Nike free 5.0 futócipő teszt Hír

Nike free 5.0 futócipő teszt Hír

Kakuk András
Kakuk András
2014/06/26
Futottál már sült szalonnán?
Hirdetés

"Nájkiban" még nem volt minimalista élményem, éppen itt volt az ideje. A futocuccok.hu volt olyan kedves és intézett nekem egy pár Free 5.0-t.

Elsőre jó tudni: nekem 1 számmal nagyobb kellett mint a megszokott méret (USA 9 helyett 10) Tessék figyelni erre ha valaki a neten rendel.

Mivel több szem többet lát ezt az ötös verziót helyből ketten teszteltük. Rajtam kívül Kuttor Csaba triatlonista olimpikon és edző vállalta az aktuális megmondóember szerepét. 

 

Nike free 5.0 Forrás: Mozgásvilág.hu
Nike free 5.0
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Első élmények
Felsőrész: Na ez az ami nagyon tetszik. Mivel minimalista, sőt mezítlábas cipőnek adja el a Nike, valamiben ez meg is kell nyilvánulnia! Ezért hát szépen minimálra vették a figurát. A nyelv nem több egy levélkénél, ami bőven elég is. A felsőrész hálós, igen jól szellőző, a cipőfűző karikánál külön cérnával megerősítve, ami így jobban fogja a lábadat. 

Az ujjaknál viszont ahol a leggyakrabban lyukad, leghamarabb elhasználódik jó erős gyöngyvászonszerű anyagot használnak.

Fűzés: érdekes, aszimmetrikus. Hivatalosan a kényelem miatt tervezték így, hogy elvigye a nyomást a rüsztről. Lehet az én lábammal van gond, de engem viszont egy borsónyit zavart. Pont nyomta az egyik inamat, nem olyan vészesen de ha figyelek éreztem, hogy valami nem ok.

Sarokpohár nincs, ez ezen szinten elvárás is. Többen aggódhatnak, hogy így nem tartja a lábat annyira egy ki-ki csúszkál futás közben, de higgyétek el ez tökéletes így. Több minimalista cipőben is futottam sokat melyeknél teljesen hiányzott a sarok megtámasztás, és abszolút nem éreztem hiányát!

Talp:A Nike "mezítlábas" cipőinek a talpa attól mezítlábas hogy szépen be van vagdosva, mint a sütésre készülő szalonna. Így okoz instabil érzést és veszi rá a lábadat az aktívabb szerepvállalásra. 

 

Nike free 5.0 Forrás: Mozgásvilág.hu
Nike free 5.0
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A sarok-lábujj esésen is dolgoztak, az 5.0 8-9 mm esésű, de a 3.0 már csak 4 mm.

A most tesztelt 5.0 tényleg megmozgatja a lábfej ízületeit, ahogyan egy mezítlábas cipő teszi, de azért ezt mezítlábasnak nevezni ilyen vastag talppal (sarok alatt 23 mm elöl 14 mm) és 8 mm eséssel kicsit erős. Nagyon ne ragadjunk le ennél, de kezeljük ott a cipőt ahol kell.

Egy naturalista lábbeli, ami sokak számára nyújt kellemes változatosságot.

A Nike 5.0-t a hagyományos és mezítlábas cipők közé lehet elhelyezni. Elsőre rögtön a súly tűnik fel, itt 60 - 80 grammal veri az általános hagyományos cipőket. A cipőnek nincs olyan tartása, mint az ezeknek, de nem is célja, ha egyszer minimalistának árulják ez a legkevesebb ami elvárható. Az igazi mezítlábasokhoz mérten viszont robusztusabb, nehezebb és hát jó vastag talpa is van.

 

Rugalmasság, hajlékonyság
A minimalista felfogásban tervezett felsőrész és a bevagdalt talp meghozza a gyümölcsét. Egy igen rugalmas, hajlékony cipőről van szó. Ennél már csak az igazán mezítlábas cipők hajlékonyabbak. Osztályzat: 8

Kényelem, párnázottság: 
A kényelemmel kapcsolatosan ismét meg kell említeni a gondosan megtervezett felsőrészt. megjegyzendő, hogy nem teljesen varrás nélküli így a zokni nélküli hordása nem biztos, hogy irritáció mentes lesz. A cipő orra szélesre lett kialakítva. Főleg széles rüsztű futók számára előny.
Osztályzat:8

KCs: Kényelmesnek kényelmes, jó boltozati alátámasztása van. Nincsen agyonbélelve, de belül nincs törő varrás, vagy bármi. A ferde nyelvet nem nagyon értem, szerintem semmi pluszt nem ad, max design elem. A nyelv pedig a vékony benyesett filc anyaggal szintén nem egy érezhető innováció, sőt a filc egy kemény ragasztásba fut 1,5cm múlva, ami kifejezetten tud nyomni. A nagy lábujjnál sokszor kiszakadó felsőrész megerősítése jó ötlet, és a hegesztett technika miatt nem tör.

 

Szellőzés
A rugalmassághoz hasonlóan pozitív a vélemény.
Osztályzat:8

 

Súly
A súlya a vastag talpával együtt is csak 240 gramm (USA 10-es méret) ami egy igen jó eredmény.
Osztályzat:8

KCs: Súly: könnyű, de a minimálok között van könnyebb.

 

Csillapítás, Talp kialakítás
Természetes, hogy az én csillapítás nélküli cipőkhöz szokott lábamnak túl puha volt a talp. Kellemes 5-6 perces tempónál ez kevésbé zavaró, de tempófutásnál már szokatlan a hajózó érzés. Akik viszont szeretik, keresik a csillapítást a cipőben élvezni fogják az 5.0-t.

Kcs: A minimál futásban a talp egyre kevesebb, a cipő dobása egyre kisebb. Itt a Nike a free érzést azzal akarta elérni, hogy gyakorlatilag az minden irányban bárhol meg tud törni, így mintha mezítláb lenne az ember. Abszurd módon ezt a free érzést egyáltalán nem éreztem. Ennek oka, hogy túl magas a talp. Gyakorlatilag egy klasszikus nike talp, amit felszeleteltek, hogy könnyen hajoljon. Ezzel a cipő azonban túl sokat rugózik landoláskor. Sok a puha anyag az ember alatt, így a dinamizmus elvész a futásból. A talp pedig szabdaltsága miatt semmiféle energiát nem ad vissza, a végeredmény egy olyan érzés, mintha egy mély szántóföldön futnánk.

 

Nike free 5.0 Forrás: Mozgásvilág.hu
Nike free 5.0
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Sarokmegtámasztás
Említettem, hogy nincs sarokpohár, de a cipő így is végzi a dolgát.
Osztályzat:10

Kcs: Sarokrész: annak ellenére, hogy nem egy klasszikus merevített sarok, igen jól tart, valószínűleg a sarokkinövéses futók, sétálók imádni fogják.

 

Boltozati alátámasztás
Ez is elsősorban hagyományos cipőknél értelmezhető tulajdonság, hiszen a mezítlábas cipő lényege, hogy nem szól bele a láb dolgába. Azért több cipőben is találhatunk minimális boltozati rásegítést, hogy a bokán ne essen be. A Nike Free 5.0 is ilyen. A belső talpélen végigfutó kisebb betét hatásosan segíti a pronáló lábat.
Osztályzat:9

 

Kiknek ajánlom?
Akik a hagyományos és mezítlábas között átmeneti vagy könnyű és rugalmas futócipőt keresnek azoknak jó választás a Nike Free 5.0.

KCs: Hogy kinek lehet jó? Nagyobb súlyú futóknak, akiknek a puhaság pozitívum. Kényelmes kocogóknak, akik nem szeretik a száguldást, és a vízhólyagokat. Esetleg klasszikus sarokfutóknak, akik nem szoktak hozzá, hogy a cipőtől elvárják az becsapódási energia visszatáplálását.

A Nike Free 5.0-t tesztelésre a futocuccok.hu webshoptól kaptuk. Köszönjük!

 

Nike free 5.0 Forrás: Mozgásvilág.hu
Nike free 5.0
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Hirdetés