Menü

2010.09.28.     Hozzászólás 4

Bringás lámpa kizárólag hideg időre

Nyáron bringalámpát tesztelni szívás. Elalszol, mire sötét lesz, a szúnyogok is csípnek... Ráadásul a lámpa is besülhet...


A nemes egyszerűséggel Bicycle Light-nak nevezett kínai (kiírás szerint I. osztályú-ra minősített), nagyfényerejű kerékpáros lámpát még valamikor júniusban próbáltam ki először. Párszor nekifutottam, mert nem egyszer előfordult, hogy bealudtam, mire elég sötét lett volna (éjfél, hajnali egy környéke), aztán mikor sikerült egy liter kávé segítségével ébren maradni, a bogarak nemcsak a nagy fényt, de engem is imádtak.

 

81041-felszerelve_elolrol.JPG

 

Nyúztam, teszteltem, vizsgáltam, aztán arra az elhatározásra jutottam, hogy ezt a lámpát bizony nem fogom jó szívvel ajánlani. Nagyon rövid használat után (kb 10 perc) a lámpatest annyira felmelegszik, hogy komoly problémát okoz a kikapcsolása is. Ha elég kitartóan rászorítanék, égési sérüléseket is okozna. Az első tesztpéldány ráadásul meg is adta magát enyhe égett szag kíséretében, ami arra enged következtetni, hogy a magas hőfok elolvasztotta a lámpa elektronikáját is.

 

81041-felszerelve_hatulrol.JPG

 

Nem tudtam mitévő legyek, mert egészen a befulladásig imádva szerettem, szeretve imádtam a lámpát. Kezdeném ott a dolgot, hogy 900(!) Lumen fényerőt ígér egy csöpp, könnyű, egyetlen leddel megáldott lámpa, ami a próbák alatt addig nem tapasztalt látótávolságot eredményezett. Ha hozzáteszem, hogy mindezt 28ezer Forintos áron kínálják (százezrek helyett), tutinak tűnik a nagy siker.

 

81041-06compare.jpg

 

Mindezt megspékeli a strapabíró, stabil gumis rögzítési megoldás, ami rázós úton is jól tart, bár a sisakra rögzítéshez külön kiegészítőt kell beszerezni, vagy némi sufnituning szükséges.

 

81041-rogzites_visszajelzofeny.JPG

 

A kapcsolóval három üzemmód közül választhatunk (alacsony, magas, villogó). A villogó funkciót személy szerint teljesen feleslegesnek érzem ekkora fényerőnél. Marha zavaró, ha ilyen nagy fényerő vibrál, akkor már inkább tegyünk mellé egy ezer forintos villogót - én speciel még városban is jobban szeretem a folyamatosan világító berendezéseket. Ráadásul leginkább a magas és az alacsony fényerő közti váltás szokott legtöbbször előfordulni. Ha jön szembe valaki, akkor mondjuk lejjebb kapcsolnám egy gombnyomással, majd megint eggyel vissza.

Ehelyett a nagy fényerő utáni gombnyomással villogni kezd, megint egytől kikapcsol, majd újra egy és alacsony fényerő. Ez persze nem csak ennek a lámpának a sajátossága, de láttam már az igényeimnek megfelelő megoldást.

 

81041-lampafej_alja.JPG

 

Az akku valóban bírja majd' 3 órán keresztül full fényerőnél és a súlya is elenyésző.

Brutáljó lámpa - tudásához képest - brutál alacsony áron.
De basszus, miért izzik fel!? Kettőt is kipróbáltam és mindkettőnél ugyanaz...
jegeltük a dolgot - mármint átvitt értelemben.

 

Egymásnak ellentmondó élményeket okozott más értelemben is a lámpa. A csomagolás nagyon gusztusos, elegáns, mágneses zármegoldással, szivacsos belsővel, mint amilyet a titkosügynökök aktatáskájában is látni filmekben. Minden szépen elrendezve. Kezelése sem bonyolult, felteszed, bedugod, bekapcsolod, állítgatod, rá lehet jönni mindenre. Ettől függetlenül nagyon gyanús, hogy semmilyen használati utasítás, műszaki leírás nincs mellékelve, pedig már ízekre szedtem a dobozt, nem találtam sehol. A doboz oldaláról megtudható a LED típusa (SSCP7), aminek hosszas guglizás után is csak a műszaki rajzát találtam meg. Ezen, meg a kínai gyártón kívül szinte semmi. Más, hasonló lámpáknál láttam arra vonatkozó utasítást például, hogy max fényerőt csak mozgó bringán szabad kapcsolni, na itt is minimum elkélne egy ilyen. Továbbra is tanácstalanság, mi is legyen az ítélet...

 

81041-doboz_csukva.JPG

81041-doboz_nyitva.JPG

 

Aztán jött az ősz, a hűvösebb időjárás és más nagyfényerejű lámpákkal együtt újra felszereltem a Bicycle Light-ot. Fényereje továbbra is egyértelműen a legjobbak közé emeli, sőt... nagyjából 15 Celsius fok alatt a felmelegedése is enyhébb volt, akár rá is markolhattam.

 

81041-vilagit_balrol.JPG

 

A témában jártas ismerősökkel beszélgetve kiderült, hogy ezeknél a lámpáknál nem is a fényerő a legnagyobb kihívás, hanem éppen a súly és a hőelvezetés megoldása. Nos, a Bicycle Light-nál ez utóbbi nagyon gyatra, viszont ősztől tavaszig - amikor igazából a főszezonja van a nagyfényerejű lámpáknak -, kellően alacsony hőmérséklet mellett használva egyértelműen versenyképes. Csak nyáron inkább tedd el jó mélyre, nehogy kárt okozz a lámpában és magadban!

Ha a fentiek ismeretében hajlanál a kipróbálásra, a forgalmazó által biztosított egy éves garancia megnyugtató lehet.

 

81041-vilagit_jobbrol.JPG

 

A kínai Bicycle Light nagyfényerejű lámpát a Trexpert-től kaptuk kipróbálásra. Köszönjük a lehetőséget és a türelmet! :)

Olvass többet a témáról: fejlámpa, Kerékpár Lámpa, teszt

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Gellért 2010.09.30.   19:12

  Gellért

  szia farkas 

  ez egy hatalmas nagy butaság (enyhén kifejezve) Mert ha kifúrod az oldalát szerinted mi fog szigetelni a víz majd szépen elkerüli mi?

  Illetve nem műanyag a háza mivel abból ilyen nagy fényerejű lámpát nem is lehet építeni. Ugyanis az nem vezeti a hőt ,mint a hogy a bakelit sem így tehát a lámpa belsejében lévő kb(150C-fokos) led az majd a jóistentől fog lehűlni.Az a dolga a lámpának hogy meleg legyen mert az azt jelenti hogy elvezeti a ledről a hűt és mivel külső a felületre vezeti ki így a szél (levegő) lefúja róla.

  A lámpa egy nagyon jó holmi de NEM VÍZÁLLÓ ezt csak hirdetik de beázik.

  Nekem egy éve van meg és nagyon jól működik bár az aksinak a védőelektronikája beázott és amíg ki nem száradt nem töltött de ezt kiküszöböltem.

  A legnagyobb előnye viszont az egyszerű szerelhetősége.Nem kell zseninek lenni hogy megjavítsd ha mondjuk elszáll az elektronika vagy elég a led.

  Én személy szerint szeretem.

  válasz erre...

 • farkas 2010.09.30.   16:32

  farkas

  Ha hütésnek való nyilást tennének a lámpa tetejére és két oldalára v mint nem műanyagbol csinálnák a burkolatot hanem bakelitből ami nem veszi fel a hőt akkor igencsak fasza kis lámpa lehetne akár nyár közepén is.

   

  válasz erre...

 • phu 2010.09.30.   10:23

  phu

  Na igen, ez már világít! Állólámpának meg ne használd max fényerőn. Nyáron sem melegszik túl, ha hűti a menetszél. Erre utaló megjegyzés tényleg lehetne mellékelve. Sok bicajos használja ezt a lámpát, nem hallottam még panaszt melegedésre. Biztos csak bringázás közben használják. :)

  Az elolvasztott példánynak sem lett túl sok baja, egy vezetéket kellett visszaforrasztani, égett szaga meg a kapcsolónak lehetett, amit 50 Ft-ért kicseréltem.

  Az árról meg annyit, hogy a 28 ezerből 5600 az állam bácsié, nála lehet reklamálni. De legalább nem kell kínaiakkal levelezni, és van hova visszavinni ha baja lesz.

  válasz erre...

 • genya 2010.09.30.   10:09

  genya

  Illetve ha a kinaiaktól rendeled egyenesen ,89 dolcsi.Szállítási költséggel együtt.

  http://www.headlamp.cn/index.asp

   

   

  válasz erre...