Bringás radar és okoslámpa

(x) - Támogatott tartalom
2015/10/20
Távirányítós lámpa automata irányjelzéssel, holttér figyelővel

A Garmin neve eddig sem volt ismeretlen a bringások körében, az Edge kerékpáros computerek, külső szenzorok, a Garmin Connect felület már sok éve tásaink a tekerésben. Az amerikai gyártó most egészen új termékekkel érkezett, ez a Varia sorozat: okoslámpa-rendszer és kerékpáros radar. Természetesen ismét rendszerben gondolkodunk: bár a Varia tagjai önállóan is működőképesek, meglévő Edge műszereddel is képes kapcsolódni, és így további csodákra képes.

 

Varia okoslámpa-rendszer

A készlet fő tagjai egy első (HL500) és egy hátsó (TL300) lámpa, valamint egy Varia remote nevű kis kerek eszköz, amit a kormányra rögzíthetsz, és innen vezérelheted az első és hátsó fényeket. Nézzük először azt, hogy mit nyújt a lámparendszer önmagában.

 

 

Edge kerékpáros computer nélkül!

Az első egység brutális, 600 lumenes maximális fényerejével az éjszakai erdei bringázáshoz is tökéletes, de választhatsz kisebb teljesítményű, illetve villogó üzemmódot is, egyre hosszabb akku üzemidővel. A lámpában két nagy fényerejű LED kapott helyet, és a tükörhöz képesti elhelyezkedésük alapján egyikük "tompított", a másik pedig "reflektor" fényt szolgáltat.

A hátsó lámpa piros LED-sora három különféle erősségű fix világításra képes, de választható a villogás is.

A készülék gyorsulásérzékelőt tartalmaz, aminek segítségével féklámpaként is üzemel.

Semmit nem kell drótozni sehova, a lámpát felteszed a hátsó villára vagy a nyeregcsőre, és lassításkor máris üzemel a féklámpa.

A fényerő, az üzemmód váltás, illetve az egész rendszer be- és kikapcsolása a távirányítóról kényelmesen elérhető, de a lámpák saját gombjaival is lehetséges.

 

Garmin Varia Light
Garmin Varia Light

 

Edge kerékpáros computerrel

Az Edge 520 vagy Edge 1000 bringás GPS-edhez vezeték nélkül kapcsolódva a Varia lámparendszer eléri teljes funkcionalitását. Az első lámpa sebesség függvényében több lépcsőben képes változtatni a fény szögét. Ezen kívül a lámpák teljes körűen vezérelhetők az Edge-ről, több előre programozott üzemmód közül is választhatsz, az Edge kikapcsolásakor pedig a világítási rendszer is kikapcsol.

Ha a hátsó lámpából kettőt szerelsz a bringára, akkor akár indexelhetsz is.

Manuálisan az Edge-ről vagy a Varia remote-ról vezérelve, de ha épp tervezett úton navigálsz bringás GPS-eddel, az útvonalon lévő kanyar-információk alapján az irányjelzés automatikusan is megtörténik.

 

Varia lámparendszer

 

Varia radar

A hátsó lámpa másik típusa a radart tartalmazó RTL500. Ezt pontosan úgy kell érteni, ahogy le van írva:

a készülék figyeli a kerékpáros mögötti járműforgalmat,

az adatokat pedig vagy a Varia radar saját első visszajelzőjére (RDU), vagy az Edge 520/1000 készülékre továbbítja (természetesen vezeték nélkül), ahol az információk megjelennek.

 

 

A radar már 140m-ről észleli az autókat, és egyértelmű pöttyöcskék formájában mutatja, hogy milyen tempóban közelednek, mikor érnek utol. Edge használata esetén egy-egy jármű feltűnését rövid hangjelzés is kíséri. Az RTL500 klasszikus hátsó lámpaként folyamatos fényre vagy villogásra is képes, illetve erősödő fénnyel valamint gyorsuló villogással a közeledő jármű vezetőjének figyelmét is felhívja a kerékpárosra.

 

Garmin Varia Radar
Garmin Varia Radar

 

Természetesen a Varia radar sem csodafegyver, a körültekintő, óvatos közlekedést nem helyettesíti. De országúton viszonylag tempósan tekerve, az esetleges úthibákat kerülgetve nagyon nagy segítség, hogy a fejed forgatása nélkül is értesülsz a hátad mögött történő eseményekről.

 

Varia radar