Másfélszer a Föld körül a 24 órás mountain bike versenyen Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/09/16
Csillebércen idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a 24 órás mountain bike verseny, ahol 173 egység – köztük a szóló és duo – bringásai vettek részt, elsősorban váltó formájában.
Hirdetés

A ’94-es hegyikerékpáros világkupa helyszínén – ahol akkor, az azóta kétszeres Tour de France második Cadel Evans nyert – 900 kerékpáros, összesen 63 ezer kilométert tett meg a hazai szezonzáró viadal alkalmával.  Az abszolút tabella első helyén a címvédőként tekerő Cube Csömör végzett, második helyen kategória-győztesként a junior világbajnoki ezüstérmes Benkó Barbarával felálló LTV Merida Racing , míg harmadikként – kategóriájában szintén legjobbként – az olimpiai kerettag Buruczki Szilárddal erősítő alkalmi csoportosulás, a ProBike Baráti Kör zárt. A szólók versenyét 98 körrel, azaz 411,6 kilométerrel Németh Antal teljesítette a leggyorsabban. A végső összesítésben 13 kategória bringása szerepel.

 

A szervezők a verseny végén kiszámolták: a 900 kerekes áthaladását figyelembe véve, a chipes időmérés alkalmával összesen 15083-szor csippant az érzékelő, ez megszorozva a 4200 méteres körökkel, az  63 ezer kilométer, ami másfélszeres Föld-kerülést jelent…

A versenyen rajthoz álltak monocikli vel teljesítők is. A kiegészítő programok között triál országos bajnokság, tűzijáték, hastánc-bemutató és koncert szerepelt.

 

Harangvölgyi András főszervező : „Ez volt a nyolcadik 24 órás versenyünk, ezúttal a hangulat mellett a kedvező időjárás is végig mellettünk állt. Éjszaka ugyan 6-8 fokos hideg volt, de az ilyenkor előforduló őszi eső és sár elkerült bennünket. Sőt, még túl poros is volt a pálya. Örülök, hogy egyre népszerűbb ez a Magyarországon egyedülállónak számító nonstop bringás produkció, idén nevezési csúcs született. Igen jónak bizonyul a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központ területe, a kilencvenes évek közepén háromszor rendeztünk itt világkupát, emlékszem, ’94-ben együtt ünnepeltünk az idei és tavalyi Tour de France-on összetett második helyet szerző ausztrál, akkor még montis, ma országúti menő Cadel Evans-szel.”

 

Mint a címvédőként győztes Cube Csömör mestere, Valter Tibor elmondta, a versenyben a helyezések eldöntésében igen nagy szerepe volt az éjszakai teljesítéseknek. A sötétben – a pálya közel 20 %-a volt kivilágítva – a száraz úton való porfelverődésben igen rosszak voltak a látási viszonyok, általában mindenki időben gyengébb köröket ment a nappaliaknál. Csapatának tagjai igen értékes, nagy fényerejű, hosszú „élettartamú” világító berendezésekkel voltak felszerelve egy cég támogatásának köszönhetően, versenyzői szinte a napközbeni időeredményeket tudták produkálni.

 

A váltóversenyben fontos szerepet játszott a taktika is . Volt, ki két órát ment, jellemzőek voltak az óránkénti váltások, többen az egyénre szabott körök számával „matekoztak”. A világkupa-győztes, vb-ezüstérmes Benkó Barbara , az abszolút második LTV Merida Racing tagja menet közben váltott taktikát: „Éjszaka nem láttam rendesen a sötétben, szerintem farkasvakságom lehet, a lámpám sem volt valami „kraftwerk”. Mondtam is a többieknek, hogy én ezután már csak hajnalban támadok. Így is lett, 6 körül indulás, és a legjobb köreimet ekkor mentem! Nagyon fitt voltam, pedig csak 4 órát aludtam.”

 

Részletes eredménylista: Abszolút eredmények: 1. Cube Csömör (Fibecz Zsolt, Bogár Gábor, Juhász Zsolt, Bucsányi Brunó, Csóka Gergő és Szatmáry András), 131 kör 2. LTV Merida Racing (Benkó Barbara, Lukács Bálint, Melts András, Grósz Béla, Szlobodnyik Zsolt és Takács Tamás), 129 kör 3. ProBike Baráti Kör (Buruczki Szilárd, Noé Balázs, Fodor Tamás, Weingartner Balázs, Sass József és Szórádi Balázs), 128 kör
Hirdetés