Új Everest-film készül Jackie Chan főszereplésével Hír

Pintér László
Pintér László
2019/03/21
1960. május 25-én három kínai hegymászó egy monstre expedíció végeredményeként az északi oldalról elsőként jutott fel Földünk legmagasabb csúcsára. Mivel sötétben értek fel, csúcsfotóval nem tudták bizonyítani a csúcssikert, az elmondásuk szerint ott hagyott Mao-mellszobrot pedig a három évvel később feljutó amerikai csapat nem találta meg. Továbbá az első leírásokból csöpögött a kínai kommunista propaganda, ezért a nyugati mászók sokáig kétségbe vonták a kínaiak szavát. Csak évtizedekkel később, a csúcsmászókkal folytatott számos interjú és beszélgetés után fogadta el a nemzetközi mászóközösség, hogy olyan részletességgel írják le a hegy felső szakaszát, amely csak saját tapasztalatukból származhat. Ennek tükrében viszont az eleve hajmeresztőnek tűnő sztori még képtelenebbnek hangzik, és emberfeletti teljesítményről árulkodik. Ahogy mondani szokták, megfilmesítésért kiált.
Hirdetés

A értesülése szerint filmet a hongkongi rendező, Daniel Lee rendezi. A főbb szerepekben a legendás Jackie Chant és a jelenlegi legnagyobb kínai filmsztárt, Wu Jinget fogjuk látni. A film munkacíme „Climbers”, azaz egyszerűen csak „Mászók”. A csúcstámadó csapat másik két tagját a fiatal kínai kedvenc, Jing Boran valamint a kínai tévésztár, Hu Ge játssza. Az expedíció meteorológusát az ismert kínai színésznő, Zhang Ziyi alakítja.

 

Jackie Chan Forrás: Jackie Chan Facebook
Jackie Chan
Kép forrása: Jackie Chan Facebook

 

Az első sikeres mászás az északi oldalon

Az Kínai Everest Expedíció a Kínai Népköztársaság dicsőségét volt hivatott hirdetni, nemzeti ügynek számított. Nem vették félvállról: az előkészületek során két évig a szovjet hegymászókkal együttműködve sajátították el a magashegyi mászás csínját-bínját. Az állam hétszázezer amerikai dollár értékben (1960!) vásárolt hegymászó felszerelést. Az expedíció egy kisebb hadsereggel felért, 214 főből állt.

Három hónapig dolgoztak a táborlánc kiépítésén. Az utolsó előtti, harmadik roham során, melynek célja még csak a 8500 méteren lévő tábor felállítása volt, 50 (igen, ötven) mászó szenvedett fagyási sérülést. A pekingi központból csak egyetlen üzenet jött: „A csúcsot meg kell mászni, bármibe is kerül!”

Május 17-én indultak végső rohamra. A 8500 méteres tábort hat nappal később, május 23-án sikerült felverniük. Wang Fu-chou, Chu Yin-hua, Konbu és Liu Lien-man alkotta a csúcsmászó csapatot (különböző nyelvű források miatt a nevek írásmódja eltérhet – PL). Május 24-én reggel 9-kor indultak el a csúcsra.

A Második Lépcső (Second Step) szinte megoldhatatlan feladat elé állította őket. Lien-man négyszer zuhant vissza az utolsó három méteres, függőleges tábláról. Végül úgy sikerült kimászniuk a felszökést, hogy a civilben tűzoltó Liu Lien-man ötletére bakot tartott, Chu Yin-hua pedig a bakancsát levéve, Lien-man vállaira állva mászott fel, majd köteled dobott le a többieknek, amelyen fel tudtak mászni. Közben rájuk sötétedett.

Elérni a csúcsot, bármibe is kerül!

Lien-man annyira kimerült, hogy 8700 méteren lerogyott. A többiek továbbmentek, vagy inkább négykézláb kúsztak az éjszakában. 8800 méter körül kifogyott az oxigénjük, ami szintén csak olaj volt a szkeptikusok által szított tűzre (ne feledjük, 1960-at írtunk, ekkor a hegymászók többségének fejében még meg sem fordult, hogy oxigénpalack nélkül próbálkozzon). Ennek ellenére nem fordultak vissza, és végül pekingi idő szerint reggel 4:20-kor felértek a Csomolungma csúcsára (helyi idő szerint ez 1:40 lehetett éjjel). Otthagyták Mao Ce-tung 20 cm magas mellszobrát és egy rövid üzenetet egy papírcetlin, majd megkezdték a leereszkedést.

 

Kilátás észak felé 8700 méterről Forrás: Himalayan Journal
Kilátás észak felé 8700 méterről
Kép forrása: Himalayan Journal

 

Amikor elérték Liut, ő oxigénnel kínálta őket. A saját készülékét ugyanis éjjelre kikapcsolta, hogy amíg pihen, ne fogyasszon feleslegesen. Az alaptábort öt nappal később, május 30-án érték el. Mindenki túlélte, de Chu Yin-hua mind a tíz lábujját és jobb keze mutatóujját amputálni kellett fagyás miatt.

A csúcsmászó csapat tagjai közül a legtapasztaltabb is csak négy éve kezdett hegyet mászni, de ketten csak kétévnyi hegymászó tapasztalattal rendelkeztek.

Kíváncsian várjuk, hogyan sikerül ezt a nem mindennapi sztorit filmre vinni.

Hirdetés