Te is lehetsz hegymászó! Hír

Farkas Éva
2011/09/27
A tenger mossa a partot, fölé a Velebit-hegység déli vonulatai tornyosulnak. Egy kis horvát faluban vagyunk, neve Starigrad-Paklenica.
Hirdetés
Reggel zúg a gázfőző, a friss kávé illata száll a levegőben. Hallod a karabinerek csilingelését és amíg készül a reggeli, összepakolod az aznapi felszerelésed a hátizsákodba. Nemsokára szűk mészkőszurdokban kanyargunk befelé a hegyek közé , körülöttünk magas sziklafalak emelkednek. Megállunk az autókkal, kiszállunk és sétálunk a mászóhelyek felé. A nap besüt a völgybe, érzed ahogyan az ősz utolsó erejével még melegíti a válladat, arcodat.
 
81883-IMG_5427.jpg
 
Kezeddel megmarkolod a gyönyörűen oldott mészkövet , lépsz, mászol, akasztod a közteseket. Társad figyel Rád, adja a kötelet, vigyáz minden mozdulatodra. Ezt jól megtanultátok. Megvolt az első kötélhossz. Most Rajtad a sor, hogy felbiztosítsd partnered. Egyre magasabban járunk a sziklák világában, a távolban már látszanak az Adria távolabbi szigetei, látszik a nyílt tenger . A hátizsákból előkerül némi ennivaló, némi innivaló, egy párkányon élvezzük a megmászott út okozott örömöt. Leereszkedünk vissza a földre, majd irány a táborunk.
Kisétálunk a tengerpartra, gyönyörködünk a naplementében , ahogyan a súroló fények vörösre festik a hegyeket, és közben megtanulsz mindent, amit elméletből tudni kell.”
Nagyjából ilyen egy alapfokú sziklamászó tanfolyamos nap, amit Paklenica-n tartunk . Nem csalás, nem ámítás. Az egyik legszebb, legjobb sziklamászó paradicsom ez közel s távolban. Ha eddig fogalmad sem volt a mászásról, itt biztosan megszerettetjük Veled és mire hazaérsz biztosan a mászás rabjává válsz.
 
81883-IMG_0813.jpg
 
Mi az az alapfokú sziklamászó tanfolyam?
Ezzel a tanfolyammal képessé teszünk Téged arra, hogy önállóan akár több kötélhosszas utakat is mászni tudj . Partnered is lesz, hiszen a vizsga után tagja lehetsz Magyarország egyik legnagyobb és legdinamikusabb hegymászó egyesületének , a Krea-Túra Hegymászó és Természetjáró Egyesületnek. Itt pedig valaki mindig megy sziklát mászni, túrázni, síelni, via ferrata-zni, vagy éppen valamelyik mászóterembe edzeni.
Az egyesületi élet keretén belül a tanfolyamon túl további tapasztalatokra is szert tehetsz, hiszen rendszeresen tartunk edzőtáborokat (tavaly a francia Alpokban, az Écrins-csoportban, idén Korzikán), továbbképzéseket, és az alapfokú tanfolyam után elvégezheted a téli és nyári magashegyi tanfolyamokat is, amelyek további tudással vérteznek fel.
 
81883-IMG_5357.jpg
 
Vizsgázott hegymászó fokozat, és ami utána van
Az alapfokú sziklamászó, a téli magashegyi és a nyári magashegyi tanfolyamok után vizsgázott hegymászóvá válsz. Ez azt jelenti, hogy minden tudással rendelkezel, amivel nekivághatsz a magashegyek világának. Megfelelő igazolt gyakorlat után hegymászó sportoktatóvá ill. sportedzővé is válhatsz. Ha pedig további ambícióid vannak a hegymászással kapcsolatban, akár hegyivezető is lehet belőled !
Bővebb információ ITT!
 
81883-IMG_8813.jpg
Hirdetés