Ezt viszi magával Suhajda Szilárd a Mount Everest csúcsmászó körére

Ezt viszi magával Suhajda Szilárd a Mount Everest csúcsmászó körére

Pintér László
Pintér László
2023/05/20
Megkérdeztük Szilárdot, mit visz magával a Mount Everest pótlólagos oxigén használata nélküli megmászásának csúcsmászó körére
Hirdetés
A cipelt hátizsák súlya még egy hétköznapi magashegyi túrázó számára is kardinális kérdés. Évek tapasztalata kell hozzá, hogy az ember megtanulja, mire nem lesz szükség. Ugyanennyire fontos azonban azt tudni, hogy mire van. Mindezeken a halálzónában az ember élete múlhat. Megkértük Szilárdot, mesélje el, mi lesz nála a csúcsmászó körön.

Kyocera Everest Expedíció 2023

Cikkünk megjelenésekor Suhajda Szilárd már a csúcsmászó körére készülődik. Szilárd pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretné elérni a Mount Everestet, ami magyar mászónak még nem sikerült. Célja a “Big Five”, azaz földünk öt legmagasabb hegycsúcsának oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélküli megmászása.

Szilárd túl van három akklimatizációs körön, melyek során terveinek megfelelően elérte a 7900 méteres magasságot. Ez sem volt éppen egyszerű, miután a harmadik akklimatizációs köre során orkán erejű szél állította meg egy egész napra.

Az utolsó kör után néhány nap pihenés következett és az idegtépő várakozás a meteorológiai előrejelzések szeszélyeinek kitéve, hogy a legtökéletesebb csúcsmászó napot válassza ki, ahol az esélyei a legmagasabbak lehetnek a csúcs elérésére. Rajta kívül még mindig több száz kereskedelmi expedíciós kliens és serpája várja a megfelelő ablakot, hogy palack használatával elérjék a csúcsot. Szilárdnak a szél mellett a forgalom lesz a legnagyobb mumusa.

Mielőtt a csúcsmászó körére elindul, Szilárd a Mozgásvilág kérésére elküldte azon dolgok listáját, melyet a csúcsmászó körre, ezen belül is a csúcstámadásra magával visz.

Szilárd csúcsmászó felszerelése

"Az értelemszerű ruházaton és felszerelésen sok változás nem történik.

Újdonságnak számít a bakancs: a korábbi lábbelim 10 éves volt, Loksa Gabi szépen megjavítgatta egy pár éve, de tavaly újra darabokban volt: induláskor a reptérre csak a sajtó kérésére vittünk ki egy fél párat!  Mostanra nagyon megérett a cserére. Az új La Sportiva modell melegebb, ugyanakkor könnyebb is. Az Everest esetében nem szívesen kötöttem volna bármiféle kompromisszumot a lábujjaim biztonságát szem előtt tartva.

Ehhez kapcsolódik az elektromos zokni is. David Göttler és sokan mások is csodálkozva néztek rám tavaly, hogy én nem használok ilyet. Egyszer próbáltam fűthető talpbetétet (még Dáviddal, 2017-ben), de nem működött. Azóta nem foglalkoztam vele. Ezek a zoknik állítólag tényleg jók. Meglátjuk. Ha nem kell annyit lóbálni a lábam, mint a K2-n és a Lhocén, máris megérte!

További újdonság az AirTrim maszk. Egy rém egyszerű, lényegében munkavédelmi maszk, szivacsszerű szűrőbetéttel. Nem tapad az arcomra, mint a párás/nyálas csősál, és a kilélegzett levegő által egy kicsit segít „előmelegíteni” a belélegzendő levegőt. Logikus elképzelés alapján működik. Éjszaka eddigi tapasztalatom szerint jobban működik, a párát/nyálat egyszerűen ki lehet fújni/köhögni a szűrőn keresztül, vagy éppen az állam felé távozik. Idő kell megszokni. Nappal túl meleg, főleg síszemüveggel kombinálva.

Ezt viszi magával Suhajda Szilárd a Mount Everest csúcsmászó körére-1
Szilárd és az AirTrim maszk
Ezt viszi magával Suhajda Szilárd a Mount Everest csúcsmászó körére-1
Forrás: Suhajda Szilárd

Ami a hálómellényembe kerül (ezt a futómellényszerű ruhadarabot Kosztán Zoli barátom kedves felesége, Zsanett varrta évekkel ezelőtt: már a K2-n is ezt használtam. Elején négy nagyobb zseb, hátulján egy méretes zseb a Camelbak számára, elől cipzárral összehúzható. Mesh anyag, alig van súlya):

•    Camelbak vizesputtony, 2 literes, szigetelt. Ebbe kerül a melegvíz (olvasztott jég), belekeverve 3 tasak Nutri8 Isotonic 300 izotónikus italpor.
•    energiazselék (Nutri8, 8db 35 grammos tasak)
•    Recovery bar (Nutri8, 1 vagy 2 darab)
•    Samsung mobiltelefon (fotózáshoz, videózáshoz)
•    Panasonic Lumix kompakt kamera (szintén dokumentáláshoz, backup)
•    műholdas telefon (ez új. A tervem, hogy a csúcsról felhívjam a Családomat és az expedíció Főtámogatóját. Volt korábban egy műholdas készülékem (még Dávidtól kaptam anno), de tavaly már magammal sem vittem a Lhocéra, olyan műszaki állapotban volt.)
•    pót fejlámpa (pótakksi helyett lámpával együtt: ez pár gramm extra súly, de könnyebb a csere és lámpából is van backup)
•    dexametazon injekció (műanyag fogkefe tubusban, előre felszívva: még soha nem kellett használni, de életet menthet! Egyszerűen ott kell lennie!)
•    kisméretű zászló(k)
•    a kisfiam békája (egy pici ujjbáb)

Erre húzom rá a pehely kezeslábasom kabát részét: tehát minden (főleg a víz szempontjából fontos ez) a kabát alá, „testmeleg” környezetbe kerül. A K2-n és a Lhocén is működött már a rendszer.

Külső zsebekbe kerül még csomagolt zsebkendő (WC papír gyanánt) és a síszemüveg másnapra.

Kívülre kerül a Garmin inReach MINI 2 (ez szintén újdonság: az egyik legmegbízhatóbb készülék mostanában. Még tanulom. A nyomkövető funkciót legjobb tudásom szerint állítottam be a legnagyobb felbontásra (10 perc), tudom hogy kell elindítani, leállítani, illetve üzenetet küldeni, fogadni vele. Nagyon hasznos kütyü, az akklimatizáció során is élmény volt használni (sokat dob a kapcsolattartáson)!

Csuklón: Garmin Instinct 2 Solar óra (szintén újdonság)

A beülőm is új (sokkal könnyebb, mint a korábbi), erre kerül fel néhány alapvető eszköz a mászáshoz, ereszkedéshez, vészhelyzet esetére (jégcsavar, kés, stb.) Minimál.

A vállaimra kerül majd a „megkülönböztető jelzés”: ez egy-egy neonzöld alapra szerkesztett NO O2 feliratot jelent.

Feltűnő. Forgalom esetén bízom az eredményes kommunikációban is, de lehet, csak ezt lesz erőm mutogatni: ha úgy vesszük, ez is a kommunikáció egy módja...

Nagyjából ennyi."

Ez lesz tehát Szilárdnál a csúcsmászó körön, amelyre hamarosan elindul. A Hóhatár csoportban követhetitek majd a haladását.

Hirdetés