Specialized Stix láthatósági kerékpárlámpa

Specialized Stix láthatósági kerékpárlámpa

Simon Ádám
Simon Ádám
2015/11/04
Kerékpáros láthatóság kimaxolva.
Hirdetés

A "Specialized üzletház lámpa osztályáról" nemrég egy nagyfényerejű kuriózummal vakított (szó szerint) Kimura, én pedig az idei őszi óraátállítás után egy láthatósági szettel tettem magam észrevehetővé. Míg a Flux egy kamionreflektor bringásított változataként világítja be a végtelen teret, addig

a Stix láthatósági szett arra hivatott, hogy még a vakok is észrevegyék, hogy ott vagyok.

Mindazonáltal most már egyre világosabb (míly\' stílusos ez ebben a környezetben), hogy mi is pontosan a különböző fényerő-mértékegységek között a különbség.

 

Specialized Stix Sport

Dizájn, praktikum

A láthatósági lámpák felhozatalában egy rendhagyó kialakítású, kategóriájában erős fényű láthatósági lámpaszettel rukkolt elő a Specialized. Az usb-stickhez hasonló, minimalista dizájn és az egyébként valóban usb-stickként tölthető lámpák kialakítása elegáns és ötletes - bár szélessége miatt egymáshoz közel lévő usb portok esetén kitakarja az oldalt következő portokat.

 

Specialized Stix Sport Front Forrás: Mozgásvilág.hu
Specialized Stix Sport Front
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Specialized Stix Sport Tail Forrás: Mozgásvilág.hu
Specialized Stix Sport Tail
Kép forrása: Mozgásvilág.hu


Galériához klikk a képre!

 

Az usb csatlakozó a lámpa feltöltése mellett a kerékpárhoz rögzítésben is szerepet játszik. A gumis konzolba az usb véget kell bedugni és a takaró gumival lehet rögzíteni - a rögzítés bőven elegendő akár macskaköves, rázós utakhoz is. A borítást aztán felpattintva, egy kézzel levehető a lámpatest és kényelmesen elfér a farmerek "ájpod-tartó", (avagy egyesek szerint óvszer-tartó) zsebében is.

Az első lámpánál különösen örültem, hogy be lehet pozícionálni a kormány közepéte, a kormányszár elé, a hátsó lámpa rögzítése viszont nem küszöböli ki a nyeregcső dőlését, így néhány fokkal lefelé áll - ami mondjuk nem befolyásolja jelentősen a hatásfokát, mert széles tartományban kellően erősen észlelhető a fénye.

 

Fényben az erő

A Stix nem akar több lenni, mint biztonsági lámpa, aminek az elől 70 (gazdaságos módban 36), hátul 14 (gazdaságos módban 7) lumenes fénymennyiség bőven megfelel - ez még szürkületkor és pirkadatkor, de felhősebb nappalokon is messziről szembetűnő.

Érdekes viszont, hogy míg a gyári adat szerint 40 lumenes saját lámpám 5-10 méteres távolságra is biztonsággal megvilágítja az utat, addig a 70 lumen, mintha elveszne a semmibe, az aszfaltot szinte egyáltalán nem világítja meg (vagyis lux értéke nagyon alacsony, legalábbis kerékpáros szempontból). Jó szolgálatot tesz, amikor hazaérkezem és a zárba szeretnék a kulccsal betalálni és a 3x3 méteres sufnit is szépen bevilágítja, de töksötétben közlekedve, tájékozódásra mégsem jó. Fénye nagy körben szóródik szét, ami viszont előny a környező, fényvisszaverő közlekedési táblák miatt.

A hátsó lámpa fénye viszont erősen rávetül az útra is a hátsó kerék körül, ami tapasztalatom szerint jelentős láthatóság növelő tényező.

 

Specialized Stix Sport Front Forrás: Mozgásvilág.hu
Specialized Stix Sport Front
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Specialized Stix Sport Tail Forrás: Mozgásvilág.hu
Specialized Stix Sport Tail
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Specialized Stix tehát egy messziről (nagyon messziről) jól látható láthatósági lámpa,

ami közvilágítás mellett, széles oldaltartományban is kellő biztonságot ad, slussz passz. 

 

Funkciók

Mindkét lámpa egyébként két-két leddel operál, amik világíthatnak egyidejűleg folyamatosan, vagy üzemidőt növelhetsz az egyik led kiiktatásával, de még mindig elegendő fénymennyiséggel és villogtathatod is különböző őrült variációkban, még tovább növelve az üzemidőt (akár 14-18 órára is).

Az üzemmódok között egyetlen gombbal lehet váltogatni. Pozitív fícsör, hogy ha a kikapcsolást egy hosszú gombnyomással végzed léptetgetés helyett, akkor legközelebb bekapcsolásnál az utoljára használt üzemmódban fog indulni (mivel 6 üzemmódja van, ez igencsak áldásos).

Az üzemidő végének közeledtét menet közben sajnos nem jelzi semmi, viszont, ha lemerülve kikapcsol, még van lehetőség visszanyomni egy alacsonyabb fokozatba (már persze, ha nem a legalacsonyabb fokozaton volt eredetileg is). Amikor kikapcsolod, akkor viszont a ledek világításának kombinációjával jelzi az aktuális töltöttséget (ugyaníg tesz töltés közben is).

 

Kéne?

A Specialized márka kerékpáros körökben közel olyan hájpot élvez, mint műszaki területen az Apple. Aki a Specializedet szereti, az általában az egekig magasztalja és a márkahűség már jön magától. 

A Stix gyakorlatilag kimaxolta a kerékpáros láthatóság fogalmát.

Specialized Stix Sport Forrás: Mozgásvilág.hu
Specialized Stix Sport
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

  

A Specialized Stix láthatósági lámpaszett Specialized fanoknak gyakorlatilag kötelezően beszerzendő kerékpáros kiegészítő és azok a közvilágítással ellátott környezetben bringázók is elégedettek lesznek vele, akik szeretik a minimalista és rendhagyó megoldásokat, mindemellett egy nagy biztonságot nyújtó kivilágítást szeretnének a kerékpárjukra. Árversenyben nem végezne jó helyen, viszont így még azt a kiváltságot is élvezheti tulajdonosa, hogy nem lesz minden második szembejövő bringán ugyanolyan lámpa, vagyis a különlegesség élménye is jár vele.

 

 

Hirdetés