Bringás lámpa kizárólag hideg időre Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/09/28
Nyáron bringalámpát tesztelni szívás. Elalszol, mire sötét lesz, a szúnyogok is csípnek... Ráadásul a lámpa is besülhet...
Hirdetés
A nemes egyszerűséggel Bicycle Light -nak nevezett kínai (kiírás szerint I. osztályú-ra minősített), nagyfényerejű kerékpáros lámpát még valamikor júniusban próbáltam ki először. Párszor nekifutottam, mert nem egyszer előfordult, hogy bealudtam, mire elég sötét lett volna (éjfél, hajnali egy környéke), aztán mikor sikerült egy liter kávé segítségével ébren maradni, a bogarak nemcsak a nagy fényt, de engem is imádtak.
 
81041-felszerelve_elolrol.JPG
 
Nyúztam, teszteltem, vizsgáltam , aztán arra az elhatározásra jutottam, hogy ezt a lámpát bizony nem fogom jó szívvel ajánlani. Nagyon rövid használat után (kb 10 perc) a lámpatest annyira felmelegszik, hogy komoly problémát okoz a kikapcsolása is. Ha elég kitartóan rászorítanék, égési sérüléseket is okozna. Az első tesztpéldány ráadásul meg is adta magát enyhe égett szag kíséretében, ami arra enged következtetni, hogy a magas hőfok elolvasztotta a lámpa elektronikáját is.
 
81041-felszerelve_hatulrol.JPG
 
Nem tudtam mitévő legyek, mert egészen a befulladásig imádva szerettem, szeretve imádtam a lámpát. Kezdeném ott a dolgot, hogy 900(!) Lumen fényerőt ígér egy csöpp, könnyű, egyetlen leddel megáldott lámpa, ami a próbák alatt addig nem tapasztalt látótávolságot eredményezett. Ha hozzáteszem, hogy mindezt 28ezer Forintos áron kínálják (százezrek helyett), tutinak tűnik a nagy siker.
 
81041-06compare.jpg
 
Mindezt megspékeli a strapabíró, stabil gumis rögzítés i megoldás , ami rázós úton is jól tart, bár a sisakra rögzítéshez külön kiegészítőt kell beszerezni, vagy némi sufnituning szükséges.
 
81041-rogzites_visszajelzofeny.JPG
 
A kapcsolóval három üzemmód közül választhatunk (alacsony, magas, villogó). A villogó funkciót személy szerint teljesen feleslegesnek érzem ekkora fényerőnél. Marha zavaró, ha ilyen nagy fényerő vibrál, akkor már inkább tegyünk mellé egy ezer forintos villogót - én speciel még városban is jobban szeretem a folyamatosan világító berendezéseket. Ráadásul leginkább a magas és az alacsony fényerő közti váltás szokott legtöbbször előfordulni. Ha jön szembe valaki, akkor mondjuk lejjebb kapcsolnám egy gombnyomással, majd megint eggyel vissza.
Ehelyett a nagy fényerő utáni gombnyomással villogni kezd, megint egytől kikapcsol, majd újra egy és alacsony fényerő. Ez persze nem csak ennek a lámpának a sajátossága, de láttam már az igényeimnek megfelelő megoldást.
 
81041-lampafej_alja.JPG
 
Az akku valóban bírja majd' 3 órán keresztül full fényerőnél és a súlya is elenyésző .
B rutáljó lámpa - tudásához képest - brutál alacsony áron . De basszus, miért izzik fel!? Kettőt is kipróbáltam és mindkettőnél ugyanaz... jegeltük a dolgot - mármint átvitt értelemben.
 
Egymásnak ellentmondó élmények et okozott más értelemben is a lámpa. A csomagolás nagyon gusztusos , elegáns, mágneses zármegoldással, szivacsos belsővel, mint amilyet a titkosügynökök aktatáskájában is látni filmekben. Minden szépen elrendezve. Kezelése sem bonyolult, felteszed, bedugod, bekapcsolod, állítgatod, rá lehet jönni mindenre. Ettől függetlenül nagyon gyanús, hogy semmilyen használati utasítás, műszaki leírás nincs mellékelve, pedig már ízekre szedtem a dobozt, nem találtam sehol. A doboz oldaláról megtudható a LED típusa (SSCP7), aminek hosszas guglizás után is csak a műszaki rajzát találtam meg. Ezen, meg a kínai gyártón kívül szinte semmi. Más, hasonló lámpáknál láttam arra vonatkozó utasítást például, hogy max fényerőt csak mozgó bringán szabad kapcsolni, na itt is minimum elkélne egy ilyen. Továbbra is tanácstalanság, mi is legyen az ítélet...
 
81041-doboz_csukva.JPG
81041-doboz_nyitva.JPG
 
Aztán jött az ősz , a hűvösebb időjárás és más nagyfényerejű lámpákkal együtt újra felszereltem a Bicycle Light -ot. Fényereje továbbra is egyértelműen a legjobbak közé emeli, sőt... nagyjából 15 Celsius fok alatt a felmelegedése is enyhébb volt, akár rá is markolhattam.
 
81041-vilagit_balrol.JPG
 
A témában jártas ismerősökkel beszélgetve kiderült, hogy ezeknél a lámpáknál nem is a fényerő a legnagyobb kihívás, hanem éppen a súly és a hőelvezetés megoldása. Nos, a Bicycle Light -nál ez utóbbi nagyon gyatra, viszont ősztől tavaszig - amikor igazából a főszezonja van a nagyfényerejű lámpáknak -, kellően alacsony hőmérséklet mellett használva egyértelműen versenyképes . Csak nyáron inkább tedd el jó mélyre, nehogy kárt okozz a lámpában és magadban!
Ha a fentiek ismeretében hajlanál a kipróbálásra, a forgalmazó által biztosított egy éves garancia megnyugtató lehet.
 
81041-vilagit_jobbrol.JPG
 
A kínai Bicycle Light nagyfényerejű lámpát a Trexpert -től kaptuk kipróbálásra. Köszönjük a lehetőséget és a türelmet! :)
Hirdetés