Lux, lumen, Candela

Lux, lumen, Candela

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/10/21
Jelölésben a fényerő - melyik mit jelent a lámpáknál?
Hirdetés

Itt a lámpafényes bringázások időszaka, de észbe kapok, hogy venni kellene egy új lámpát. Mi sem egyszerűbb, veszek egy „jó erőset”. Ám az üzletben található termékdobozokon különböző számokkal találkozok szembe: lumen, candela vagy épp lux jelölte „fényerőkkel”. Akkor most melyik az elég fényes?

Ahhoz, hogy megfelelő lámpát válasszunk, meg kell értenünk a fentiekben leírt értékek mögött rejlő definíciókat – és ezzel a megjelölt termék fényerejét. Mert bizony ezek az értékek különböző tulajdonságok mértékegységei, és ezáltal pontosan nem is válthatók át. Hogy a helyzet bonyolult legyen, a gyártók előszeretettel kerülik az egységes jelölést, így nem igazán tudunk egy pontos összehasonlítást végezni a termékek között.

Lux

Ez a szám azt jelzi, hogy mennyire erős a lámpa világossága - vagyis milyen erősen világít meg egy adott négyzetmétert. Ez elsőre jól hangozhat, ám a gond ezzel az, hogy az eredmény nagyban függ a mérés távolságától. Plusz a gyártók, a nagyobb érték feltüntethetősége érdekében, "játszanak" a mérési távolságokkal. Így előfordulhat, hogy két azonos LUX értékkel jelölt lámpa szemmel láthatóan nem produkál hasonló fényt az éj leple alatt - mivel az egyiket például 15, míg a másik terméket 25 méterről mérték be.

Mennyi az annyi?

Városi láthatóság: 5-10 lux körüli értéknél már jók vagyunk.

Lakott területen kívül, terepen: 40-50 lux alá ne adjuk semmiképp, de a fentiekben leírtak miatt erősen ajánlott a próba (Osram LED FX3: 35 lux)

* az értékeket az általunk ismert lámpák specifikációi és szubjektív megítélésünk alapján határoztuk meg.

Candela

Ez az érték a lámpából, egy adott irányba kilépő fény, egy adott sugár mentén mért erejét mutatja meg. Ezzel az a gond, hogy ha nem ismerjük a termék fényerősség-profilját, akkor nem tudhatjuk, hogy elégséges fényerőt kapunk-e. Hisz nem mindegy, hogy a feltüntetett fényerő mekkora területen lesz biztosított, és az sem, hogy a fő nyaláb oldalain mennyire csökken le a fényesség. A gyártók hajlamosak a középpont fényerősségét feltüntetni, de ez a fentiek alapján nem igazán irányadó választáshoz.

Mennyi az annyi?

Városi láthatóság: 30-50 candela elégséges.

Lakott területen kívül, terepen: 2000 candela már közvilágításmentes övezetben is kihúz a bajból, erdőben zúzáshoz ennek duplájával érdemes próbálkozni (Cateye Nano Shot: 2000 cd)

* az értékeket az általunk ismert lámpák specifikációi és szubjektív megítélésünk alapján határoztuk meg.

Lumen

És végül megérkeztünk a lumenhez. Ez az érték az összes fénymennyiséget jelöli, ami a fényforrásból ered. Ebből eredően ez a legpraktikusabb mértékegység. Itt nem lehet trükközni a fókuszálással, vagy a mérési távolságokkal... Persze gyakorlatias oldalról nézve jó tudni a derítési szöget, de a fényerőn ez már nem változtat.

Mennyi az annyi?

Városi láthatóság: 20-40 lumen láthatóságra már bőven elegendő (Blackburn Flea: 40 lumen)

Lakott területen kívül, terepen: 300 körüli értéktől már kényelmesen bóklászhatsz a sötétben, nyilván nagysebességű durvuláshoz érdemes még többet elvárni (Infini Super Lava: 300 lumen)

* az értékeket az általunk ismert lámpák specifikációi és szubjektív megítélésünk alapján határoztuk meg.

Ja, és az akkumulátor kapacitását se feledjük megnézni vásárlás előtt!

Hirdetés