Jost Kobusch: Most már tudom, hogy képes vagyok rá Hír

Jost Kobusch: Most már tudom, hogy képes vagyok rá Hír

Pintér László
Pintér László
2020/04/19
Everest télen, szólóban, pótlólagos oxigén használata nélkül. Jost Kobusch az elmúlt télen ezzel próbálkozott, és tapasztalatairól videóinterjúban mesélt nekünk
Hirdetés

Kevés nehezebb feladat létezik hegymászásban, mint télen, szólóban, pótlólagos oxigén használata nélkül megmászni az Everestet - a ma ismert feltételrendszer szerint ez még nem is sikerült senkinek. Jost Kobusch ezzel próbálkozott, ráadásul járatlan úton.

Jost 2019. szeptember végén utazott Nepálba, ami igencsak unortodox indulás egy téli expedícióra. Akklimatizációs mászásai során négy hatezer méter feletti csúcsot mászott meg, köztük a 6393 m magas Amotsangot, amely a hegy első megmászása volt.

Két hónapig dolgozott az általa választott útvonal felderítésén, és sok hátráltató körülmény ellenére elérte a 7360 méteres magasságot, amivel sokak elismerését méltán vívta ki. Expedícióját felkészülésnek szánta egy későbbi éles próbálkozáshoz. Hogy mennyire elégedett az eredménnyel, és hogyan tervezi a folytatást, megtudhatjátok az alábbi beszélgetésünkből:

Hirdetés