Most akkor mehetek futni, bringázni, mászni vagy sem? Hír

Most akkor mehetek futni, bringázni, mászni vagy sem? Hír

Pintér László
Pintér László
2020/03/27
Nincs könnyű dolga az egyszeri outdoor lelkületű honpolgárnak, aki szeretné betartani a világjárvány miatt hozott hazai korlátozásokat, ugyanakkor a mozgásról sem akar lemondani e vészterhes időkben.
Hirdetés

Kijárási korlátozás: most akkor mehetek sportolni vagy sem? 

Bár a legújabb rendelet nem fogalmaz elég pontosan, ha megértjük az intézkedések fő üzenetét, akkor könnyebben tudunk felelősen dönteni, és nem kirándulásra fordítjuk az esetlegesen hirtelen nyakunkba szakadt szabadidőt.

A kormány ma reggel kihirdetett rendelete szerint holnaptól, március 28-tól kijárási korlátozások lépnek érvénybe. A rendelet igencsak részletesen sorolja fel, hogy mit enged és mit nem. Sokakat megmosolyogtat, hogy a felsorolt tevékenységek alapján végül is a törvény bötűje szerint akár otthon se kéne maradni. De ez a sztori nem arról szól, hogy vihetem-e műkörmöshöz a macskát. Nem is arról, hogy mi a fertőzés szempontjából veszélyesebb: fodrászhoz menni, vagy kirándulni menni a erdőbe. A fő üzenet a #maradjotthon.

Az összes eddigi intézkedés lényege a mobilitás csökkentése, az elkerülhető/halasztható helyváltoztatás és kontaktok minimalizálása, valamint az egészségügyi ellátó rendszerre nehezedő terhek csökkentése. A kormányrendelet célja, hogy ennek súlyt/keretet is adjon. Eddig kvázi csak kérték a szabadban csoportosulás mellőzését, most már meg is büntethetnek érte, ha nem teszed. Aki megérti ezt a helyzetet és elő szeretné segíteni a javulását, annak ehhez nem kell kormányrendelet, az már eddig sem feltétlenül az „ami nincs tiltva, azt lehet” elv mentén élte mindennapjait.

De mindez nem jelenti persze azt sem, hogy aki nem zárja magára az ajtót, és dobja ki az ablakon a kulcsot, az főbenjáró bűnt követne el. A szabad levegőn történő (akár intenzív) mozgás nemcsak hogy nincs tiltva, hanem még jót is tesz. Ezzel kapcsolatban a rendelet az alábbi módon fogalmaz:

3. § A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

4. § (1) A 3. § szerinti alapos indok:

d) az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint,

5. § Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

Szabadidős sporttevékenységet folytatni tehát szabad. De mégis, pontosan, hol és hogyan? A kérdésre a rendelet nem ad egyértelmű választ, ugyanakkor a korábbi intézkedések és külföldi példák alapján elég jól behatárolható, hogyan érdemes viselkedni ebben a helyzetben. Nekünk itt a Mozgásvilágnál az outdoor életforma szent, ám jelen helyzetben a közösség iránti felelősség minden egyéb szempontnál fontosabb. Mi az Outdoor Alliance ajánlásait tartjuk követendő példának, amelyeket betartva a mozgásról sem kell lemondanotok, és a szabályokat sem szegitek meg.

  1. Bármit teszel, mások egészsége legyen számodra a prioritás. A Covid-19 világjárvány sokak számára élet-halál kérdése. Ezt minden döntésednél vedd figyelembe.

  2. Sportolhatsz a szabadban – óvatosan. Semmi esetre se menj ki, ha betegség jeleit észleled magadon, vagy kapcsolatba kerültél beteg emberrel. Csak egyedül, vagy veled egy háztartásban élők társaságában menj sportolni. Kerüld a zsúfoltabb kirándulócélpontokat és időpontokat. Ne nyúlj a közösségi bútorokhoz. Tarts megfelelő távolságot azoktól, akikkel összefutsz.

  3. Lehetőleg maradj a lakhelyed közelében. Ez több okból is indokolt. Először is, minél messzebb mégy, annál nagyobb eséllyel tudod terjeszteni a fertőzést (Ne feledd, tünetmentesen is fertőzhetsz, és nem tudhatod, hogy hordozod-e magadban a vírust! Lehet, hogy csak egy benzinkútra kell beugranod – ami nem tilos, de potenciális kontakthelyszín, amit elkerülhetsz, ha a lakhelyhez közel sportolsz. Másrészt nem biztos, hogy egy kis bakonyi faluban szívesen látják most a kiránduló idegeneket.

  4. Ne feszítsd túl az edzést. Ez nem az az időpont, amikor érdemes megsérülni. Az egészségügyi ellátó rendszer túlterhelt, vagy hamarosan az lesz. Ne akarj extra teher lenni. Most biztosan nem akarsz olyan kórházba kerülni, ahová esetleg csoportosan érkeznek a vírusos betegek. Vélhetően az ő ellátásuk élvez majd prioritást, szóval egy szakadt térdszalaggal valószínűleg igencsak hosszú várakozásra számíthatsz a műtéti listán.

  5. Tartsd tiszteletben a lezárásokat.

Kerékpár

Bringázz, de kerüld a sérülésveszélyt. Ne most montizz erdei ösvényeken. Járj bringával munkába, ha teheted. Lehetőleg egyedül bringázz, ha pedig többen vagytok, bringával egymás mögött jóval nagyobb távot tartsatok mint másfél méter! Ökölszabály: ha az előtted haladó szélárnyékában vagy, akkor túl közel kerültél, maradj le.

Mászás

Jelen helyzetben semmilyen szabadtéri mászótevékenység nem ajánlott. Sem mászóiskolában, sem vasalt úton. A komoly mászókultúrával bíró országokban, ahol nincs is kimondottan tiltva a mászás, a közösség szervezetei, iparági szereplők, élsportolók mind azt kérik, maradj otthon. A Powderguide nem készít kondícióriportot, lavinaelemzést, a UK Climbing felfüggesztette a mászónaplóját. Számos ismert mászó a közösségi médiafelületein demonstrálja, hogyan tudsz otthoni körülmények között hódolni a sportnak. Te se most tolongj Oszolyon.

Futás/terepfutás/túrázás

Fuss/túrázz lehetőleg a lakhelyedhez közel, olyan helyen, ahol kevesen vannak. Tarts legalább másfél méter távolságot (ha valaki mögött futsz, akkor többet). Ha terepfutó vagy, mindenképpen kerüld a sérülést, ne most akarj downhill PB-t futni a kedvenc gyökeres lejtődön. Gondold végig, hogy biztosan szükséges-e vidékre/más településre elautóznod egy hegyi futás kedvéért. Hasonlóképpen túrázás esetén: szerencsés vagy, ha a lakhelyed közvetlen közelében van túraösvény, de lehetőleg ne most utazz Budapestről a Mátrába kirándulni.

„De hát a Sanyi is minden nap a Börzsönybe autózik Pestről futni, hiszen a rendelet nem tiltja”
Szó szerint valóban nem tiltja. Azt mérlegeld, hogy feltétlenül szükség van-e rá. Legyél okosabb, mint Sanyi. Dönts felelősen.

Nem egy életre kell bekorlátoznod magad, hanem remélhetőleg csak néhány hétre, és nem kell teljesen lemondanod sem a mozgásról, sem a szabad levegőről. Fuss a lakhelyedhez közel. Hidd el, ki lehet bírni. Minél többen látjátok ezt be, annál hamarabb lesz vége ennek a rémálomnak.

1-2 tipp hova mehetsz: Korlátozásbiztos túrák

Hirdetés