Menü

2011.09.27.     Hozzászólás 0

Farkas Éva

Te is lehetsz hegymászó!

A tenger mossa a partot, fölé a Velebit-hegység déli vonulatai tornyosulnak. Egy kis horvát faluban vagyunk, neve Starigrad-Paklenica.


Reggel zúg a gázfőző, a friss kávé illata száll a levegőben. Hallod a karabinerek csilingelését és amíg készül a reggeli, összepakolod az aznapi felszerelésed a hátizsákodba.
Nemsokára szűk mészkőszurdokban kanyargunk befelé a hegyek közé, körülöttünk magas sziklafalak emelkednek. Megállunk az autókkal, kiszállunk és sétálunk a mászóhelyek felé. A nap besüt a völgybe, érzed ahogyan az ősz utolsó erejével még melegíti a válladat, arcodat.

 

81883-IMG_5427.jpg

 

Kezeddel megmarkolod a gyönyörűen oldott mészkövet, lépsz, mászol, akasztod a közteseket. Társad figyel Rád, adja a kötelet, vigyáz minden mozdulatodra. Ezt jól megtanultátok. Megvolt az első kötélhossz. Most Rajtad a sor, hogy felbiztosítsd partnered. Egyre magasabban járunk a sziklák világában, a távolban már látszanak az Adria távolabbi szigetei, látszik a nyílt tenger. A hátizsákból előkerül némi ennivaló, némi innivaló, egy párkányon élvezzük a megmászott út okozott örömöt. Leereszkedünk vissza a földre, majd irány a táborunk.

Kisétálunk a tengerpartra, gyönyörködünk a naplementében, ahogyan a súroló fények vörösre festik a hegyeket, és közben megtanulsz mindent, amit elméletből tudni kell.”

Nagyjából ilyen egy alapfokú sziklamászó tanfolyamos nap, amit Paklenica-n tartunk. Nem csalás, nem ámítás. Az egyik legszebb, legjobb sziklamászó paradicsom ez közel s távolban. Ha eddig fogalmad sem volt a mászásról, itt biztosan megszerettetjük Veled és mire hazaérsz biztosan a mászás rabjává válsz.

 

81883-IMG_0813.jpg

 

Mi az az alapfokú sziklamászó tanfolyam?

Ezzel a tanfolyammal képessé teszünk Téged arra, hogy önállóan akár több kötélhosszas utakat is mászni tudj. Partnered is lesz, hiszen a vizsga után tagja lehetsz Magyarország egyik legnagyobb és legdinamikusabb hegymászó egyesületének, a Krea-Túra Hegymászó és Természetjáró Egyesületnek. Itt pedig valaki mindig megy sziklát mászni, túrázni, síelni, via ferrata-zni, vagy éppen valamelyik mászóterembe edzeni.

Az egyesületi élet keretén belül a tanfolyamon túl további tapasztalatokra is szert tehetsz, hiszen rendszeresen tartunk edzőtáborokat (tavaly a francia Alpokban, az Écrins-csoportban, idén Korzikán), továbbképzéseket, és az alapfokú tanfolyam után elvégezheted a téli és nyári magashegyi tanfolyamokat is, amelyek további tudással vérteznek fel.

 

81883-IMG_5357.jpg

 

Vizsgázott hegymászó fokozat, és ami utána van

Az alapfokú sziklamászó, a téli magashegyi és a nyári magashegyi tanfolyamok után vizsgázott hegymászóvá válsz. Ez azt jelenti, hogy minden tudással rendelkezel, amivel nekivághatsz a magashegyek világának. Megfelelő igazolt gyakorlat után hegymászó sportoktatóvá ill. sportedzővé is válhatsz. Ha pedig további ambícióid vannak a hegymászással kapcsolatban, akár hegyivezető is lehet belőled!

Bővebb információ ITT!

 

81883-IMG_8813.jpg

Olvass többet a témáról: hegymászás