Még több mászófilm a karantén idejére

Még több mászófilm a karantén idejére

Pintér László
Pintér László
2020/04/24
Ha már végeztél a Banff Hegyifilm Fesztivál teljes kínálatával, akkor csemegézz online filmajánlónkból! Örökzöld és kevésbé ismert filmek az elmúlt száz évből a legnagyobb hegymászókkal!
Hirdetés

Minden évben nagyon várjuk a Banff Hegyifilm fesztivált, hiszen az év legjobb hegyisportos filmjeit nézhetjük meg baráti körben, nagy vásznon, ami különleges élmény. Az idei vetítés sajnos nem valósulhatott meg, cserébe viszont a szervezők a jegy áráért óriási munkával online elérhetővé tették nemcsak az idei újdonságokat, hanem 2013-ig visszamenőleg minden vetítés teljes programját magyar felirattal. Ha tehetitek, csapjatok le a lehetőségre, hiszen május 30-ig 28 órányi filmanyag biztosítja a napi adrenalin adagotokat! Külön ajánlom a "Cerro Torre - Egy hógolyó esélye a pokolban" című remekművet David Lamával 2014-ből, a "La Voie Bonattit" 2011-ből, valamint a "This Mountain Life: Coast range travel segment" című filmet 2019-ből.

Viszont ha már kivégezted a kínálatot, és további filmekre vágysz, akkor görgess lejjebb, mert az internet továbbra is igazi kincseket rejt!

UFO Life

Korunk egyik legjobb alpinista párosa, a cseh Marek Holecek és Zdenek Hák az elmúlt évtizedben számos világraszóló mászást hajtott végre. 2017-ben új utat nyitottak a Gasherbrum I délnyugati falán, amelyért megkapták a hegymászás Oscarját, az Arany Jégcsákányt. A tavalyi évük legnagyobb dobása kétségkívül a 7319 m magas Chamlang északnyugati falának első megmászása volt. Nyolc nap kellett a teljes mászáshoz, ebből az ereszkedés három napig tartott a könnyebb úton, egy falatnyi élelem nélkül. Az utat "UFO line" névre keresztelték, ennek apropóján készült az alábbi film is, betekintést adva Marek magánéletébe is. Figyelem, a film csak április 26-án vasárnap estig érhető el!

The Pathan Project

Nicolas Favresse, Jean-Louis Wertz, Mathieu Maynadier és Carlitos Molina kalandja Pakisztán egy Isten háta mögötti völgyében egy megmászatlan nagyfalon. A film valószínűleg csak korlátozott ideig elérhető, a franciaországi kijárási korlátozások feloldásáig.

Choices (Választások)

Az amerikai Steph Davis az egyik legelismertebb észak-amerikai mászónő és bázisugró. Első nőként mászta meg a Torre Eggert Patagóniában, ráadásul 24 órán belül, első férjével, a néhai Dean Potterrel. Mászta 24 órán belül az El Capitant és a nők közül elsőként mászta meg szabadon a Salathé utat a Kapitányon. Az élet határmezsgyéjén azonban a siker és tragédia kéz a kézben jár, amit Steph is keservesen megtapasztalt, miután második férje, a szintén bázisugró Mario Richard is életét vesztette... Talán mondanom sem kell, a film érzelmi háttere igencsak erős.

Linea Continua (Folytonos vonal)

A cerviniai hegyivezető családból származó élvonalbeli alpinista, Hervé Barmasse igazi Matterhorn-specialista. 2010-ben egy új utat nyitott édesapjával a "Szarv" déli falán.

Ha pedig Matterhorn, akkor nem mehetünk el szó nélkül a hegy legendás első megmászásának tragikus története mellett. Ezzel nemcsak dramaturgiailag, hanem filmművészeti szempontból is messze visszakalandozunk az időben. A történetnek három különböző filmes feldolgozását is figyelmetekbe ajánlom:

Der Berg Ruft (Hív a hegy)

Luis Trenker, a 20. század első felének ismert és elismert hegymászó filmszínésze és rendezője. Hozzám hasonlóan sokan Benedek István nagyszerű regényéből, a Csavargás az Alpokban történeteiből ismerhetitek a nevét. A Whymper-Carrel párharcot már 1928-ban némafilm változatban filmre vitték, ebben Trenker játszotta Jean-Antoine Carrelt. Később Trenker egy német és egy angol nyelvű változatát is elkészítette, immáron hangosfilm formájában. Ez a német nyelvű:

The Challenge (A kihívás)

Ez pedig a Der Berg Ruft angol nyelvű változata:

SRF Doku: Tatort Matterhorn (Tetthely: Matterhorn)

Hogy ne csak a régi feldolgozások kapjanak helyet, íme a történet mai, dokumentarista prezentációja, a svájci SRF televízió gyártásában. Sajnos csak az eredeti, német nyelvű változatot találtam:

Berge in Flammen (Lángoló csúcsok)

Luis Trenker számos hegyifilmet rendezett. Az alábbiban az 1. világháború borzalmait dolgozza fel, mivel ő maga is részt vett a Dolomitokban zajló csatákban.

Nanga Parbat 1953

Ha már a múltba kalandozunk, jöjjön akkor egy igazi filmtörténeti csemege: egy doku-játékfilm a Nanga Parbat 1953-as első megmászásáról. A filmet az expedíciós filmes Hans Ertl forgatta és rendezte, rengeteg benne az eredeti felvétel. Néhány, főként a magashegyi táborokban történteket utólagosan eljátszva vették fel. Ettől függetlenül a hegymászás történetét kedvelőknek igazi gyöngyszem:

Mountain of Storms: Fitz Roy (A Viharok Hegye)

Alighanem a modern mászós kalandfilmek, és az egyik legismertebb outdoor márka, a Patagonia alapját is képezi ez az 1968-as mászós road movie. A márka alapítója, Yvon Chouinard  és négy barátja Kaliforniából egy kisbusszal indul ötezer mérföldes útjára, hogy megmásszák a patagóniai Fitz Roy csúcsot.

Everest: The Hard Way

Az idővonalon ismét napjaink felé lépkedve jöjjön a britek 1975-ös Everest-expedíciója. A Sir Chris Bonington vezette expedíció elsőként jutott fel a Föld legmagasabb csúcsára a délnyugati falon át. A csúcsot Doug Scott és Dougal Haston érte el.

Everest 1984, Tim Macartney-Snape

A film az ausztrálok első sikerét örökíti meg. Tim Macartney-Snape és Greg Mortimer alpesi stílusban, pótlólagos oxigén használata nélkül, új úton jutott fel a Mount Everestre, a Norton-kuloáron át. Az évszázad egyik legnagyszerűbb mászását vitték véghez. 1990-ben Macartney-Snape visszatért, és az Indiai-óceántól indulva még egyszer megmászta a hegyet, majd a kaland által inspirálva megalapította a Sea to Summit outdoor márkát.

Erhard Loretan, breathing the smell of the sky

A legendás svájci alpinista, Erhard Loretan életrajza, angol nyelvű felirattal. Ő volt a harmadik ember, aki mind a 14 nyolcezrest megmászta, és a második, aki ezt pótlólagos oxigén használata nélkül tette. Elsőként mászta át az Annapurna keleti gerincét (Norbert Joosszal). A magashegyi gyorsasági mászás egyik úttörőjének számított. Jean Troillet társaságában 43 óra alatt mászták oda-vissza az Everest északi falát. Mászott Ueli Steckkel is. 2011-ben, vezetett mászás közben, a Berni-Alpokban lévő Grünhornon vesztette életét, miután kliense lerántotta őt.

K2 the invisible footmen (A láthatatlan teherhordók)

A film a pakisztni balti magashegyi teherhordók hétköznapjait mutatja be, mind a hegyen, mind pedig otthon. A hegymászó expedíciók azon része, amely nagyon ritkán látható. Lélegzetelállító felvételekkel a K2-ről.

SRF Doku: Ueli Steck: összetűzés a serpákkal

Előre is elnézést érte, de ez a svájci dokumentumfilm svájci német nyelvű. Van hozzá automatikusan generált német felirat, de sokszor tévesen adja meg a szöveget. A filmben a néhai Ueli Steck meséli el halálközeli élményét az Everesten dolgozó serpákkal. A történet akkoriban óriási nemzetközi vihart kavart. Steck és Simone Moro az Everest-Lhoce keresztezésre készülve a kötélrögzítő serpákkal került súlyos konfliktusba, melynek eredményeként kis híján meglincselték őket, és konkrétan az életükért kellett futniuk lefelé a hegyről.

Tom Ballard: Az Alpok hat klasszikus északi fala

A nagyszerű brit alpinista tavaly télen, Daniele Nardival együtt vesztette életét a Nanga Parbaton, amikor a Diamir-falon a Mummery-bordát próbálták télen elsőként megmászni. Ballard édesanyja a néhai Allison Hargreaves volt, minden idők egyik legerősebb női hegymászója. Ő mászta első nőként szólóban az Everestet, továbbá elsőként szólózta egy nyári szezonon belül az Alpok hat klasszikus északi falát. (Ez az a projekt, amit Salamon Márk is teljesített, csak ő több év leforgása alatt.)Tommal volt hat hónapos terhes, amikor megmászta az Eiger északi falát. Tom az alpesi északi falak sorozatot ismételte elsőként a világon, mégpedig azzal, hogy egyetlen tél folyamán mászta meg mind a hatot, szólóban, háttércsapat segítsége nélkül. Ezt követi végig a film. Beilleszteni sajnos nem engedélyezett, ezért erre a linkre kell kattintanotok a megtekintéséhez.

Huberbuam: Bavarian Direct

A film a legendás német mászópáros, a Huber-fivérek Baffin-szigeti expedícióját örökíti meg. Thomas és Alex Huber, valamint a kelet-tiroli Mario Walder a Mount Asgard egy kilométer magas déli falán szeretne a világon elsőként szabadmászással feljutni. 27 kötélhossz, a nehézség 8a+.

Huberbuam: Eternal Flame

És ha már Huber-fivérek, akkor egy másik nagyszerű mászásuk, az Eternal Flame. A Pakisztánban emelkedő Trango-tornyok már régóta mozgatják a hegymászók fantáziáját. A Névtelen-torony (Nameless Tower, vagy csak Trango Tower) 1976-os első megmászásához még mesterséges segédeszközökre is szükség volt, ahogyan még évtizedeken át. 1989-ben a korszak legnagyszerűbb sziklamászói, Wolfgang Gülich és Kurt Albert két társukkal, Christoph Stieglerrel és Milan Sykorával nyitotta az Eternal Flame utat, de csak az út 80%-át tudták szabadon kimászni, négy kötélhosszon szükség volt mesterséges eszközökre. Ez így is korszakos mászás volt egy hatezresen. A rákövetkező másfél évtizedben többen folytatták az utat, a teljes szabadmászás céljával, de ez végül csak a sokadik próbálkozóknak, a Huber-fivéreknek sikerült 2003-ban.

Cero Kishtwar: An ice cold story

Még mindig a Huber-fivérek, pontosabban ezúttal csak Thomas, valamint a svájci Stefan Siegrist és Julian Zanker kalandja az Indiai-Himalájában. A Kasmírban emelkedő, 6173 m magas Cerro Kishtwar északnyugati falán nyitottak új utat 2017-ben. A filmet Julian Zanker emlékének ajánlják, aki egy évvel ezelőtt halt szörnyet az Eiger északi falán.

Hogy pedig a freeride kedvelői se csüggedjenek:

Degrees North

A világhírű extrém snowboardosok és sízők, Xavier de le Rue, Samuel Anthamatten és Ralph Backstrom kétéves projektje a Spitzbergákon és Alaszkában. A lényeg: helikopter használata nélkül megcsúszni gigászi hegyoldalakat!

Storm Troopers

Thomas Delfino és Leo Taillefer alaszkai expedíciója, ahol szintén az jelenti a nehézséget, hogy a csúszáshoz nem vehetnek igénybe helikoptert, mert a helisí abban a hegyláncban tiltott. Na, és mihez kezd az egyszeri extrém síző, ha fel akar jutni a hegyre, hogy onnan lesíeljen? Az otthonmaradás nem opció, úgyhogy nyilván felmászik.

Waking Dream

Végül pedig elképesztő képek a Mont Blanc-csoportból. A síző Sam Favret és a snowboardos Julien Herry "ébren álmodik". Csipkés hegycsúcsok, vad terep, őrült lesiklások... nézzétek!

Hirdetés