Menü

2012.08.01.     Hozzászólás 14

Dehogy ért még körbe: Velencei tavi kerékpárút

Erősen csúsztatottak azok a hírek, miszerint körbeért a Velencei tó körüli kerékpárút...


Körbebiciklizhető a Velencei-tó! Ez igaz, de gyakorlatilag nincs olyan tó, ami ne lenne körbekerékpározható... kérdés persze, hogy mennyire haladhatunk a parthoz közel és mennyire kerékpárosbarát az az útvonal. Csak az a fontos, hogy a tó mindig ugyanarra az oldalra essen :)

 

Sukorótól indultunk az óramutató járásával ellenszegülve - nyilván -,  kerékpáron. Éreztem, hogy itt ma valami jó fog történni, mert a "traktor-áruház" mellett jött be Velence felől az a kerékpárút, amin majd - feltételezhetően - megérkezni fogunk. Nekiindultunk hát az aszfaltfestéssel és táblával is jelzett Tóparti úton, ami ugyan autók által is használt út, de forgalma elhanyagolható.

 

És akkor megtörtént az első jó dolog, az út mentén egy komplett kerékpáros pihenőhely P-lakatoló egységekkel és fedett padokkal, asztallal, szemetessel és az új északi kerékpáros hálózatot bemutató táblával. 

Az északi hálózat mentén hat ilyen pihenő létesült, ami több, mint elég, az egyik ráadásul épp a pákozdi katonai emlékparknál van. Sukoró és Pákozd között egy rövid szakaszra kénytelenek vagyunk forgalmasabb útszakaszra gurulni, de azon is felfestés és tábla jelzi a bringások jelenlétét. Ezután gyönyörű, aszfaltozott kerékpárút vezet Pákozdig, ahol végig egyértelmű jelzés vezet végig kijelölt utcákon és bringagyalogokon (amikhez sajnos térkő burkolatot használtak).

 

Velencei-tó kerékpárút

 

Pákozd után viszont elengedik a bringások kezét, mármint azokét, akik kifejezetten a Velencei tavat szeretnék megkerülni. Van egy közút Pákozd és Dinnyés között, ez a legrövidebb, de jelöletlen útvonal, illetve tekerhetünk tovább Székesfehérvár irányába a jó minőségű kerékpárúton. Erről a kerékpárútról nemsokára egy patak (Császár-patak) után - vagyis mentén - osztott gyalog- és kerékpárút táblával jelzett aszfaltút képez kontúrt a meder mellett.

Nagyon jó, nagyon szép, de sajnos ezzel is csak a felénél picit többet tudunk megúszni az előbb említett Pákozd Dinnyés között útból, mert a kerékpárút visszavezet erre. Se jelölés, se semmi, jobb híján megyünk az úton dél felé.

 

A 7-es úthoz érve végre látunk egy kerékpárút táblát és mögötte egy a gaztól egynyomsávossá szűkült, vesekőrobbantó minőségű csíkot, ami a Park kemping bejáratáig tart, majd se szó, se beszéd megszűnik.

Marad megint az osztozás a gépjárművekkel. Nem vészes ugyan a forgalom, de azért nem az a full-komfort. Az élményt színesíti a Pisztráng utcai szabadstrand Gárdonynál és a szubjektív favorit, a Gyros + házi gyümölcsös limonádé az Ambroszia Gyrosban.

Innen tovább gurultunk egészen Velencéig, a Velence Resort & Spa mellé, ahol a körforgalomnál újra kerékpárút jelző táblák tűnnek fel. Követni kezdjük innen már északi irányban, ám elég hamar vége szakad és visszatérünk a Tópart utcára. Jelzések híján innen végig csak közutakat találtunk és rövidesen megérkeztünk kiindulási pontunkig... 

 

De akkor honnan jön az a szép kerékpárút, amit induláskor láttunk???

Elindultunk rajta "visszafelé", hogy ezt kiderítsük. Gyönyörű térkő- majd később aszfaltcsík a Kemping utca mentén, a Drótszamár kemping mellett (ahol bringát bérelhetünk és Continental tömlőautomata is Non-Stop rendelkezésre áll), egészen a Gólya Villaparkig. Itt befordultunk és elkanyarogtunk a Velencei szabadstrandra, ahol osztott gyalog- és kerékpárút szeli ketté a strandot. Elképzeltem, ahogy főszezonban a vízpart és a büfés bódék között hömpölygő strandolók között próbál itt valaki átbringázni...

 

Velencei-tó kerékpárút

 

Amúgy ötletes megoldás, de sok sebből vérzik sajnos. Pláne, amikor továbbgurulva egyszer csak egy - majd mégegy, meg mégegy és mégegy - 90 fokos kanyart kell ejteni, különben vízibiciklizéssé fajul a túra.

Ez sem lenne rossz, de valami figyelemfelhívás elkélne. A legjobb eztán következett, amikor a bringaút egyszer csak egy építkezési terület kerítésének ütközik.

Ezzel sem lenne baj, ha valami jelezné, hogy merre tovább. Legalább megtaláltuk az "elveszett kerékpárutat", mert innen balra fordulva megtaláljuk a Tópart utcát, amitől már nincs messze a Velence Resort & Spa, aminek irányából nemrég jöttünk. Az építkezés befejeztével meg feltételezhetően - vagy inkább remélhetőleg - folytatódni fog a bringaút a parton és egészen a 7-es út menti kerékpárútig juthatunk rajta... merthogy ott is van egy kerékpárút, ami keltheti azt az illúziót, hogy megoldották a Velencei tó körüli kerékpározást. Mert igazából az a kerékpárút, ami többszáz méterre a parttól, számos út, sőt főútvonal, valamint egy vasúti sín által is eltorlaszolva halad, az nem nevezhető igazi tó menti kerékpárútnak. Persze jobb híján megtenné, de véleményem szerint sokkal jobb megoldás lett volna a vasút tó felőli oldalán kerékpársávosítani az utat.

  

De tegyük félre a magyarokra jellemző panaszkodást és nézzük meg ezt a vonalat is! Velencétől nyugati irányba haladva szép széles osztott gyalog- és bringaút, ami egyre szűkebb és zsúfoltabbá válik gyalogosokkal, de tulajdonképpen használható. Helyenként foghíjas a jelölés, néhol érthetetlen, hogy melyik oldalon is halad a bringaút (van, amikor mindkettőn), de működőképes. A főút egyes szakaszain bringasávra kísértetiesen hasonló felfestések látszódnak - sok bringás ekként is használja -, de táblák és piktogramok hiányában semmi nem erősíti meg ezt az érzést.

 

Velencei-tó kerékpárút

 

A jó rész - és ezt nem cinikusan kell érteni - akkor kezdődik, amikor Gárdony végén táblák vezetnek végig kis mellékutcákon, majd az egyik zsákutcából széles, aszfaltozott kerékpárúton suhanhatunk Dinnyés felé. A település előtt még betankoltunk őszibarackkal a zöldség-gyümölcs sátorból és felfrissülve döbbentünk meg a Dinnyés tábla - Bringaút vége kombótól, merthogy megint magára hagyták a bringatúrázókat.

 

Persze betojni nem kell, tele vagyunk lehetőségekkel. A főutcán végigzúzhatunk és egészen addig a kereszteződésig jutunk, ahol a Pákozd-Dinnyés közti közútról rátértünk a 7-es út melletti botrányos kerékpárútra.

 

Másik opció, ha még Dinnyés új vasútállomása felé fordulunk, ott átgurulunk az aluljárón és a felüljáró alatti dzsindzsán és egy közúton keresztül szintén a borzadáj bringaúton találjuk magunkat.

És körbe is tekertük a Velencei tavat!

 

Szóval... az északi új kerékpárút hálózat szuper! Ha befejeződnek Velencén a munkálatok, akkor az a rész is szuper lehet. Ha legalább kitábláznák a déli és a nyugati partot, akkor az egész szuper lehetne és elmondhatnánk, hogy "körbeért a Velencei tó menti kerékpárút" - még akkor is, ha csak kijelölt és nem teljesen épített útról van is szó. Egyelőre viszont - 2012 nyarán -  annyi bizonyos, hogy - mint ahogy minden tó - a Velencei tó is körbekerékpározható, de összefüggő kerékpáros infrastruktúra nincs.

  

A Velencei-tó körüli kerékpárút térképhez klikk a képre!

Velencei tó körüli kerékpárút térkép

Olvass többet a témáról: velencei-tó, kerékpárút, tókerülés

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • AniPani 2012.08.06.   15:58

  AniPani

  Teljesen egyet értek az olvasottakkal! Éppen 2 napja tekertünk "körbe" mi is családilag. Könnyű családi bringázásnak nem rossz. Nekem kicsit csalódást okozott a korábban hiper-szupernek titulált egekig magasztalt kerékpár út. Nehezen találtuk a jelzéseket, többször is kérdezősködni kellett merre is kell menni, ha a tavat akarjuk megkerülni, a jelzések mindíg csak Székesfehérvár felé mutatnak!  

  válasz erre...

 • eser 2012.08.02.   22:18

  eser

  A nyarakat Gárdonyban töltjük, emiatt már legalább 100-szor kerültem meg a tavat bringával. Mi mostanában a Pákozdról jövő útról nem a rossz, egysávos parti út felé kanyarodunk, hanem átmegyünk a 7-es főúton és a túloldalon egy teljesen autómentes úton megyünk be Dinnyésre, ahol már rávezet minket a közút a déli bringaútra. Sukorót tényleg érinti az evezőspálya melletti út, de a falut és Velence legszebb részét így valójában elkerüli a biciklis vándor. Mi Velencén sosem megyünk le a partra, mert mint a cikk is jelzi az zsákutca, de a Drótszamár után pár száz méterrel ki lehet balra tartva menni a főútra, amin rövidesen el lehet jutni egy új körforgalomig, aminél aluljáró vezet át a 7-es főút melletti bringaútig. Konklúzió: igaza van a cikkírónak. A jelenlegi helyzet is megoldható lenne egyértelmű jelzésekkel. Nem mindenki olyan rutinos tókerülő, mint mi.....

  válasz erre...

 • IRA sniper on hold 2012.08.02.   12:17

  IRA sniper on hold

  Nem mintha a Balaton jobb lenne!

  Tisza-tó igen!

  Fertő tó, osztrák része kiváló!

   

  válasz erre...

 • Scona 2012.08.02.   10:56

  Scona

  Mi a hétvégén tekerük körbe a tavat, barátnőmmel.

  A déli részen az az egy nyomvonalas "kerékpárút" tényleg nem a legjobb de mivel a közút elég forgalmas inkább ott mentünk. Szemből jött egy anya a kisgyerekével és mivel nemigazán lehet elférni így inkább lehúzódtunk teljesen, be a fűbe ami mégjobban ráz. 

  OU-nak nem ajánlom azt az utat, igazság szerint ők így is az úton mentek.

  De a tó ezen része még mindig jobb mint ami a keleti részen van. Mivel ugye ott csináljájk az utat, igaz én egy darab munkást nem láttam.

  Egyébként nagyon jó kis túra vonal nekem nagyon tetszett.

  Mondjuk Velencében eléggé csalódtam, mindenki azt mondja hogy milyen jó üdülő központ meg ilyenek, de úgy kb 2-3 nap alatt meg lehet unni. Főleg ha a déli részre mész pl kempingbe (Liget kemping), ami ráadásul elég ... rossz.

  Mi sajnos bedőltünk a reklám szövegnek amit az interneten olvastunk a kemping honlapján.

  De természetesen a valósság itt is sokkal másabb volt mint az elképzelt. 

  válasz erre...

 • Sl8r 2012.08.02.   09:57

  Sl8r

  Hi

  Még azt is hozzátenném, hogy a Császár-patak bicikliút M7-es alatti része az ún. kerékpáros idény minimum felében víz alatt van, mivel a patakkal pótolják a vizet a Velencei-tóba. Elég sűrűn látni értetlenkedő embereket az aluljáró két oldalán, hogy akkor most hogyan tovább. A bátrabbak áttolhatják az autopálya alatti rézsűn görnyedezve, meg meg csúszva de a legtöbben visszafordulnak. Valaki jól megtervezte... :/

  válasz erre...

 • enikő 2012.08.02.   07:22

  enikő

  Kedves Peete81!
  Mi idén tavasszal és nyáron is körbetekertük a tavat, egyszer csak a saját 3 és 8 éves gyerekünkkel, utána még 3 gyerekkel kiegészítve még egyszer. Szó sincs arról, hogy ne lehetne körbetekerni a tavat, de megmondom őszintén, hogy én igencsak aggódtam, amikor a gyerekeknek a forgalomban kellett tekerni, mert még nem tudnak annyira biztonságosan közlekedni közúton.

  A déli oldal gyommal benőtt ún. biciklisút az horror. A lelket is kirázta belőlünk az a rész. Én azt még a legnagyobb jóindulattal sem nevezném biciklis (meg semmilyen) útnak. Valóban, egyetértek itt sok hozzászólóval, nem az a gond, hogy nem lehet körbemenni, de hogy ez vlóban kulturált és használható bringaút lenne-nos, ettől még igencsak messze áll!

  válasz erre...

 • GYUx2 2012.08.01.   20:01

  GYUx2

  Érdekes, hogy ezt a cikket sem a tcóv 2 sem az rtl riporterei nem olvasták!
  Köszi a cikket, nagyon olvasmányos, és szarkasztikus, néhol már katartktikus volt :) !
  György, Dinnyésről!

  válasz erre...

 • SiMoon 2012.08.01.   15:17

  SiMoon

  "az óramutat járásával ellentétesen indulva Sukorótol, DINNYÉS HATÁRÁBAN mi is..." ha esetleg félreérthető volt amit írtam

  válasz erre...

 • SiMoon 2012.08.01.   15:15

  SiMoon

  Hát éppen ez a lényeg látod! A hírek arról szóltak, hogy körbeért a kerékpárút. Egy kerékpárút akkor ér körbe, ha vagy folyamatosan, szakadatlanul halad, vagy táblákkal egyértelműen jelzik, hogy merre kell menni. Hidd el, nem arról van szó, hogy ne lennék képes egy tavat megkerülni segítség nélkül ;)

  Az óramutató járásával ellentétesen indulva Sukorótól mi is a tó mellett tekertünk, mert semmi nem jelezte, hogy Dinnyéstől lenne kerékpárút. Mint ahogy a Park kemping bejáratánál végetérő bringaút után sem jelezte semmi, hogy a "hivatalos" kerékpárút merre haladni.

  Így aztán jobb híján végigtekertünk ezen az úton egészen Velencéig, ahol aztán észrevettük, hogy a 7-es út mentén halad egy jelzett kerékpárút. Mivel a misszió célja az volt, hogy feltérképezzük a lehetőségeket, ezért azt IS végigjártuk.

  Az eredmény az, hogy NINCS összefüggő kerékpárút a tó körül.

  És igen, szerintem is a tóhoz minél közelebb eső útvonal lenne a legszebb, ahogy a cikkben is leírtam. Ettől függetlenül a 7-es út melletti bringaút is elvisz szép utcákba és Dinnyés települést is érdemes megismerni.

  Éppen ezért döntöttem úgy, hogy a végleges térképen (amit a cikk végén találsz) jelölöm mindkét alternatívát.

  válasz erre...

 • peete81 2012.08.01.   15:03

  peete81

  Igen, közel, de nézd meg a képeket, bekeveredett Dinnyésre a vasútállomásra, amikor az alsó uton (Velence ,Gárdony Agárd ), el tud menni arra a Pákász tanya előttig onnan meg már bicikli út is van. Ugyan valóban a bicikli út a 70es út mellett vezet, be Dinnyésre, de ott mit látsz? nem szebb a nádas mellett elhaladni a dinnyési kanyarig?

  válasz erre...

 • Lauren 2012.08.01.   13:32

  Lauren

  Szerintem a cikkíró ugyanezt az útvonalat írta le, amit Te is ecseteltél, ráadásul a térképen is rajta van. 

  Én is jártam idén a tó körül és ugyanaz a véleményem. A tavat minden hülye körbe tudja tekerni, de a kerékpárút több helyen hiányosan (vagyis sehogyan) van jelölve. A velence kapuját meg csak akkor veszed észre, ha Velence Sukoró felől mész Velencére, fordított esetben semmiféle útbaigazítást nem kapsz.

  Sukorót viszont igenis erinti a kerékpárút, mivel a tóparti út Sukoróhoz tartozik. Ez az, amit Te is leírtál és amin a cikkíró is végigment.

  válasz erre...

 • peete81 2012.08.01.   13:12

  peete81

  Én fvári vagyok, mindekit búzdítani szeretnénk, cikk irója (önhibáján kívül) nem elég rutinos. kisgyerekkel is könnyedén megkerülhető a tó, csak az ésszerű megoldásat válasszuk ne  feltétlenül. 1. Sukorót nem is érintjük, ugyanis a pákozdi emlélkműtől egy 500mes csak biciklisek+ futóók által használt lejtőn jutunk el a Traktoros boltig, majd a bolt tövében megy a bicikli út, onnan a fel nem épült velence kapuja az egyetlen akadáy ahol 400m-ert kell megtenni közútób, majd a velencei resort & spa előtt az aésó uton Dinnyásig jók vagyunk, ami ugyan közút, de nem sokan járnak rajta és sok helyen le lehet menni kisebb utcákba. NE menjünk át a dinnyési oldalra , mert semmi értelme.Az egész útvoval arra menjen amerre a tó körüli futások(számtalan helyen fent van a neten) így 90%ban elkerüljük a forgalmat.

  válasz erre...

 • SiMoon 2012.08.01.   09:37

  SiMoon

  Én sem arra jutottam, hogy "jaj, de rossz ez". A tavat körbebringázni nagyon jó élmény. A cikk azokra a híradásokra válasz, miszerint körbeért a kerékpárút. Egy ilyen kijelentés mögött többnek kéne állnia, mint amit tapasztaltunk. Megfelelő lett volna akkor, ha úgy harangozzák be, hogy: "jelentős fejlesztések a tó körül".

  válasz erre...

 • Bringás 2012.08.01.   09:30

  Bringás

  Hát, elég finnyás a cikkíró. Mi gyakran járunk erre, gyerekkel is, de még sosem merült fel, hogy jaj, de rossz ez. Pedig kerékpéroztam jó ideig Németországban, ahol aztán királyság van...

  válasz erre...