Cateye kerékpárlámpa teszt Hír

Cateye kerékpárlámpa teszt Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2013/11/11
Innováció az éjszakai kerékpározásban
Hirdetés

A Cateye nagy múltra tekint vissza, így méltán várhatjuk el tőle, hogy például az oly népszerű kerékpárlámpák területén is piacképes megoldásokat kínáljon.

A világítással összefüggő, előrehaladott technikai megoldásokra a rögzítés vet némi árnyékot. Üdvözlendő, hogy az egységesített lámpakonzolnak köszönhetően ugyanarra a konzolra több típusú lámpa is felcsatlakoztatható, ugyanakkor a konzol rögzítése már nem csillagos ötös. A menetes bilincses rögzítés elve jól kezdődik, de az a verzió, amikor a rögzítő "anya" nem levehető, sajnos hajlamos beragadni és így megtagadni a működést. A levehető anyás változat hibátlanul működik, így vásárlásnál ezt érdemes figyelembe venni, ha lehet választani.

A lenti modellek nagy része usb-ről is tölthető és így egyben kiemelném, hogy valamennyi csatlakozót megfelelő gumis védelemmel láttak el, vagyis durva esőben sem éri nedvesség a korrodálásra hajlamos alkatrészeket. Ott a pont.

 

Cateye Nano Shot (HL-EL620RC)
A kiskedvenc. kompakt méret, lapított forma, mindössze 80 gramm (a beépített 1110mAh akkuval együtt) és olyan fényerő (2000cd), amivel biztonsággal belátod az előtted lévő 10-20 métert.

 

Cateye Nano Shot (HL-EL620RC)
Cateye Nano Shot (HL-EL620RC)

 

A hátoldalán elhelyezett gomb könnyen hozzáférhető, jól kezelhető. Számomra kifejezetten kedves, hogy a villogó üzemmód kispályára került. Ez a gyakorlatban így néz ki: bekapcsoláshoz nyomd hosszan, ekkor alacsony fokozaton folyamatosan világít. Ezután egy gombnyomással tudsz váltogatni a magas és alacsony folyamatos fokozat között, akár az autóban a tompított és a reflektor között. Üdvözlendő megoldás, kár, hogy a magas és alacsony fényerő között jelentéktelen a különbség, így tulajdonképpen felesleges maxon nyomatni, nem látsz tőle jobban és az aksit is gyorsabban eszi. Ha két klikkel kapcsolod be, akkor villogni is tud, de ezt az opciót maximum lemerülő aksinál látom életképesnek, hiszen akkor nem látsz semmit az útból - márpedig ez egy "látó" és nem csupán "látható" bringalámpa. A gyengülő aksiról amúgy a bekapcs gomb pirosodása tájékoztat.

Max üzemmódban 1,5, alacsony fényerőnél 3 és villogó üzemmódban 12 órát bír az aksi, amit 3,5 óra alatt usb-ről teljesen fel lehet tölteni.

Rögzítése a klasszikus cateye menetes bilincses, szerencsére a jobbik fajtából (lásd bevezető).

Az extra minőségű fényerő kombinálva az igazán apró, kompakt mérettel sajnos olyan árat eredményez, ami több lélektani határt is átlép. Ezzel együtt a Cateye Nano Shot egy nagyon pöpec lámpa.

 

Cateye Hybrid (HL-EL030)
A napimádó reflektor. Méretét (103.6 x 49.8 x 49 mm) alapvetően meghatározza a tetején terpeszkedő napelem, illetve a fényforrás házának mérete. A 10 Lux-ra képes LED (ez kétszerese az előző verzió EL020 teljesítményének) nem direktbe vakítja el a szemből jövőket, hanem a tekintélyes méretű foncsorra irányul és onnan jut el a megvilágítandő területre a fény. Az így létrejött világítás erős fénycsóvát eredményez, de alkalmas az útfelület biztonságos láthatóvá tételére. Ablakos oldalának köszönhetően oldalirányban is láthatóvá teszi magát.

 

Cateye Hybrid (HL-EL030)
Cateye Hybrid (HL-EL030)

 

A rögzítése a kevésbé szerencsés kivitelezésű menetes láncos megoldással van megoldva, de hála a Cateye egységes konzolszabványának, könnyedén lecserélheted, ha gond lenne vele.

A HL-EL030 legnagyobb dobása a napelemes töltési lehetőség, amit szükség esetén usb-ről is ki lehet segíteni. A kezelése rém egyszerű, egy hosszabb gombnyomás után bekapcsol, egy újabb nyomásra ki. A bekapcs gomb egy picit szerencsétlen helyen kapott helyet, de rövid megszokás után gond nélkül kezelhető. A merülőfélben lévő aksi a bekapcs gomb körüli piros fénnyel jelzi töltésigényét.

Ideális lehet hosszú túrákra, ahol elektromos hálózatról való töltésre ritkán adódik lehetőség.

 

Cateye HL-EL130/135
Tökegyszerű apróság. Az energiát szolgáltató két AA ceruzaelemnél nem sokkal nagyobb az egész, kompakt, visszafogott formájú, kétfunkciós (folyamatos, villogo) lámpa. Gombnyomásra bekapcsol, gombnyomásra vált a funkciók között, hosszan nyomásra kipakcsol. A kezelőszerv a test hátulján, jól hozzáférhető helyen van. A 94 grammos, 3 ledes kütyü nagyjából 80 óra folyamatos világításra képes. Első sorban láthatóságra törekszik, de ha hirtelen elfogyna a közvilágítás és picit visszaveszünk a tempóból, akkor időben észre fogjuk venni a kátyúkat és egyéb kikerülendő akadályokat.

 

Cateye HL-EL130/135
Cateye HL-EL130/135

 

Ideális választás azoknak, akik alapvetően városban, közvilágítás mellett tekernek, de nem csak látszódni, hanem látni is akarnak... és persze mindezt kellemes áron.

 

Cateye Reflex Auto (TL-LD560/570)
Azon kívül, hogy hátsó világítás, még macskaszem is, de mindezen felül fény- és mozgásérzékelőjének segítségével soha nem kell hozzányúlnod a bekapcs gombjához. Ha a fényerő érzékelője sötétedést észlel és a mozgásérzékelője realizálta, hogy elindultál, magától bekapcsol a világítás. Nem fogja feleslegesen meríteni az aksit, mert ha éppen nincs földrengés és a bringád nyugodtan pihen, a lámpa is rövid időn belül kikapcsol. Azért ez elég pöpec, nem!?

 

Cateye Reflex Auto (TL-LD560/570)
Cateye Reflex Auto (TL-LD560/570)

 

Hogy mindezen funkcióit ellássa (ez főként a fényvisszaverő felületek sara) a mérete egy átlagos hátsó lámpához képest nagy, viszont annál talán jobb, mintha külön lámpát és még fényvisszaverőt is tennél fel.
A konzolt csavarozgatással kell a nyeregcsőre rögzíteni, de utána a lámpát a konzolba könnyedén lehet betenni és ugyanilyen könnyű kivenni.
Funkciókból nincs hiány, négy különböző villogó-vibráló mód szolgál a hátulról érkezők elkáprázatására, de szerencsére a folyamatos világításra is képes. Funkciótól függően 30-120 órás üzemre képes két AAA elemmel. Külön élvezet szokott lenni a hátsó lámpák szétszerelése, ám ehhez a modellhez elég egy fémpénz, vagy egy kulcs és könnyedén felnyitható a ház az erre kialakított nyílásnál.

A különleges funkciók ellenére ára a lélektani "Szent István Király" alatt van.

 

Cateye Rapid (TL-LD611)
USB-ról tölthető hátsó lámpa, bilincses rögzítéssel, se nem túl nagy, se nem túl kicsi mérettel. Kezelőgombja kicsit határozatlan érzésű (nem kattan lenyomáskor), ezért egy picit pont a "vakon kapcsolgatást" nehezíti - megszokható. A folyamatos és vibráló-villogó funkciók mellett egy úgynevezett pulzáló módja is van, ami az én "folyamatos világításért kampányoló" szívemet is megenyhítette. Ez amolyan egészséges kompromisszum az egyenletes világítás és a feltűnést segítő villogás között, kevésbé zavarja a hátulról érkezőket.

 

Cateye Rapid (TL-LD611)
Cateye Rapid (TL-LD611)

 

Az aksi merülését egy pici segédfény jelzi. Teljes feltöltés után 2-10 óra üzemidővel lehet számolni, ami kompakt méretéhez (45 x 32.2 x 40 mm, 39 gr)képest jónak mondható. A belső akkunak, a kompakt méretnek és az usb-s töltésnek köszönhetően az árcimkéje vastagabb, mint a Reflex Auto-nak.

Nézd meg, vedd meg!

Hirdetés