Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat Hír

Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat Hír

Pintér László
Pintér László
2020/08/16
Nepáli és pakisztáni hat- és hétezres csúcsok nehéz, alpin stílusú megmászásait díjazták, míg az életmű díjat először ítélték oda női mászónak
Hirdetés
Idén sem volt könnyű dolga az Arany Jégcsákány nyolctagú zsűrijének a 2019-es év legjobb mászásainak díjazásakor, hiszen tavaly is számos kiemelkedő mászás született, amelyeket gyűjtöttek össze. Ezek közül kellett kiválasztaniuk azokat, amelyek a modern, alpin stílusú hegymászásban jövőbe mutatóak, példaértékűek.

A zsűri minden évben változik. Idén Gerlinde Kaltenbrunner, Kazuaki Amano, Nyikita Balabanov, Victor Saunders, Hélias Millerioux, Enrico Rosso, Ales Cesen és Raphael Slawinski vállalta a feladatot, hogy kiválassza az Arany Jégcsákány chartában megfogalmazott kritériumok szerinti legjobb mászásokat. A bizottság tagjai mindannyian neves mászók, többségük maga is korábbi Arany Jégcsákány-díjazott. Akad köztük olyan is, aki többször is elnyerte a hegymászás Oscar-díját. Ezúttal négy nagyon nehéz és bevállalós mászást díjaztak.

Chamlang (7321 m) északnyugati fal „UFO Line”, Marek Holecek - Zdenek Hák

Az északnyugati fal első megmászása, a hegy teljes traverzével, 2000 m, WI5, M6; május 17-23.

Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-2
Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-2

Marek Holecek 2001 óta dédelgetett álmát váltotta valóra. A nepáli hegy északnyugati fala fél tucat sikertelen próbálkozást jegyzett, amikor 2019-ben Holecek és Hák a fal lábánál felütötte alaptáborát. Alpin stílusban mászva, komoly objektív veszélyeket vállalva az ötödik napon érték el a csúcsot. Az ereszkedés a japán első megmászók által nyitott déli gerincen jóval nehezebbnek bizonyult a tervezettnél. Két extra bivakra kényszerültek, melyek során már egy falat élelmük sem volt.

A névválasztással Reinhold Messner és Doug Scott mászásának adóztak, akik 1981-ben a Ang Dorje és Pasang serpák társaságában először mászták meg a Chamlang-masszívumot az északi oldalról, az egyik középső csúcsot elérve. A déli napsütésben egy különleges érzéki csalódást láttak: egy dobozszerű tárgy lebegett a fejük felett. Mint egy ufó.

A párosnak ez a második Arany Jégcsákánya. Az elsőt 2018-as mászásukért kapták, a Gasherbrum I délnyugati falán nyitott új útjukért.

Tengi Ragi Tau (6938 m) nyugati fal első megmászás, Alan Rousseau - Tino Villanueva

„Release the Kraken”, 1600 m, WI5, M5+, október 13-17, a hegy második megmászása

Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-3
Tengi Ragi Tau
Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-3
Forrás: Tino Villanueva, AAJ

Az amerikai mászópáros, Tino Villanueva és Alan Rousseau harmadik nekifutásra befejezte nyolc éve megkezdett projektjét: új utat nyitottak a 6938 m magas Tengi Ragi Tau nyugati falán, alpin stílusban.

Thame faluból háromnapos gyaloglással érték el a hegy alaptáborát. A mászás öt napig tartott, négy bivakkal. A csúcsot október 16-án, reggel 9:30-kor érték el. Az 1600 méteres falon vezető út nehézségét WI5 M5+ -ra saccolják.

A Rolwalingban található csúcsot 2002-ben tették szabaddá a nepáli hatóságok. Egy japán csapat Koichi Ezaki vezetésével azon nyomban meg is mászta, expedíciós stílusban, a dél-délkeleti falon át. Ez máig a hegy egyetlen dokumentált megmászása. Rousseau és Villanueva először 2012-ben próbálkozott rajta, minden előzetes ismeret nélkül, majd 2014-ben a csúcstól 400 méterre fordultak vissza. Mindvégig a nyugati fal volt a céljuk, melyen most elsőként sikerült átmászniuk.

Link Sar (7041 m), első megmászás, Steve Swenson - Chris Wright - Graham Zimmerman - Mark Richey

Délkeleti fal, 2300 m, WI4, M6+, 90°, július 31-augusztus 8.

Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-4
Link Sar
Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-4
Forrás: Matteo della Bordella

Steve Swenson harmadszor futott neki a hegynek, először 2001-ben próbálkozott. Később éveken át nem kapott engedélyt, mivel a hegy a Pakaisztán és India között vitatottnak számító Kasmír területén fekszik, ahol gyakoriak a fegyveres összecsapások. 2017-ben Chris Wright és Graham Zimmermann társaságában már a csúcsra vezető lehetséges nyomvonalat is sikerült megtalálni. Egy évvel később csatlakozott hozzájuk Mark Richey.

Hatnapos mászással sikerült elérniük a csúcsot. Közben 36 órát rostokoltak egy vihar miatt, a csúcsmászás napján pedig sérülés nélkül megúszták az elölmászó lavina miatt bekövetkezett 35 méteres zuhanását. Az ereszkedés a felmeneti úton két napig tartott. Sikerükhöz nagyban hozzájárult kitartásuk, és négyük összesen 126 évnyi kombinált mászótapasztalata.

A csapatból Swenson a legtapasztaltabb, könyvet is írt a Karakorumról. Ő és Richey 2012-ben Arany Jégcsákány-díjat kapott az indiai Saser Kangri II (7518 m) megmászásáért.

A fotón a D-vel jelzett csúcs a Link Sar.

Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-7
Link Sar
Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-7
Forrás: American Alpine Journal

Rakaposhi (7788 m), déli fal – délkeleti gerinc első megmászás, Kazuya Hiraide – Kenro Nakajima

4000 m, június 27 – július 03.

Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-5
Rakaposhi
Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-5
Forrás: Kenro Nakajima

Eredetileg a Tirich Mirre szerettek volna menni, de túl sokáig húzódott az engedély igénylése, így kénytelenek voltak B-tervet találni. Hiraide elég jól ismeri a Hunza-völgyet, mivel nagy álma, hogy az összes ottani csúcsot megmássza. Így kötöttek ki a Rakaposhinál, melynek déli falán korábban többen is próbálkoztak, de nem találtak rajta utat.

Június közepén egy akklimatizációs mászás során 6100 méterig jutottak, majd visszavonultak az alaptáborba, ahol egy hetet dekkoltak zuhogó esőben és hóban.

A közepesen biztató előrejelzés birtokában június 27-én indultak felfelé, hét napra elegendő élelemmel. Az első táborukat 5200 méteren ütötték fel, 1500 m szintet mászva. A második tábort 6200 méteren állították fel. Küzdelmes volt ennek az 1000 méter szintnek a legyőzése, mivel nyomot kellett taposni a friss hóban.

Június 29-én végre kiértek a délkeleti gerincre, ahol 6800 méteren felállították a 3-as táborukat. Itt beásták magukat két napra az előre jelzett havazás végét várva.

Július 2-án, hajnali 4-kor indultak a csúcstámadásra, megpróbálva kihasználni a parányi időablakot. A csúcsot délben érték el. Az éjszakát a 3-as táborban töltötték, majd másnap az alaptáborig ereszkedtek.

Technikailag nem érezték nehéznek az utat, de több mint 4000 méter szint volt az alaptáborból, ami azért nem éppen a könnyű kategória ilyen terepen, ilyen instabil időjárás mellett. Az Arany Jégcsákány zsűrije sem a technikai nehézségek, hanem az út bevállalós jellege, hossza és a mászásuk stílusa miatt tartotta a díjra méltónak a mászást, melyet egy nagyon ritkán mászott csúcson teljesítettek.

A páros tavaly megkapta az Arany Jégcsákány-díjat a Shisparén nyitott új útjáért. Bármilyen hihetetlen, nem profi mászók. Hiraidének ugyan van egy japán outdoor üzlet szponzora, de mindketten dolgoznak. Ezért járnak többnyire Pakisztánba, mert elmondásuk szerint számukra az olcsó.

Hiraidének ez a harmadik Arany Jégcsákánya (2009, Kamet 7756 m délnyugati fal Kei Taniguchival, valamint a Shispare 2018-ban, Nakajimával). Nakajimának a második kitüntetése ez, a már említett 2018-as Shispare után. A páros 2014 óta mászik együtt.

Életmű-díj: Catherine Destivelle

Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-6
Catherine Destivelle a Sisapangmán
Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-6
Forrás: Catherine Destivelle
Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-6
Arany Jégcsákány 2020: négy mászást díjaztak, Destivelle kapta az életmű díjat-6

Minden évben odaítélik az Arany Jégcsákány Életmű-díjat. Ezt idén először kapja női mászó, mégpedig a francia Catherine Destivelle. Mászásai nemcsak a hölgyek között tették kiemelkedővé, szólóban teljesítette a legnehezebb alpesi utakat, majd letette a névjegyét a Himalájában is. Jelenleg saját könyvkiadó vállalatát vezeti. Néhány mozzanat az életművéből, a teljesség igénye nélkül:

  • A Sport Roccia, az első nagy nemzetközi mászóverseny győztese (1985)
  • tizenévesen a legkomolyabb alpesi utak mászása
  • a 80-as években születő sportmászás női úttörője, Lynn Hill évtizedes ellenfele
  • Dru, Bonatti-pillér 1990
  • új út a Petit Dru nyugati falán
  • szóló téli trilógia: Eiger északi fal 1992, Grandes Jorasses északi fal, Walker-pillér 1993, Matterhorn északi fal, Bonatti-út 1994
  • Sisapangma délnyugati fal
  • Annapurna déli fal és Makalu nyugati fal próbálkozás
Az Arany Jégcsákány Életmű-díj korábbi nyertesei:

Krzysztof Wielicki (2019)

Andrej Štremfelj (2018)

Jeff Lowe (2017)

Wojciech Kurtyka (2016)

Chris Bonington (2015)

John Roskelley (2014)

Kurt Diemberger (2013)

Robert Paragot (2012)

Doug Scott (2011)

Reinhold Messner (2010)

Walter Bonatti (2009)

 

A trófeákat idén is a Ladeki Hegyi Fesztiválon adják át szeptember végén.

Hirdetés