még cégünk világító termékeire?
- Hát, izé... a kerékpárosoknak!?
- A kerékpárosoknak?
- Igen, a kerékpárosoknak! Egyre többen vannak és az éjszaka sem tántorítja el őket. A lámpa meg kötelező a KRESZ szerint és van sok kerékpározással foglalkozó magazin.
- Hmmm... nem rossz, nem rossz. Akkor hát készítsünk egy kerékpáros lámpát!
- Igenis... de, hogyan kell?
- Mittomén, hívjuk fel Kínát, azoknál minden van...

 

Nos, ha rosszmájúak lennénk, akkor e fenti fiktív történettel kezdenénk e cikket, de mivel mi jófejek vagyunk, ezért

ez a cikk innen kezdődik!

 

Az OSRAM idén augusztustól berobbant a kerékpárpiacra, méghozzá energiatakarékos kerékpárlámpákkal. Rögtön három különböző első és egy hátsólámpa modellel rukkoltak elő, melyek közül az OSRAM LEDsBIKE FX35 típusból kaptunk is egyet tesztre.

Őszintén szólva valóban szkeptikusan álltunk a lámpa előtt, nehéz volt nem valami olcsó marketingfogásra gondolni, csak hogy az egyébként világítástechnikában előkelő helyen szereplő márka új megjelenési lehetőségeket kapjon. Ránézésre nem egy kifejezetten szép darab. Éppen olyan, amiből tizenkettő egy tucat, csupán az Osram logo az oldalon különbözteti meg a többi tucatlámpától. Nincs forradalmi USB-ről tölthető akku (bár, egy konnektoroktól távol eső bringatúrán ez nem feltétlen hátrány), nincs szuper felfogatás, különleges anyaghasználat, sem szuper dizájn vagy apró méret. 

 

osram.jpg
osram.jpg

 

A rögzítés egyébként valóban az egyik legszörnyűbb, amivel valaha találkoztunk. Ugyan szerszámmentes, de agyonbonyolított, nehezen konfigurálható csatos, csavaros, racsnis izé, sima műanyagból, kényelmetlen felszerelni. Ha már egyszer fent van, elég jól tart és nem bonyolult a lámpatestet fel-le helyezni a konzolról, ráadásul vízszintesen néhány fokban forgatható is.

A lámpa nagyjából éppen annyira nehéz csak, mint a benne lévő két AA-s elem, ez mondjuk kifejezetten kellemes. 

 

Fényerő, funkciók
Számomra plusz pont, hogy végre mellőzték a villogó funkciót és az egyetlen gombbal a három fokozatú (12-35 lux) folyamatos világítás között tuduk variálni, amik kifejezetten hatékonyak. A bekapcsoláshoz hosszan kell nyomni a bekapcs gombot, ha röviden nyomjuk, akkor csak felvillan. Ez a funkció gondolom jeladásra lehet hasznos, de azért is jó, mert a véletlen bekapcsolás is elkerülhető vele.

A leggyengébb fokozaton is láthatóvá teszi az úthibákat teljes sötétségben, közvilágításmentes övezetben is, extra erős módban pedig mindezt még távolabbra (kb. 40 méter) és még hatékonyabban teszi.

A fényeloszlás is kedvemre való, széles látomezőt biztosít és mindemellett a fókuszpont kellemesen nagy és fényesen megvilágított. A lámpatest kialakításának köszönhetően oldalirányban is láthatóságot biztosít.

 

Extrája az elemkapacitás visszajelző fény a bekapcs gombon. Pirosan világít, ha gyengül az elem, a fényerőt visszaveszi 12 luxra és ettől kezdve még hosszú ideig működik.

 

osram-bicin.jpg
osram-bicin.jpg

 

Konklúzió
Az OSRAM kerékpálámpa kedvezőtlen első benyomása ellenére jó élményeket hagyott bennem. Azt csak megelőlegezni tudom, hogy a már száz éves múltra visszatekintő cég terméke valóban időtálló lesz, de a márka az csak márka.

Azt mindenképp javasoljuk a tervezőknek, hogy más felfogatási rendszert dolgozzanak ki, de az irány - ha komolyan gondolják - akár lehet jó is.

Az augusztustól kapható paletta 7 600 Ft-tól 33 000 Ft-ig kínál első lámpákat, a hátsóért 2 500 Ft-ot kérnek. Az általam tesztelt lámpa középút, 15 000 Ft-ba kerül, ami - figyelembe véve a fényerőt is - se nem olcsó, se nem drága. Ha 10 000 Ft alatt lenne, akkor gondolkodás nélkül mondanám, hogy megéri, így inkább olyan "aki szereti az OSRAM termékeit, annak ez a tuti" kategória.

Az OSRAM kerékpárlámpákat kerékpárüzletekben és webshopokban is megtalálhatod.

 

Hirdetés