Kékestető nagyon magasan van - Trans Hungária 2. nap Hír

Mozgasvilag.hu
2011/08/18
A tegnapi, kissé kaotikus dzsungelharcos pályavezetés és kijelölés után, a mai napra kaptunk egy jó nagy adag Mátrát.
Hirdetés
Ágyúszóra indultak ma reggel a Trans Hungária Maraton bringásai Hollókőn a verseny második napján.
A 32 fokos hőségben rekordidő alatt mászták meg a versenyzők Kékestetőt, összesen 1890 méteres szintet kellett leküzdeni a mai napon a Mátrában. A tegnapi élmezőny tartotta a tempót és továbbra is meglepő gyorsasággal halad a cél felé!
 
81796-THM-2.-etap-Holl-k-337-rajt.jpg
 
Kimura pszichikailag kissé megtörve, de büszkén és boldogan: A tegnapi , kissé kaotikus dzsungelharcos pályavezetés és kijelölés után, a mai napra kaptunk egy jó nagy adag Mátrát. Hollókőről a mezőny dobolásra, majd ágyudörrenésre indult. A nap folyamán három nagy mászásra készülhettünk, amiből a legnehezebb a Kékestetői. A tegnapi görcsök után ma kicsit lassabban kezdtem, gondolván tartalékolok. Szerencsére ma kevesebb erdős meredek, és több sotteres lankás emelkedő volt, így kicsit könnyebb volt tartani a megfelelő tempót. Az első két mászásnál semmi probléma nem volt, viszont a Kékesi sípálya és az azt felvezető meredek eléggé kivette az erőt. Ennek visszaszerzésében előbb a sípályán egy iskoláscsoport búzdítása , majd a frissítőpont segített a tetőn. A segítők mindent kéz alá adnak, az embernek a legnagyobb gondja, hogy éppen milyen ételt vegyen el az asztalról.
A táv második felében a lefelék miatt már azért volt némi időnk nézelődni is, az ember örömkönnyeket hullajt, amikor látja maga mögül távolodni a Mátrát. Innentől nagyrészt rázós kavicsos úton, és betonon haladt a pálya. Kis pihenés nem ártott, lefelé 40-60as tempónál csak figyelni kell. Miután leértünk, még volt harminc kilométer csikicsuki a falvak között. Nagyszerű megoldás, amikor két ház között kis sikátorok között kell menni. Természetesen a falvakban ma is kint álltak a segítők, és a helyiek, akiknek épp nem volt dolguk, és buzdítással, kerepléssel fogadtak minket.
A pálya ma 93 km helyett 100 lett, az a plussz hét km a szántőföldek között nagyon nem esett jól a 35 fokban . Pszichikailag eléggé megtöri az embert, amikor kiderül, hogy még mennie kell egy ideig, és még van három kisebb emelkedő. Erre rájátszott, hogy az utolsó frissítőpontnál sajnos már víz sem volt, mire odaértem.
Beérkezés után Ádám és Voxa egyből mondta az eredményt, majd első utam a kajához vezetett, ahol is dinnyét és paprikás krumplit kaptunk. Életmentő ilyen esetben. Gyors fürdés, beiratkozás a masszőrhöz, még egy kis kaja. Most ülök a fűben a helyi kempingben, mellettem megbeszélik a nap eseményeit. Fejben mindenki készül holnapra, amikor is a Bükköt kell meghódítanunk, és eljutni Diósgyőrig. Most pedig el a helyi termálfürdőbe, ahol szeretettel várnak már minket.    
 
81796-THM-2.-etap-akci-.JPG
 
Kovács Tamás - Bikefun elégedetten, de fáradtan: Ma gyakorlatilag hosszában végigszeltük a Mátrát, közel kétezer szintet (egész pontosan 1890 métert) másztunk. A tegnapi dzsungeles dzsindás terephez képest ma klaszikus monti-terepen - merthogy a Mátra ilyen - tekertünk . A köves úton a lefelék is fárasztóak voltak, úgyhogy nem sok idő maradt pihenni. A kékestetői mászás most kifejezetten rosszul esett, sőt, ilyen fájdalmas még sosem volt számomra, hiszen mire odaértünk, már volt jócskán kilométer és szint a lábunkban. Utána lefelézés következett, de a terep miatt az sem volt kifejezetten kellemes.
A pályakijelölés és a szervezés kimondottan profi. Mivel első szervezés, nem is voltak túl nagy elvárásaink, de még ha lettek is volna, akkor is elégedettek lennénk. Beérkezéskor rögtön nyakunkba kapjuk a kajajegyet és az első ijedtségre mindig valamilyen helyi specialitást kapunk. Később aztán este ötfogásos kiadós vacsorát kapunk, grillezett zöldségekkel, húsos tésztás kajákkal, deszerttel, szóval egy szavunk se lehet. Nem mellékesen masszőrszolgáltatás is jár az indulóknak. Célbaérkezés után kérünk időpontot és a megadott óra-perckor már feküdhetünk is a masszőrágyra. Ádám mindeközben mikrofonnal a kezében megadja az alaphangulatot.
Holnap is kemény napunk lesz, úgyhogy kiélvezzük a regenerálódási lehetőségeket.
 
81796-THM-2.-etap-Holl-k-337-akci-.jpg
 
A négy napos verseny minden egyes szakasza a klasszikus maratoni versenyek hosszútávjának felel meg. Látszik, hogy páran túlvállalták magukat, de ennek ellenére balesetmentes volt a mai nap is. Műszaki hiba miatt páran feladták a versenyt , komolyabb baleset nem történt. A mentősök pár horzsoláson és zúzódáson kívül nem tudtak jelentős sérülésről beszámolni.
Abszolút helyi segítőkészség és összefogás jellemzi a versenyt. Bükkszéken is minden szükséges infrastruktúrát a helyiek biztosítottak és a fáradt versenyzőknek ingyenes belépésük volt a fantasztikus salvus vizű termálfürdőbe.
Holnap, a maraton 3. napján Bükkszékről „rohannak” tovább az atléták Diósgyőr irányába és talán a legszebb hegységünket, a Bükk dolomitos tájait fogják átbiciklizni.
Hirdetés