Trans Hungária Maraton összefoglaló... Hír

Trans Hungária Maraton
2011/08/21
4 nap tüdőszaggató hőségben, poros és sziklás útszakaszokon, összesen 377km-en és 7400 méteres szintkülönbséggel
Hirdetés
Idén első alkalommal rendezték meg a 1.500.000 Forint összdíjazású Trans Hungária Maraton hegyikerékpáros versenyt augusztus 17-20. között, hazánk észak-magyarországi régiójában, Nagymarostól Tokajig. A versenyzők dolgát a kemény útszakaszok, a hőség és a fáradtság nehezítette, ám kárpótolta őket a térség szépsége és a helyi lakosok vendégszeretete. A 153 induló Nagymaros, Hollókő, Bükkszék, Diósgyőr, Szerencs, Erdőbénye és Tokaj városokon haladt át, etaponként átlag 5 órás időtartam alatt. A négy napos verseny minden egyes szakasza a klasszikus maratoni versenyek hosszútávjának felelt meg. Ennek ellenére Blazsó Márton a már első nap megszerzett első helyét nem engedte át, a tokaji végcélba is ő tekert be elsőként!
 
Béazsó boldogan a végcélban
 
Augusztus 17-én, szerdán reggel tömegrajttal startoltak el az aznapi 100 km-es távra vállalkozó atléták. A 153 induló teljesítményét a nagy meleg nehezítette, így a 30 fokos hőségben közel 1000 liter víz fogyott el az útvonal öt pontján felállított frissítőállomásokon. Az első nap 2200 méteres szintkülönbséget kellett leküzdenie a versenyzőknek a gyönyörű nógrádi hegyek között.  Poros, száraz pálya, kemény lejtőzések és a melegben tikkadt versenyzők küzdelmes csatái a hegyekkel – ez látszott a versenyzőkön az első epikus szakaszon. Az elsők - a legoptimistább szervezői kalkulációkhoz képest is - közel 30 perccel jobb időt futottak a száraz pályán; a legjobb négy és fél óra alatt teljesítette a távot. Első nap személyes élményi: klikk ide!
 
Dósa Eszterék bevonulása
 
A második napon a Trans Hungária Maraton hegyikerékpárosai töretlen lendülettel vágtattak Tokaj felé. A 32 fokos nyári meleg továbbra is nehezítette a végvári útvonalon kerékpározó legények és hölgyek dolgát. Folyamatos volt az ivóvízpótlás; a terep nehéz, tüdőszaggató, száraz és poros, de mindezek és a sziklás terep ellenére is fantasztikus sebességet diktáltak a legjobbak. A második etapon összesen 1890 méteres szintet kellett feltekerniük a Mátrában. A kékestetői mászás nagyon megerőltető volt, láthatóan sokkal nehezebb, mint amire a mezőny nagy része számított! Második nap személyes élményei: klikk ide!
 
Balázs befutó
 
A Bükk hegységen átvezető 96 kilométeres 3. napi szakasz egy erős mászással indult az összesen 1980 méteres szintből. Az első 30 kilométeren több mint 900 métert kellett kitekerniük. Kiváló utakon lehetett végighaladni a versenyen, ez többnyire apró kavicsos terepet jelentett, így az erős, sziklás szakasz most nem nehezítette a versenyzők tekerési ritmusát. A szervezők - a verseny komolyságát is szem előtt tartva - beraktak egy erősebb mászást a nyomvonal végébe, így volt, aki nem bírta már a tekerést, de az is szégyen nélkül tolhatta a bringát a továbbra is tomboló nyári melegben. A 3. etap végén, záró akkordként ébresztőként egy erős lejtőzés következett. Ez a szakasz legmeredekebb része, ami korábban a lejtőző szakág down hill verseny nyomvonala is volt már.  A főszervező szakaszteljesítésre szóló előzetes jóslata itt majdnem percre pontosan beigazolódott – bár Blazsó Márton addigi ritmusát tovább javította és elhúzva a mezőny elől majd 10 percet vert az üldözőire. Harmadik nap személyes élményei: klikk ide!
 
Masters férfi egyéni
 
A 4. és egyben az utolsó nap talán a legszebb rajt-környezetben volt részük a versenyzőknek, hiszen a 477 kilométeres távot vállalók közvetlenül a várból indulhattak el. A Trans Hungária Maraton utolsó etapja a bicikliseknek még nem annyira ismert Zemplén hegységben volt kijelölve, persze a három napos hosszú távú szakaszok után ez egy kicsit –hosszát tekintve- könnyített pálya volt. A 66 kilométeres távon 1270 méteres szintet kellett összesen leküzdenie a versenyzőknek, a legmagasabb pont 471 méteren volt. Az útvonal szőlőkben, egy vulkánból kivájt kőbányában, a gyönyörű Zempléni-hegység domborulatain volt végig vezetve és érintette a minőségi borászatáról híres Erdőbényét is. A nehezen kerékpározható zempléni utak kicsit megkeserítették az erejük határait feszegető versenyzőket, a köves talaj és sok helyen tüskés aljnövényzet több defekttel lassította a bringásokat.
Tokajban a befutó helyszín a főtéren , fantasztikus környezetben lett kiépítve, és az eddigi etapokon is tapasztalt pazar vendéglátás itt is ízletes ételekkel kényeztette a versenyzőket, a helyi szakácsok jóvoltából. A leggyorsabb versenyzőnek a 377 km-es távot és a 7400 méter szintkülönbséget alig több mint 15 óra alatt sikerült teljesítenie.
 
Díjazottak
 
Kategóriánkénti eredmények: Masters Férfi Egyéni 1. Blazsó Márton Bike Team Szeged 15:17:12 2. Matusek Róbert Sportograf.com 16:19:16 3. Medgyes Gábor 16:48:01
Felnőtt Férfi Egyéni 1. Hauser Tamás Capricorn Scot 16:03:48 2. Szécsi Tamás Bringabanda SC 16:05:56 3. Németh Gábor Hotel Yacht Club 16:52:55
Szenior Férfi Egyéni 1. Rusovszki Gábor Gödöllői SK 18:23:00 2. Dr. Simoni Ákos Cube – Csömör 20:08:36 3. Kocsis Sándor Gödöllői SE 21:13:27
Felnőtt Férfi Páros 1. Grósz Béla – Melts András Team Nagymaros 31:52:11 2. Peták Levente – Frölich Tamás Ózdi KE 35:51:59 3. Schleining Rudolf – Nagy András Szegedi KSC Trek 39:49:34
Master Férfi Páros 1. Baros Bálint – Búr Zsolt Bringabanda SC Haibike Pro Team 32:41:38 2. Vas Péter – Kis József Merida CST 34:16:26 3. Balázs Amand Tibor – Kis András Batka 37:43:03
Vegyes Páros 1. Dósa Eszter – Horváth Gergő SE-HUN 35:52:23 2. Orosz Anita – Szalma Csaba Trek SE 42:58:21
Master Férfi Csapat 1. Pálfi Antal – Paulovits László – Gyallai János – Makszim Mátyás Fonnyadt Makk 39:31:20
 
Az augusztusi hőségben , 4 nap alatt versenyzőink olyan helyszíneken és helységeken haladtak át, amelyekről talán korábban nem is hallottak: Becske, Rétság, Bánk, Hollókő, Bükkszék és annak méltán híres salvus gyógyvizes fürdője, Bükk dolomitos tájai, Bükk-hegység és a gyönyörű Bükk-fennsík, Felsőtárkányi tó, diósgyőri vár, Zempléni-hegység, Szerencs, borászatáról is híres Erdőbénye, Tokaj és még számtalan szemet gyönyörködtető szépség.
Összességében balesetmentes, jó hangulatú versenyt tudhatnak maguk mögött a maratonisták és a szervezők, ami elegendő indok arra, hogy a jövő évben is megrendezzék hazánk egyik legnehezebb és a versenyzők részéről is a legnagyobb erőfeszítést igénylő sporteseményt, a Trans Hungária Maratont !
Hirdetés