Saucony Freedom Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2018/03/19
A Saucony összes csúcstechnológiája egyetlen cipőben.
Hirdetés

A Saucony Freedom ISO egy sokoldalú futócipőnek látszik... mert az is.

 

Saucony Freedom Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Saucony Freedom
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Súly

255 gramm - Edzőcipőként csúcs.

Osztályzat: 10

 

Párnázottság, kényelem

Az egyik legkényelmesebb futócipő, amit valaha viseltem, amiért első sorban az ISO-FIT felsőrészt lehet meggratulálni. Az Isofit rendszer nagyon puha belső borítása olyan érzés, mintha egy szuperkényelmes zokni lenne az ember lábán, a felsőrész dinamikusan öleli körbe a lábat, varrás nuku. Az Everun talp puhasága szintén hozzáad a kényelemhez.

Osztályzat: 10

 

Rugalmasság, hajlékonyság

Baromira hajlik, hiszen éppen ez a lényeg: a végtelen szabadság. A talp hajlékonyságáért (és persze a tapadásért) a TRI-FLEX mintázatú borítás felel, hibátlan. Az EVERUN párnázás a talphoz közeli rétegből és plusz egy, a saroknál lévő rétegből áll. Ennél a modellnél a korábbiakhoz képest kevesebb került ebből a rétegből, ami így továbbra is finom, de rugalmas érkezést eredményez és nem lesz szivacson-futós az élmény. 

Osztályzat: 10

 

Sarokmegtámasztás

Na most ez egy érdekes kérdés, mivel az Isofit rendszer miatt tökéletesen passzol a lábra, gyengéden öleli a sarkat is, nem túl magasan és elülső talpélre érkezve nem mozog semerre az ember sarka benne. Az oldaltartás hiánya miatt viszont sarokra érkezésnél, esetleg irányt is változtatva oldalirányban nem tart igazán. A 7-es osztályzat csupán ez utóbbinak szól.

Osztályzat: 7

 

Saucony Freedom Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Saucony Freedom
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Szellőzés, légáteresztés

Kiváló szellőzés, talán az összes tesztelt cipő közül a legjobb. A felsőrész a sarokrész kivételével egyetlen hálós, rugalmas anyagból áll. Ez a hálós szerkezet a cipő első részénél még ritkásabb, hátrafelé sűrűsödik.

Osztályzat: 10

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Neutrális futócipő, ezért boltozati alátámasztást igénylők számára kevésbé ideális.  A cipő stabilitását a sarokrésztől kezdődő és a cipő közepéig tartó erősítések adják. A kényelem megtartása mellett kényelmes vagy mérsékelt futótempó mellett – amire a cipő való - stabilan tartja a lábat.

Osztályzat: 7

 

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapítás oroszlán részét a már említett EVERUN talpréteg végzi, ami a talphoz közel a cipő teljes hosszában megtalálható, plusz a sarokrésznél még egy jó marékkal. Ez az anyag gondoskodik arról, hogy a becsapódás erejét csillapítsa és elrugaszkodáskor vissza is adja, de legalábbis ne legyen az az érzés, mintha szivacson futnál. A komfort-hatékonyság arányokat tekintve jól teljesít a Freedom, akár hosszabb távokon is sérülésmentes és hatékony futást enged.

Osztályzat: 9

 

Dinamika

A Freedomban élvezet futni, szuperkényelmes, kényeztető, de nem az az "előzzünk meg mindenkit" jellegű. Az Everun talp ugyan elvileg az energiavisszaadásban is szerepet játszik, mégsem azért szerethető a cipő, mert tolna előre.

Osztályzat: 7

 

Saucony Freedom Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Saucony Freedom
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

70 pont

A Saucony Freedom ISO arra való, hogy imádjuk a futást, élvezzük minden egyes lépéssel, a versenygés kényszere nélkül. Félreértés ne essék, lehet benne teljesíteni a nagy célokat, félmaratonokat, maratonokat, de kizárólag élvezetből, saját korlátaink legyőzéséért.

Hirdetés