Menü

2014.05.09.     Hozzászólás 10

A legjobb tókerülő bringaút az országban

Már csak kicsin múlik, hogy teljes legyen a kör a Velencei-tónál


Évek óta mindig újra és újra telekürtölik a sajtót azzal, hogy körbeért a bringaút a Velencei-tó körül. Két éve megbizonyosodtunk arról, hogy ugyan ez szemenszedett hazugság, ám ettől függetlenül kellemes élmény volt a közel 30 km tekerés.

Idén a Velencebike Kompetencia Központ megnyitójának apropóján néztünk el arrafelé és a változásoktól én személy szerint magam alá csináltam. Körbetekertem már túra jelleggel a Balatont és a Fertő-tavat is, de egyik sem okozott olyan kimagasló élményt, mint a (már majdnem kész) vadiúj déli-parti bringaút a Velencei tó hullámaitól alig pár méterre. A 2014 tavaszán átadott új déli parti szakasz több helyen közvetlenül (és ezt úgy értsd, hogy tényleg közvetlenül) a parton halad, széles kerékpárúton, vagy jól kijelölt, alacsony forgalmú utcákon. Nyoma sincs a botrányos dél-nyugati bringaútborzalomnak. 

 

Láttál már ilyet apám??? Fekvőrendőr a bringaúton... Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Kompetencia Központ megnyitóján beszédett mondott L. Simon László (Emberi Erőforrások Minisztériumának egykori kultúráért felelős államtitkára, jelenleg a Velencei-tó és környékének lokálpatriótája). Végre egy hivatalos személy, aki ki merte jelenteni nyilvánosság előtt, hogy a Velencei-tavi bringaút még most sem ért körbe... rögtön el is nyerte a bizalmamat. Ezt követően azokról az elképzelésekről beszélt, amik alapján a maradék Dinnyés-Pákozd szakaszt is pótolni fogják, sőt, bővítik a kört és akár három különböző körgyűrű mentén is megkerülhető lesz a tó (kinek milyen hosszú tekerésre van ingerenciája). Rövidesen a Velencei-tóra, mint kerékpáros paradicsom fogunk csak gondolni.

 

A fű még nem nőtt ki, de így is jól éreztük magunkat Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Én már most ki merem jelenteni, hogy jelenlegi állapotában is (és figyelembe véve a fővárosi közelséget, a könnyű megközelíthetőséget), a Velencei-tavi kerékpárút az ország legjobb tókerülő útvonala.

Az új szakaszt is tartalmazó online kerékpárút térképet itt tudod nézegetni...

Olvass többet a témáról: tókerülés, kerékpárút, velencei-tó

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Maxikukac 2014.12.22.   11:18

  Maxikukac

  Emlitsük mármeg azt a tényt ,hogy a nyáron mentő vitt kórházba nyaralót mert ki mert lépni a kertkapun és valami idióta istenbarmarma közvetlenül a kapuk és a büfék elé tervezte az utat, persze szendvicset így menetközben is vételezhetünk a kiadópultról.

  válasz erre...

 • Simon Ádám 2014.05.16.   07:00

  Simon Ádám

  Az autós VS bringás kérdésbe nem szeretnék belefolyni, mert szerintem nem létezik és éppen a létezésének feltételezése a forrása számos feszültségnek. Közlekedők vannak, akik mind jófejek, csak - hogy egy klasszikust idézzek - "sok köcsög van". Csak nem mindenki ugyanazt a közlekedési eszközt használja ;)

  válasz erre...

 • phu 2014.05.16.   03:00

  phu

  Akkor ebben megegyeztünk. Már csak arra leszek kíváncsi, hogy egy kilométeren belül hány autós fog ledudálni, és akkor majd nekik is magyarázzam ezt el? Az autósok nem képesek felfogni a 30-40 km/h -val tekerő sportoló, és a strandra gyerekkel bringázó család közti különbséget. Ha ezen lehetne változtatni, az jó lenne. Pl. a strandra épített bringaúttal egyszerre tegyenek bringás piktogramokat az úttestre is, ne gondolják egyesek, hogy oda ezentúl tilos felhajtani.

  válasz erre...

 • Gaia 2014.05.15.   17:54

  Gaia

  Nekem tetszik a déli parti szakasz :-) Élménytekerést hajtottam rajta végig, és nagy élvezettel nézelődtem közben. Emellett én is azt gondoltam, hogy aki itt sűrűn és edzés jelleggel teker, az bizonyára nem fogja használni, mert a rengeteg tekergés plusz távot-időt-rizikókat rejt magában. Nyilván egyenesebb az "alsó úton" tekerni. A bringaút közutat való többszöri keresztezését (lásd főleg Pákozdon...) én is rémesnek tartom... Viszont alapvetően minden bringaút-fejlesztést nagy örömmel fogadok motorizációs korunkban :-) Úgyhogy éljen! :-)

  válasz erre...

 • Simon Ádám 2014.05.15.   07:08

  Simon Ádám

  Egyrészt, kerékpárúton eleve maximum 30km/h a sebességkorlát (gyalogos-kerékpáros zónában már csak 20km/h), másrészt a kerékpárút soha nem azoknak volt jó alternatíva, akik ennél gyorsabban akarnak menni. Aki ennél nagyobb sebességgel bringázik, már nem túrázni akar és gyönyörködni a tájban, hanem haladni, edzeni, beérni időben a munkába, stb., úgyhogy annak valóban nem a bringaút a megoldás, hanem a közút. Személy szerint városban csak a legritkább esetben választok bringautas útvonalat, viszont egy olyan helyen, mint a Velencei-tó - ahol a hangsúly a rekreáció jellegű, kikapcsolódó, bámészkodó bringázáson van -, már a sebesség sokadrangú szempont.

  válasz erre...

 • phu 2014.05.15.   06:48

  phu

  Én is azt írtam, kisgyerekkel bóklászni rajta jó lesz, másra nem. De mit fogsz szólni, amikor jön egy bringás 30-cal a kisgyerekek, meg a strandolók között?

  válasz erre...

 • phu 2014.05.15.   06:46

  phu

  Ja, és Dinnyés-Pákozd bringaút? Minek??? Egy tök forgalmatlan, kereszteződések nélküli bringázásra teljesen alkalmas út van ott. Mire kell oda bármi más?

  válasz erre...

 • Simon Ádám 2014.05.15.   06:44

  Simon Ádám

  Ezt egy kisgyerekes szülő egész másként látja ;)

  válasz erre...

 • phu 2014.05.15.   06:34

  phu

  Ja, és Dinnyés-Pákozd bringaút? Minek??? Egy tök forgalmatlan, kereszteződések nélküli bringázásra teljesen alkalmas út van ott. Mire kell oda bármi más?

  válasz erre...

 • phu 2014.05.15.   06:32

  phu

  Ez az igazi borzalom. Vége a tó körüli bringázásnak. Én itt nőttem fel, megszámolni nem lehet, hányszor kerültük meg a tavat a haverokkal, minden bringaút nélkül, szinte végig alacsony forgalmú utakon. Aztán elkezdték kiépíteni a veszélyesen keskeny, szinte azonnal tönkremenő, szar minőségű utakat, meg a strand közepén vezető borzalmakat. Szerencsére nem kellett használni, ez volt az egyetlen előnye. De most mi lesz? Mindenki látja, hogy milyen fasza bringaút van, ha az úttestre merészkedek, azonnal le fognak dudálni, mutogatni. Pedig ami épült, az ugyanúgy alkalmatlan a bringázásra, a strand közepén vezetik, átmegy az út egyik oldaláróla másikra, végetér egy derékszögű beláthatatlan kanyarnál, stb. A szezon előtt lehet benne gyönyörködni, majd nézzétek meg júliusban. Használhatatlan és életveszélyes lesz. Csak arra jó az ilyen, hogy a gyerekkel letekerjen valaki a strandra 10 km-es sebességgel, bringázásra alkalmatlan!

  válasz erre...