Soha nem látott tömeg ostromolja télen a K2-t Hír

Soha nem látott tömeg ostromolja télen a K2-t Hír

Pintér László
Pintér László
2020/12/24
Négy expedíció több mint hatvan mászója szeretné hazahozni a téli nyolcezresek legnagyobb trófeáját
Hirdetés
Lassan sorszámot kell tépnie annak, aki szeretne megpróbálkozni az utolsó, télen még megmászatlan nyolcezres, a K2 első téli megmászásával. A téli nyolcezresek Szent Grálja iránt évről évre nagyobb az érdeklődés, és a jelentkezők köre is erősen hígul. Már a kereskedelmi expedíciószervezők is megérezték a projektben rejlő promóciós lehetőségeket, így ők sem akarnak kimaradni belőle. A cél nehézsége ettől persze nem lesz kisebb, de ami most kezd kialakulni, arra egyetlen szó a legtalálóbb: cirkusz.

A K2 nyáron is nehéz dió, a legnehezebb nyolcezresnek tartják. Eddig egyetlen honfitársunk mászta meg: Suhajda Szilárd, 2019 nyarán, pótlólagos oxigén használata nélkül, az Eseményhorizont K2 Expedíció keretében. A sikerhez nyáron is komoly szerencsére van szükség. Télen a nehézségek megsokszorozódnak. Nem véletlen, hogy ez az egyetlen nyolcezres csúcs a világon, amelyre eddig még nem jutott fel télen senki. A feladat annyira nehéz, hogy a világ legjobbjainak tartott téli magashegyi mászói is csak néhány alkalommal próbálkoztak. Az eddigi próbálkozók presztízse megadja a feladat nehézségét. Krzysztof Wielicki, Gyenyisz Urubko, Marczin Kaczkan, Adam Bielecki, Alex Txikon, továbbá az orosz és kazah téli magashegyi mászók krémje.

Akiket első körben vártunk volna, azok nincsenek ott. A Jégharcosok monumentumát felépítő lengyelek ugyanis egy évet halasztottak, és csak jövő télen vágnának neki a projektnek.  Már ha még lesz minek. Hasonlóképpen döntött az orosz-kirgiz-kazah-ukrán nemzetközi csapat, akik tavaly télen két komoly hétezres mászást hajtottak végre a Kommunizmus-csúcson és a Korzsenyevszkáján, melynek során többen megszerezték a Téli Hópárduc címet.

Helyettük viszont bejelentkezett négy másik csapat, köztük egy 58 tagú, 29 serpát felvonultató kereskedelmi expedíció, bármiféle téli expedíciós tapasztalat nélkül, de a kiváló katalán mászó, Sergi Mingote vezetésével. Mellettük három kisebb csapat fog mozogni a hegyen, és igazából az ő soraik között találjuk a legizgalmasabb neveket: Muhammad Ali Sadparát, a Nanga Parbat egyik első téli megmászóját, valamint Nirmal "Nimsdai" Purját, aki tavaly hat hónap és hat nap alatt mászta meg mind a 14 nyolcezrest. Tamara Lunger személyében még egy bombaerős téli mászó lesz a hegyen, ő is az SST engedélyén mászik, de vélhetően külön fognak mozogni a román Alex Gavannal. Jelen információink szerint összesen 64 mászónak és serpának van engedélye az alaptábor fölé menni a K2-n ezen a télen. A különböző PR-bejelentések, megerősítések vagy éppenséggel cáfolatok sűrűjében nem könnyű átlátni, ki kivel van. Egy azonban biztos: egy kezünkön meg lehet számolni azokat a mászókat, akiknek van keresnivalója egy ilyen projektben. Ellenben szép számmal akadnak olyanok, akik csak a publicitás miatt vannak ott. De lássuk a résztvevőket!

John Snorri és a Sadpara-család

Az izlandi John Snorri Sigurjónsson, valamint a pakisztáni Muhammad Ali Sadpara és fia, Sajid volt az első parti, amely megérkezett a K2 alaptáborába. Ők már december elsején ott voltak, nem törődve azzal, hogy a "hivatalosan", legszélesebb körben elfogadott téli időszak csak a téli napfordulóval, december 21-ével kezdődik. Nem mintha december első napjaiban nem lennének kellően téli viszonyok a K2-n. Ráadásul így legalább az expedíciójuk elején csak az övék volt a hegy, amit ki is használtak. 6000 méteres magasságig elhelyezték a fix köteleket, ami az utánuk érkező expedíciók számára is munkát spórol.

Snorri hat gyermek édesapja. Négy nyolcezrest mászott eddig (Lhoce, K2, Broad Peak, Manaslu), és tavaly Mingma Gyalje Sherpa vezetésével próbálkozott a K2-vel télen is. Erősen bírálta a vezetést, mondván, hogy igazából nem is akarták elérni a csúcsot. Kevésbé szimpatikus, hogy Snorri a mostani K2 expedícióját úgy jelentette be, hogy Sadparáék a magashegyi teherhordói lesznek. Arról a 47 éves Muhammad Ali Sadparáról beszél, aki a Nanga Parbat egyik első téli megmászója (négyszer mászta meg összesen azt a hegyet), összesen nyolc nyolcezrest mászott, többet közülük többször is. Próbálkozott az Everest téli megmászásával is, Alex Txikon társaságában. Fia, Sajid Ali Sadpara 20 évesen a K2 legfiatalabb pakisztáni megmászója lett. A minimum, amit megérdemeltek volna, hogy mászópartnernek tekinti őket. Igencsak valószínűtlen, hogy Snorri egyedül töri elöl az utat, rögzíti a köteleket, amelyeken Sadparáék hozzák utána a cuccát... Elméletileg pótlólagos oxigén nélkül másznak, de erről nincs pontos, ellenőrizhető információ.

Mingma Gyalje és a tiszta serpa trió

A hegymászóvilágban csak Mingma G néven ismert Mingma Gyalje Serpa tavaly már vezetett egy nem túl ütőképes kereskedelmi jellegűnek tűnő expedíciót télen a K2-re. Ennek során 6600 méterig jutottak, a hegy legkönnyebb részét sikerült kimászniuk, majd hazakullogtak. A történteket mindenki másképp értékelte. Mingma idén úgy döntött, hogy a serpa mászók promóciójaként csak honfitársaival csapatot alkotva újra nekivág. Dawa Tenzing Serpa és Kili Pemba Serpa társaságában másodikként érkeztek az alaptáborba december 21-én, és rövid pihenő után neki is rontottak a hegynek. 6000 és 6700 méter között ők rögzítették a fix köteleket, ezzel a hegy alsó szakaszán a többi csapat érkezése előtt már kész a kötélpálya. A nehézségek azonban csak ezután kezdődnek, a House-kéménnyel és a Fekete Piramissal. Mingmáék dedikáltan palack nélkül másznak.

Nirmal Purja siklóernyővel ereszkedne le a csúcsról

Nirmal "Nims" Purja, a nepáli gurka egy csapásra világhírű lett, amikor tavaly hat hónap és hat nap alatt megmászta mind a 14 nyolcezrest. A projektből azóta könyvet írt, és általában véve is megvan hozzá a szerénytelensége és érzéke, hogyan lehet nagy médiavisszhangot kelteni. Más kérdés, hogy képes mögé rakni a szükséges teljesítményt is.

Ezúttal igencsak szűkszavúan csepegteti az információkat, így a nemzetközi média mindenféle elmélettel állt elő, hogy Nims kivel és hogyan, esetleg hegyivezetőként mást kalauzolva fog mászni. Sokkal többet jelenleg sem tudunk. Előzetesen annyit jelentett be, hogy szeretne siklóernyővel lejönni a csúcsról. Hogy kivel és hogyan fog mászni, azt sem tudni. Jelenleg az alaptábor felé gyalogolnak, és legutóbbi posztjából arra lehet következtetni, hogy a #projectpossible sorozat során őt kísérő nepáli mászótársakkal, nagyjából öt serpával alkot külön csapatot. Gesman Tamang, aki a 14 nyolcezres többségén vele tartott, az SST engedélyén szerepel. Nem tudni azonban, hogy mindannyian azon az engedélyen másznak-e, és hogy lesz-e bármilyen kontribúciójuk az SST expedíciójához. Nims azt is bejelentette, hogy nem fog pótlólagos oxigént használni. Elszántságát ismerve, ő a csúcs elérésének egyik legnagyobb esélyese, még akkor is, ha semmi téli tapasztalata nincs.

Seven Summit Treks - Sergi Mingote és Chhang Dawa Sherpa vezetésével

Az 58 tagú, 29 serpát foglalkoztató expedíció a legnépesebb a K2-n ezen a télen, és egyben - mindenféle bántás célja vagy pejoratív felhang nélkül - a legeklektikusabb, már-már szedett-vedettnek mondható. A teljes keretet még most sem ismerjük pontosan, és a nevek bejelentése sem volt éppen kisebb botrányoktól mentes. Nem igazán lehet tudni, ki kivel mászik együtt, az egyes tagok mekkora önállósággal mozognak az expedíción belül. Az ugyanis, hogy valaki egy adott kereskedelmi expedíciószervező ügynökség közös engedélyén szerepel, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hegyen is igénybe veszi az adott szervező szolgáltatásait.

A csapatot a kiváló katalán mászó, Sergi Mingote vezeti. Ő az, aki 1000 nap alatt szerette volna megmászni a 14 nyolcezrest pótlólagos oxigén használata nélkül, de a koronavírus világjárvány ezt a sorozatát félbetörte, miután tavaly hatot kipipált a listáról. Az egyik legtapasztaltabb nyolcezres mászó a K2-n, ugyanakkor téli tapasztalattal nem rendelkezik.

Tamara Lunger és Alex Gavan

Ők az SST engedélyén vannak, ugyanakkor külön fognak mozogni a hegyen. Tamarát az elsők között jelentette be az SST, amikor kihirdette téli expedícióját, ugyanakkor jól mutatja a cég hozzáállását, hogy Tamarát erről nem kérdezték meg. A dél-tiroli hegymászónő igencsak zabos volt, hogy a hozzájárulása nélkül felfedték terveit. Sokáig inkább nem is kommunikált semmit, csak akkor, amikor már leszállt Iszlámábádban. A román Alex Gavan társaságában mászik majd, ők igencsak egy hullámhosszon vannak. Tamara tagja volt a Nanga Parbatot télen elsőként megmászó négyfős csapatnak, de súlyos gyomorproblémái miatt a csúcs alatt kb. 70 méterrel visszafordulni kényszerült. Tamara a világ egyik legerősebb magashegyi mászója (nemcsak a nők között). Mindig pótlólagos oxigén használata nélkül mászik. 2015-ben a legfiatalabb nőként állt a Lhoce csúcsán. Megmászta a K2-t. Simone Moro társaságában több komoly expedíción vett részt. A K2-n Muhammad Ali Sadpara mellett neki van a legtöbb téli magashegyi tapasztalata.

Alex Gavan hét nyolcezrest mászott, ezek közül a Makalu a legmagasabb (8485 m). A K2-n még nem járt, téli nyolcezres tapasztalata nincs.

Colin O'Brady, a kamugép

Komoly meglepetést okozott az amerikai extrém ultrasportoló, Colin O'Brady, amikor bejelentette, hogy ő is a K2 első téli megmászására készül. O'Brady expedíciós múltja finoman szólva sem problémamentes. Ahogy azt tőle megszoktuk, egy újabb "Impossible", azaz lehetetlen küldetés teljesítésére készül. Nála azonban - legyen bármilyen kiváló fizikummal rendelkező sportoló - mindig el kell osztani legalább kettővel azt, amit mond. Nálunk is kapható az "őszinte, megindító" olvasmányként reklámozott könyve, a Nincs lehetetlen, amelyben a teljes nemzetközi sarkvidéki expedíciós közösség heves tiltakozása ellenére megpróbálja eladni, hogy ő az első a világon, akinek sikerült átszelnie gyalogosan, külső segítség és utánpótlás nélkül, önellátóan, szólóban az Antarktikát. Kár, hogy ez nem igaz. Természetesen ezúttal is jótékonyan hallgat róla, hogy egy közel hatvanfős csapatban, serpák segítségével és vélhetően pótlólagos oxigén használatával próbálkozik a "lehetetlen" feladatra.

A többiek

Nemcsak O'Brady bátor a vállalkozás marketingelése kapcsán. Akadnak, akik "szóló, serpa támogatás nélküli" mászást promotálnak, aminek nyilván a legkisebb köze sincs a valós viszonyokhoz, amikor közel hetvenen mozognak a hegyen.

A nemzetközi tagok közül a bolgár Atanas Skatov (10 nyolcezres) jól ismert, akárcsak a lengyel Waldemar Kowalewski. Ott lesz még a görög Antonios Sykaris, a belga Peter Moerman, a spanyol Carlos Garranzo,  a titokzatos svájci J. V. (hölgy?), a német Bernhard Lippert, a chilei  Juan Pablo Mohr Prieto, az ír Noel Hannah, valamint a lengyel korábbi olimpikon könnyűatléta, Magdalena Gorzowska. Közülük azért többen vannak, akik nyolcezres sikereiket mind kereskedelmi expedíciók keretén belül, erős serpa asszisztencia mellett érték el. Az ismert holland hegyivezető, Arnold Coster is az SST keretein belül mozog, de ő vélhetően valaki más privát hegyivezetőjeként vesz részt az expedícióban. Lesz az expedícióban egy 19 éves brit hölgy is, aki a jövő tavaszi Everest-mászására gondolta ideális felkészülésnek a K2 téli expedíciót.

A Seven Summit Treks a legagresszívebben terjeszkedő nepáli kereskedelmi expedíciószervező ügynökség, amely jellemzően azzal szerez kuncsaftot, hogy mélyen aláígér a piaci áraknak. Náluk a legmagasabb a halálozási arány is.

Visszhang

A tapasztaltabb téli magashegyi mászók közül többen hangot adtak véleményüknek a K2-n várható téli helyzet kapcsán. Simone Moro a résztvevők tapasztalatlanságát, és a tömeg miatt a hegyen várható torlódást emelte ki fő veszélyforrásnak. A kiváló lengyel Adam Bielecki (két nyolcezres első téli megmászója) szerint pedig

a K2 első téli megmászását pótlólagos oxigénnel megpróbálni se nem etikus, se nem tiszteletre méltó - Adam Bielecki

 

Esélyek

A "sok lúd disznót győz" elv alapján talán soha nem volt még ekkora esély arra, hogy megmásszák télen a K2-t, még ha ez a fajta "húzzunk le a projektről minél több bőrt" PR-stratégia teljesen méltatlan is egy ilyen nagyszerű kihíváshoz. A helyzetben sajnos kódolva van a tragédia lehetősége is. Ugyanakkor, ha a csapatoknak sikerül együttműködni, és nem kerekedik felül a rivalizálás, több olyan mászó is van, aki képes lehet elérni a csúcsot - persze, ha az időjárás is kooperál. Sergi Mingote, Muhammad Ali Sadpara, Mingma Gyalje és társai, Nirmal Purja és társai, Tamara Lunger - elsősorban ők azok a nevek, akik jó eséllyel pályáznak. Megfelelő körülmények esetén a serpa segítséggel mászó, oxigénpalackot használó kliensek közül is elérhetik páran a csúcsot.

Hogy aztán elmondhassák: én is a K2 első téli megmászója vagyok.

Bízzunk a sikerben, és hogy mindenki épségben hazatér. A híreket folyamatosan nyomon követhetitek a nemzetközi hegymászóvilág magyar nyelvű híreit publikáló Hóhatár csoportban.

Borítókép: Eseményhorizont K2 Expedíció 2019 - Suhajda Szilárd

Hirdetés