Hétvégén 24 órás mountain bike verseny Csillebércen Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2009/09/09
Cadel Evans-nek bizton nem az jár a fejében: „ugyan, milyen bringaverseny lehet most éppen Magyarországon?”. Egykori világkupa-sikereinek helyszínén, Csillebércen kerül megrendezésre a 24 órás mountain bike verseny, szeptember 12-13-án.
Hirdetés

A napokban a Vueltán összetett második pozícióban tekerő Cadel Evans -nek bizton nem az jár a fejében: „ugyan, milyen bringaverseny lehet most éppen Magyarországon?”. Hogy miért pont az ausztrálnak? Egykori – ’90-es évekbeli – világkupa-sikereinek helyszínén, Csillebércen kerül megrendezésre a 24 órás mountain bike verseny, szeptember 12-13-án.

Nyolc esztendős hagyományokkal, amolyan szezonzáróként rendezi Harangvölgyi András és a Sportaktív a hétvégi viadalt, melynek lényege: ki teker többet 24 óra alatt.

 

Közel 900 versenyzőre – és 2-3 ezer szurkolóra – számítanak a szervezők, a viadalt megelőző napokban már majd’ 120 – zömmel 6 fős – csapat, 20 duó és 25 egyéni versenyző szerepel a rajtlistán, még Haitiből is van érdeklődés, jelenlétük a vízumon múlik. Tavaly a szólók versenyét 98 körrel, azaz 411,6 kilométerrel Németh Antal , a csapatokét 130 körrel a Cube Csömör teljesítette a leggyorsabban.

 

 

 

A 2007-es és 2008-as győztes egységnek tagja volt Bogár Gábor , aki ezúttal a Cube Csömör Eticsport Lupin 1-es sorában újra a győzelemért fog küzdeni. - A 24 órás verseny szinte társadalmi esemény a sportágban, aki számít, itt van, megmutatja magát, kivéve, ha éppen külföldön versenyez. Így van például tavalyi csapattársammal, az U23-as bajnok Juhász Zsolttal , aki UCI-pontokért fog tekerni.

 

A pálya nyomvonala 30%-ban megújul, a 4 kilométert 500 méterrel idén megtoldották a szervezők. - Nehézségét illetően az amatőrök számára is könnyen teljesíthető a pálya, gyors szakasz nem igen van benne, rövid egyenesek, lejtők és emelkedők, technikás, nagyon sok kanyar jellemzi. Kicsit hasonlít az országúti kritériumversenyekre, ahol rengeteg kigyorsítás, megindulás van - tette hozzá a címvédő.

  

A váltóversenyben fontos szerepet játszik a taktika, a váltások sűrűsége és az éjszakai világítóeszköz, a nagy fényerejű lámpa-szett is. A csapattagok egymás között szabadon dönthetnek arról, ki mennyi idõt tölt a pályán, a minimum 2 óra. Az a csapat győz, amelyik 24 óra alatt a leghosszabb távot, azaz a legtöbb kört teszi meg.

A rajtzászlót szombaton déli 12 órakor a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központ területén engedik le, a befutóra vasárnap, szintén délben kerül sor.
Hirdetés