Klein Dávid újra nekiveselkedik

Klein Dávid újra nekiveselkedik

KRQ
2014/03/27
Klein Dávid oxigénpalack nélkül jutna fel a Mount Everest csúcsára
Hirdetés

A világ legmagasabb hegyére eddig alig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül, s hazai hegymászó erre még nem volt képes. Klein Dávid 2007-ben 200 méterre közelítette meg a csúcsot. Idén a SPAR Everest Expedíció keretében újra megpróbálja. (A SPAR legújabb matricagyűjtő albuma a hegyvidék élővilágát mutatja be, így Klein Dávid küzdelme a ma-gyar extrémsport sikeréért erősíti a Hegymánia promócióját).

Április 6-án indul és várhatóan május végén ér véget a SPAR Everest Expedíció, amelynek kere-tében Klein Dávid hegymászó megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét. A Mount Everest 8848 méteres csúcsának – a legfrissebb statisztika szerint – eddig csaknem 5000 megmászását tartják számon. A Himalája-turizmus olyan méreteket öltött az utóbbi évtizedben, hogy az már káros a környezetre. Szinte már mozgalommá vált az oxigénpalack és mesterséges segítség nélküli csúcselérés, vagyis tisztán, saját erőből feljutni a világ tetejére.

 

Klein Dávid
A Mount Everest északi oldalán, a tibeti normál utat követve kíséreljük meg a csúcstámadást. Május közepéig kiépítjük a különböző magasságokban a szükséges táborokat, s cél az, hogy a saját erőmből, oxigénpalack, teherhordó és mesterséges segítség nélkül jussak fel az alaptábor-tól a csúcsra, mert ez tiszteletet mutat a heggyel és a feladattal szemben
– mondta Klein Dávid, a SPAR Everest Expedíció beharangozó sajtótájékoztatóján, Budapesten. Hangsúlyozta: a Mount Everestre alig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül, s hazai hegymászó eddig még erre nem volt képes. A palack nélküli mászás sokkal nagyobb felkészülést és állóképességet kíván meg, mint könnyített változata, hiszen a fokozatos akklimatizálódás komoly megterhelést jelent a szervezetre nézve, és oxigénhiányos levegőn regenerálódni és koncentrálni is nehezebb, márpedig ez fokozott veszéllyel jár 8000 méter magasan, a jeges és meredek hegyoldalon. Klein Dávid 2007-ben 200 méterre tudta megközelíteni a csúcsot oxigénpalack nélkül, s társával azért döntöt-tek a visszafordulás mellett, mert a hátralévő távot nem tudták volna teljesíteni az általuk kijelölt határidőig.

Saltzer Kornél
Rendkívül inspiráló felkarolni egy ilyen kezdeményezést, hiszünk Dávidban, és nagy emberi teljesítménynek tartjuk, amire készül, ezért támogatjuk. Reméljük, hogy személyében lesz olyan magyar hegymászó, aki képes oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét
– mondta Saltzer Kornél, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Klein Dávid Forrás: krq.hu
Klein Dávid
Kép forrása: krq.hu

 

A névadó szponzor
A SPAR biztosítja az expedícióhoz szükséges financiális hátteret, amely kiterjed az útiköltségekre, a teljes körű, jó minőségű felszerelésre, az alaptábori ellátásra, a logisztikai költségekre és az adminisztrációs díjakra. Ezen kívül Dávid rendelkezésére állnak a kiváló minőségű SPAR saját-márkás élelmiszerek is, amelyek segítik a hegyvidéki körülmények között is a tápláló étkezést, a szükséges energiabevitelt, illetve az egészséges életmódot.

A szervezők hangsúlyozták: az expedíció akkor tekinthető sikeresnek, ha Klein Dávid oxigénpalack nélkül feljut a Mount Everest csúcsára, és épségben visszatér onnan, de a SPAR támogatásának nem feltétele a sikeres csúcstámadás, csak a tisztes helytállás, ugyanis számos külső körülmény befolyásolhatja az expedíció kimenetelét. Előfordulhat, hogy a hegymászók a csúcs elérése nélkül kénytelenek elhagyni az alaptábort, ha tragédia vagy súlyos baleset következik be, ami visszafordulásra kényszeríti őket, vagy ha kifutnak az időből, azaz lejár a csúcsengedélyük. A szezon végén (június elején), a monszun érkezésekor a tartós időjárás romlás is pontot tehet a hegymászó tevékenységek végére.

 

A SPAR Everest Expedíció honlapján () bárki figyelemmel kísérheti Klein Dávid mozgását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymászásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról. 

Hirdetés