Hegymászó filmparádé Marek Holecektől

Hegymászó filmparádé Marek Holecektől

Pintér László
Pintér László
2021/12/24
Válogatás korunk egyik legjobb alpinistája, a kétszeres Arany Jégcsákány-díjas cseh mászó legkeményebb expedícióinak filmjeiből - angol felirattal!
Hirdetés
Marek Holeček két évtizede teljesít nehéznél nehezebb első megmászásokat a világ különböző magashegységeiben, Perutól Nepálig. A 47 éves alpinista eddig két Arany Jégcsákány-díjat érdemelt ki, ezek kívül is részesült a zsűritől hivatalos dicséretben. Mivel jellemzően cseh nyelven kommunikál és nem igazán keresi a nemzetközi médiafigyelmet, a nagyközönség számára kevésbé ismert. Az utóbbi három évben mászott útjainak köszönhetően azonban ezt a falat is áttörte.

Mászásai közül kiemelkedik az új út a Gasherbrum I délnyugati falán, amelyért első Arany Jégcsákányát kapta. 2018-ban Zdenek Hák társaságában alpesi stílusban, magashegyi serpák és pótlólagos oxigén segítsége nélkül másztak. Holeček közel tíz évig, összesn öt alkalommal próbálkozott. 2013-ban az egyik próba során társa, Zdenek Hruby ezer métert zuhant és meghalt.

Idén karácsony előtt Maara azzal kedveskedett követőinek, hogy a legutóbbi expedícióiról készült dokumentumfilmeket ingyenesen, ráadásul angol felirattal elérhetővé tette. Tökéletesebb karácsonyi ajándékot mi sem nyújthatnánk nektek, úgyhogy jöjjenek a filmek!

The Naked Mountain - A Meztelen hegy

2018 nyarán Marek Holeček és Tomas Petreček alpesi stílusban akart új utat mászni a világ legmagasabb hegyoldalán. A 4600 m magas jeges fal ismereteim szerint korábban egyetlen alpesi stílusú mászást látott. 2005-ben Steve House és Vince Anderson elsőként jutott fel, új úton, alpesi stílusban, amiért a következő évben Arany Jégcsákány-díjat kaptak. Holečekék hét napig másztak, de 300 méterre a csúcstól a szélvihar és erős fagy miatt kénytelenek voltak visszafordulni. Az előrejelzés napokig nem ígért javulást, ezért a teljes visszaereszkedés mellett döntöttek. Két nap alatt érték el az alaptábort.

Csúcson a világ végén (Antarktisz)

2018 januárjában is egy szép kalandnak vágott neki: Ushuaiából egy parányi vitorlás jachttal hajózott az Antarktikára, ahol eddig megmászatlan hegyekre vadászott az Antarktiszi-félszigeten, amelyekből akad arrafelé bőven. Útjuk során keresztezték a könyörtelen viharairól híres Drake-átjárót. Holečeknek nem ez volt az első útja az Antarktikára, 2014-ben már járt a jeges kontinensen. Az első megmászó jogán a csúcsnak is ők adhattak nevet. A lenyűgöző képek mellett a filmből megismerhetjük a világ végén történő mászás különleges nehézségeit. 

UFO Life

A Chamlang északnyugati falának első átmászása

A 7319 m magas Chamlang a Makalu körzetében található. Két kilométer magas északnyugati falán korábban senkinek sem sikerült feljutni, bár túl sokan nem is próbálkoztak. Holeček szerint egy nagy létszámú szlovén csapat négy hétig ostromolta sikertelenül. 2019 májusában vágott neki Zdenek Hákkal. Nyolc nap kellett a teljes mászáshoz, ebből az ereszkedés három napig tartott a könnyebb úton, egy falatnyi élelem nélkül. Az utat "Ufo Line"-nak nevezték.

Boys 1970 - Nevado Huandoy

2019-ben a nepáli Chamlang északnyugati fala után egy újabb brutálisan nehéz új utat mászott, ezúttal a perui Andokban emelkedő Nevado Huandoy északi csúcsának északi falára (6360 m). Társa "Radar", azaz Radoslav Groh volt. Augusztus 9-én szálltak be a falba és két bivakkal érték el a csúcsot. Az útnak a "Boys 1970" nevet adták, az 1970-es cseh hegymászótragédiára emlékezve. 

A hegyhez a cseh alpinizmus legnagyobb tragédiája kötődik. 1970-ben egy 15-fős csehszlovák expedíció próbálta megmászni a falat. Az akkor legjobbnak számító, 27 éves cseh Ivan Bortel 30 métert zuhant, és meghalt. A csapat ezután hosszas vitát követően az expedíció folytatása mellett döntött, de átnyergeltek a közeli Huascaránra. Ez volt a vesztük: május 31-én egy, a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földrengés rázta meg a térséget. A rengés hatására irdatlan mennyiségű jég szakadt le a Huascarán lejtőiről, amely elképesztő iszapárt indított. Az ár nyom nélkül söpörte el a csehek alaptáborát, benne mind a 14 mászóval. Lejjebb a völgyben a földdel tette egyenlővé a harmincezer lakosú Yungay városát. A tragédiát csak háromezren élték túl. Összesen közel hetvenezren vesztették életüket. Ez volt Peru legnagyobb természeti katasztrófája. A csehek minden évben megemlékeznek az áldozatokra, mégpedig a Wordloppet sorozatba tartozó Jizerska 50 km-es sífutó versenyen, ahol az elhunyt tagok rendszeresen indultak.

Az 1200 méter falmagasságú út nehézsége M6/WI6, és a közben tapasztalt veszélyek miatt szívesebben keresztelték volna az utat Pokolnak, mert az illene rá igazán.

A film egyelőre csak cseh nyelven, angol felirat nélkül érhető el, de a képek miatt így is maximálisan ajánlom!

Hirdetés