Megtalálták a K2-n télen eltűnt három hegymászó holttestét

Megtalálták a K2-n télen eltűnt három hegymászó holttestét

Pintér László
Pintér László
John Snorri, Juan Pablo Mohr és Muhammad Ali Sadpara 2021. február 5-én tűnt el csúcstámadás közben
Hirdetés
A hegymászás iránt érdeklődők lélegzet-visszafojtva figyelték 2020-21 telén a K2-n zajló expedíciókat, melyek tétje az utolsó, télen még megmászatlan nyolcezer méteres csúcs első téli megmászása volt. Ezt végül egy tízfős nepáli csapat hajtotta végre, de az események ezzel még nem értek véget. Egy második csúcstámadó hullámban többen is próbálkoztak a csúcs elérésével, a kísérlet azonban tragédiába fulladt. A fél világot megmozgatták az eltűntek felkutatására, hátha sikerül életben találni őket, bő egy hét után azonban a mostoha időjárás és a túlélés esélytelensége miatt a kutatást berekesztették. Már akkor sejthető volt, hogy az eltűnt hegymászók sorsára csak akkor derülhet fény, ha legközelebb újabb expedíciók jutnak abba a magasságba.

A K2 télen

Évtizedek óta foglalkoztatta a hegymászóvilágot a téli nyolcezres mászás utolsó nagy problémája. A világ legjobb, legfelkészültebb téli mászói próbálkoztak több alkalommal is a csúcs első téli megmászásával, de messze nem volt akkora "forgalom", mint a szintén kőkemény ellenállást tanúsító Nanga Parbaton. Az új korszak etikai elvárásait figyelembe véve a próbálkozások szinte mindegyike palackozott oxigén használata nélkül zajlott. A nepáliak azonban nagyon akarták, hogy a mászótörténelem egyik legfontosabb mérföldkövére az ő nevüket írják, ezért az általuk ismert és tökélyre fejlesztett tradicionális, oxigénpalackos expedíciós ostromtaktikával gyűrték le a feladatot. Csak a cél számított, az eszköz nem. A tízfős csapat egy tagja, az imázsát tudatosan és szerénytelenül építő Nirmal Purja kilenc pótlólagos oxigént használó serpa társaságában elmondása szerint palack nélkül jutott fel a csúcsra, így bezsebelhették a palack nélküli első téli megmászást is. Nem igazán leplezték azt sem, hogy a csúcstámadás alkalmával nem látnak szívesen nyugati mászókat. Szándékosan visszatartott információk miatt az izlandi John Snorri, a katalán Sergi Mingote, a chilei Juan Pablo Mohr, valamint a Snorrit kísérő pakisztáni Muhammad Ali és fia, Sajid Sadpara lemaradt a január 16-i csúcstámadásról. Ráadásul ereszkedés közben Sergi Mingote lezuhant és halálra zúzta magát. A többiek azonban elszántak voltak, hogy újabb próbát tegyenek.

Az ezt követő eseményekről és a három mászó eltűnéséről Tamara Lungerrel készült nagyinterjúnk alapján részletes cikkben számoltunk be.

Keresőexpedíció a nyári szezonban

Már akkor sejthető volt, hogy az eltűnt hegymászók sorsára csak akkor derülhet fény, ha legközelebb újabb expedíciók jutnak abba a magasságba. A Pakisztánban nemzeti hősként tisztelt Muhammad Ali Sadpara húszéves fia, Sajid az első sokk kiheverése után hamar bejelentette, hogy a nyári szezonban visszatér a hegyre, hogy megkeresse édesapja és társai holttestét.

Megtalálták a K2-n télen eltűnt három hegymászó holttestét-1
Sajid Sadpara John Snorri emléktáblájával
Megtalálták a K2-n télen eltűnt három hegymászó holttestét-1
Forrás: Elia Saikaly Instagram

A koronavírus okozta világjárvány alaposan átírta a kereskedelmi expedíciók terveit, így a szokottnál jóval kevesebb mászó gyülekezett a szezon elején a K2 alaptáborában. Komoly vállalkozások is indultak, többek között a kanadai Graham Zimmerman és Ian Welsted puritán expedíciója, akik alpin stílusban próbálkoznak a hegy nyugati gerincének átmászásával, amelyre ilyen módon még nem volt példa korábban. Egy másik ambiciózus vállalkozás, amelyet előzetesen nem vertek nagy dobra, a hegy keleti falának első megmászásával próbálkozott. A katalán Jordi Tosas (akit elvileg pakisztáni magashegyi teherhordók vezetővé való képzése céljából egy kereskedelmi expedíció egyik vezetőjének kértek fel), az osztrák Himalayan Experience vezetője, Stefan Keck, valamint a 68 éves skót alpinista legenda, Rick Allen alpin stílusban akart elsőként feljutni az extrém lavinaveszélyes falon. Sajnos ez a próbálkozás tragédiába fulladt, miután lavina érte az 1-es táborukat, amelyben Allen életét vesztette. Tosast és Kecket a pakisztáni hadsereg helikoptere longline technikával mentették le a hegyről.

Mindeközben azonban a hegy normál útján, az Abruzzi-gerincen mozgó néhány, kis létszámú kereskedelmi expedíció az érkezett időjárási ablakot kihasználva megindította az első csúcstámadást. Ugyanebben a hullámban tartott a hegy legfelső régiójába Sajid Ali Sadpara és a kanadai filmes, Elia Saikaly is. Korábbi akklimatizációs köreik során már elérték a 3-as tábort, 7300 méteren, de csakúgy, mint télen, nem látták nyomát az eltűnt mászóknak.

Ma azonban a nyári szezonban egyedüli nyugati kereskedelmi expedícióként tevékenykedő Madison Mountaineering kötélrögzítő serpái a 4-es tábor (7800 m) felett, a Palacknyak-kuloár (Bottleneck) jégfala alatti lejtőn találtak egy holttestet. A sárga-fekete pehelyoverált viselő mászó arccal a hóban, jégbe fagyva feküdt, így első körben nem tudták azonosítani, de úgy sejtették, hogy vagy Juan Pablo Mohr, vagy John Snorri lehet az. Nem sokkal később azonban találtak még két holttestet, így nem lehet kérdés, hogy a február ötödikén csúcstámadás közben eltűnt három mászó földi maradványait találták meg.

Hamarosan alighanem az is kiderül, hogy a három mászó elérte-e a csúcsot, és felfelé, vagy ereszkedés közben érte őket a halál.

Hirdetés