Olympos Túra

Az Olympos Túra hossza 31.12 Km. Az útvonal szintemelkedése 2000 m, szintideje 48 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Görögország területén található.
Hirdetés

Ha nem a mindennapi görög nyaralás érdekel bennünket, akkor mindenkinek ajánlom a következő izgalmas túrát. Az Olympos hegység legmagasabb pontja a Mytikas (2918 m), A 12 görög istenség (házi feladat: Soroljuk fel őket!) lakhelyére egy megerőltető 1 napos vagy egy kényelmesebb 2 napos túra árán lehet feljutni.

A sztrádáról Thessalonikitől kb. 45 percre délre kell lehajtani Litochoro felé. A faluba érve rögtön ki van táblázva az Olympos Nemzeti Park, kövessük hát! Kb 20 km-n keresztül vezet a szerpentin felfelé Prionia nevű kiindulópontig

 
Itiner
Aki kényelmes egy naposat akar, az csak félig menjen az „A” turista házig .

A túra elején rögtön egy gyönyörű vízesést láthatunk, de sajnos tilos fürödni benne!

 

Olympos túra
Olympos túra

Galériához klikk a képre!

 

A kb. 2100 méteren található turistaházig a sárga E4-s túraösvényen haladunk. Az ösvény teljesen egyértelmű, nincsen elágazás, egyenesen halad felfelé. Ez a rész, akár 2 és ½ óra alatt is teljesíthető, de úgy 3 – 3 és ½ óra az átlag.

Ha kétnaposra tervezzük a túrát, akkor érdemes egy kicsit lassabban menünk, hiszen mint az a képekből kitűnik a táj gyönyörű!

 

Olympos túra
Olympos túra

Galériához klikk a képre!

 

Ne legyünk meglepve, ha strandpapucsos turistacsoportokat látunk felfelé haladni, víz nélkül. A tengerpart közelsége miatt ugyanis sokan gondolják, hogy egy rövid kitérővel felrohannak a csúcsra. Az egy-két kivételtől eltekintve, akik tényleg felsuhannak-vigyorogva, elsétálnak mellettünk, miközben a vadonatúj keménybakancsunkban, és hátizsákkal a hátunkon szenvedünk felfelé-általában nem jó felkészületlenül elindulni. Mindenképpen vigyünk magunkkal sok vizet, hiszen itt is nagy a hőség nyáron, illetve a magaslat miatt kialakuló fejfájás elsődleges ellenszere a sok vízivás. A turistaházig ugyan 3 forrás is van, egy a legelején, egy kb. ¾ óra gyaloglás után, és egy a háznál, de száraz nyáron, mint az idei, augusztusra már semmi csordogál belőlük.

 

Olympos túra
Olympos túra

Galériához klikk a képre!

  

Az „A” turistaház is különleges a maga nemében, hiszen az általunk megszokott zsíros deszka és kolbász menü helyett, itt is a görög konyha van terítéken. Görög sali, olajbogyó, tzatziki és egyéb nyalánkságok. Az árak is elfogadhatóak. Egy frappé vagy egy kis Mythos sör is csak 2 euróval könnyít zsebünkön.


Az épület is meglepően szép és tiszta. Téglából épült falai egy görög monostor hangulatát idézi, amit csak erősít az a tény, hogy csak hideg víz van, amit a közeli gleccserből nyernek.
Elektromos áram 2 x 2 órán át van reggel és este. Az emeletes ágyas szobákban van bőven vastag takaró, ezért a hálózsákot nem szükséges felcipelnünk. Meleg ruhát ellenben mindenképpen, mert naplemente után igen hüsi van 2000 méteren.

Ráadásul a hegytetőn nagyon jellemző az erős szél, ami nem segít a melegérzetünkön.

 

Olympos túra
Olympos túra

Galériához klikk a képre!A következő etapra korán reggel induljunk Az első csúcs a Skala, 2866 méteren. Idáig elég furfangos az út hiszen javarészt apró kavicsos ösvényem kell felfelé haladnunk, amitől az az érzésünk támad, hogy amíg 1 lépést megyünk felfelé, addig 2 lépést hátra.

A Skalaig is kb. 2-3 óra az út. Onnan a piros-sárga turistaúton juthatunk el a legmagasabb csúcsig. Ez a rész azonban inkább technikás, különös odafigyelést igénylő, mint sem fizikailag megerőltető, ellenben rövid, mindössze 45 perc.

 

Olympos túra
Olympos túra

Galériához klikk a képre!Az út visszafelé legalább annyira megerőltető tud lenni, mint felfelé ezért ne siessünk túlságosan!

 

Olympos túra
Olympos túra

Olympos túra
Olympos túra

 

Fontos Információk

Az „A” turistaház telefon száma: +30-23520 81800

Helyet foglalni nem szükséges feltétlenül, de azért előfordulhat, hogy mind a 70 hely foglalt.

Mint már említettem, takarót adnak, víz a közeli gleccserből jön, ezért frissítőnek kiváló. A WC a balkánon megszokott szörfös-pottyantós, de egy-egy eldugott sarokban angol WC-vel is találkozhatunk.

Papucsot érdemes vinni, mert ,mint, minden ilyen „hüttében” bakancsban tilos bemenni a szállásra!

Egy személyre10 euró a szállásdíj. Camping hely is létezik kb. 4 euróért. Azoknak, akik nem alszanak ott és nem is rendelnek ételt vagy italt, szóval saját szendvicsüket kívánják elfogyasztani, 1.60 eurót kell fizetniük.