Menü

2009.07.22.     Hozzászólás 0

www.vuelta.hu

Két keréken a Balatonért-beszámoló

Baljós jóslatok ellenére szombat délelőtt még igazán kellemes idő várta Balatonfüreden a kerékpárosokat. Elindultak a hosszú-távú túrázók, a célterületen elkezdődött a készülődés a Tihany Túrára és a családi túrára, a kisebbek a BicikliSuli pályán rótták a köröket, és ekkor lecsapott, de vasárnapra minden megváltozott...


Délelőtt 10 órakor kezdődött a program, amikor még azt hittük, vagy legalábbis reménykedtünk abban, hogy minden a menetrend szerint zajlik. Rögtön az elején belecsaptunk a sűrűjébe: Nagy "Gizmó" Attila és két barátja, Lenthár Gábor és Ivánfi Balázs tartott kerékpáros légibemutatót. A trükköket nagyon megnehezítette a szél, amiről akkor már sejthettük, hogy ebből akár még nagy gond is lehet. Fél tizenegykor Berki Gyuri bácsi túravezető csapatának felvezetésével és nagy lelkesedéssel elindultak a Balaton-kerülő túra résztvevői a maguk 80 km-es távjára. ők Tihany felé vették az irányt, és a kompos átkelést követően Siófokon, Balatonkenesén, Fűzfőn, és Almádin áthaladva, több mint 10 frissítőpont érintésével - a későbbiekben kiderül, hogy milyen körülmények között -, délután érkeztek vissza Balatonfüredre.

Amíg a hosszú-távú túrázók - az egyre erősödő szélben, és sűrűsödő felhők alatt - tekertek, a célterületen elkezdődött a készülődés a 25 km-es Tihany Túrára és a 10 km-es családi túrára, miközben Halápi Sándor és kollégája Velocipéd bemutatót tartott, a kisebbek pedig a BicikliSuli pályán rótták a köröket.

A Tihany Túra indulói a rádión érkező hírekből már sejthették, hogy nem ússzák meg száraz bőrrel a kirándulást, ennek ellenére sokan elindultak. Nagyjából délután két óra környékén aztán elszabadult a pokol... Nem, nem túlzás így fogalmazni! Valóban félelmetes volt a szinte éjszakai sötétséggel, rettentően erős széllökésekkel és diónyi jéggel érkező vihar. Olyan hirtelen jött és olyan gyorsan csapott le, hogy menekülni kellett előle. Sokan a célterületen felállított sátrak lábaiba kapaszkodtak, hogy legalább azokat ne vigye el a szél, bár volt olyan sátor is, amit szétszakított a vihar. A délután 3 órakor induló kritériumverseny célegyenese ekkor már romokban hevert: több száz kordon, molinók és a célkapu feküdt a földön, a járdán mindenfelé, ahogy a szél játszadozott a versenyeszközökkel... A mérhetetlen mennyiségű esőt egy idő után már nem tudta elnyelni a csatorna, és ekkor vettük észre, hogy a Zákony Ferenc utca vadonatúj aszfaltja egy szakaszon elkezdett emelkedni, és az alulról feltöredező burkolat résein buzgárszerűen tört fel a víz... Az úttestet a cél előtt 100 méterrel a szemünk láttára szakította be a víz. Ekkor már valóban aggódni kezdtünk, hogy vajon mi történhet még?
Aztán hirtelen abbamaradt a vihar, de csak átmenetileg. Negyed óra múlva ismét támadott, majd nem sokára megjött a harmadik hullám is... A nap leglelkesebb résztvevői, a 10 km-es családi túra résztvevői - igaz, kisgyerekek nélkül - két viharzóna között indultak el a célterületről. Valószínűleg emlékezetes perceket töltöttek a kerékpár nyergében.

A délutáni kritériumversenyre érkező hazai és külföldi csapatok fél négy körül aggódva kérdezték, hogy: meddig várjanak? Lesz-e ma itt verseny?
A főszervező, Eisenkrammer Károly négy óráig kért időt a döntésre, és a csapatvezetőkkel, a rendőrséggel és a szervezőkkel tartott egyeztetést követően megszületett a döntés: megpróbálják használhatóvá tenni a pályát (ahol ekkor még 20 cm magasan állt a víz, és faágak hevertek mindenfelé), és talán 5 órakor elindulhat a verseny. A tűzoltók vizet szivattyúztak, a Balatonfüredi Kapitányságról érkező rendőrök látva, hogy minden perc drága, maguk is beálltak a bóják pakolásába, és 5 órára sikerült elterelni a 71-es főút forgalmát: elkezdődhetett a verseny. A hőmérséklet kb. 20 fokkal volt alacsonyabb, mint a vihar előtt, és a folyamatosan szemerkélő esőben érthetően, sajnos, nagyon kevesen látták azt, amint lelkes ifjú biciklisek hajtanak a 900 méteres körpályán a helyezésekért. A későbbi futamokra stabilizálódott az idő, és az elit futamnál már megjelentek a nézők, érdeklődők is, igaz csak töredéke azoknak, mint akik szép időben tombolhatták volna végig a látványos kritériumversenyt.
A legszorosabb csatát az amatőr futam hozta, itt fél kerékkel előzte meg a célban Borbély György Vaskó Józsefet. Az elit futamon elmaradt a nagy küzdelem a Vuelta Espanát és a Giro 'd Italia-t is megjárt Matej Jurco és a magyar élvonal között. A Betonexpress 2000 Limonta versenyzője, Madaras Zoltán már a futam elején egyértelművé tette, hogy nem bízza a véletlenre a dolgot: egyedül hosszú és sikeres szökésre vállalkozott. Később Arany Gábor is el tudott lógni Nagy Róberttől, így nem rágták le a nézők a körmüket izgalmukban: kettős hazai siker született. A 300 ezer Ft értékű mallorcai utazás így Madaras Zoltáné lett, de a további öt helyen végzett versenyző sem ment haza üres kézzel: mindannyian egy-egy balatoni nyaralást nyertek - remélhetően, akkor a mostaninál jobb időt fognak ki.

A verseny díjátadóját követően került sor a nap három túrájának (amelyeken összesen több mint 300-an vettek részt) a sorsolására, ahol is további balatoni nyaralások és SPAR ajándékcsomagok mellett két darab Gepida kerékpár is gazdára talált. Sokan készültek rá, de a nap nézővonzó csúcspontjának szánt R-GO koncert a rossz idő miatt elmaradt. Ennek ellenére el lehet mondani, hogy bár az időjárás mindent megtett, hogy elriassza a bringásokat, ők nem hagyták magukat: eljöttek, és csak azért is jól érezték magukat.

 


A sorsolás nyerteseinek nevét hamarosan megtalálhatjátok a Vuelta Sportiroda honlapján:
www.kerekparinfo.hu

Eredmények:
2009. július 18.
Két keréken a Balatonért - kritériumverseny


15 év alatti fiúk:
1. Gyenes Dávid
2. Móricz Dániel
3. Molnár Gábor

Fiú U17:

1. Dani A. Jonathán
2. Dusan Fischer
3. Frey Tamás

Fiú U19:
1. Hartmann József
2. Vajda András
3. Jan Poredos

Nők:
1. Nagy Enikő
2. Ruff Anikó
3. Vaskó Luca

Amatőr futam:
1. Borbély György
2. Vaskó József
3. Takács Ádám

Elit férfi futam:
1. Madaras Zoltán (Betonexpressz 2000 Limonta) 58 pont
2. Arany Gábor (Betonexpressz 2000 Limonta) 24 pont
3. Nagy Róbert (Szlovákia) 17 pont
4. Jurco Matej (Szlovákia) 6 pont
5. Primos Obal (Szlovénia) 1 pont
6. Dusan Hajdinjak (Szlovénia)
Olvass többet a témáról: kerékpártúra, kerékpárverseny, kerékpár