Hogyan kell jótékonyan futni?

Hogyan kell jótékonyan futni?

Orosz Gabriella
2014/12/12
Hívd fel a figyelmet minden lépéseddel egy nemes ügyre!
Hirdetés

„A szeretet magvait szórják szét minden lépésükkel”

Bevallom őszintén, 2 éve fogalmam sem volt róla, hogy létezik a jótékony futás fogalma egészen addig, míg bele nem csöppentem egy jótékony futócsapatba. Itt szembesültem vele, hogy nem csak ez az egy alapítvány tűzte ki célul magának azt, hogy futásukkal segítsenek másokon, hogy minden egyes megtett kilométerrel arra hívják fel a figyelmet, hogy a futás, a sport, a mozgás öröme mindenkié, legyen szó, látás-vagy hallássérültről, szellemi- vagy testi fogyatékossággal élő társunkról, felnőttről vagy gyerekről. A cél minden esetben egy, mozoghassanak, futhassanak, sportolhassanak mind, és egészséges futótársak pedig az ehhez szükséges feltételeket megteremtik számukra, méghozzá futócipőben.

 

SUHANJ!
Biztos vagyok benne, hogy aki eljár különböző futó eseményekre, lát futókat gyönyörű kék pólóban, melyen mondjuk egy „S!” felirat van. Ők többnyire nem egyedül futnak, mindig mellettük van egy látás- vagy egy mozgássérült sportoló. Megjegyzem, számomra ezért is különleges a SUHANJ! alapítvány munkája. A közhasznú szervezet küldetése az, hogy a mozgás örömét sérült és mozgáskorlátozott társainkkal megosszák. Nemcsak versenyeken segítik ezen sportolókat, hanem hetente egyszer edzéseket (minden szombaton 10:00, Hajós Alfréd Uszoda) szerveznek, ahol lehetőséget biztosítanak a közös sportolásra.

 

SUHANJ! Forrás: facebook.com/suhajnalapitvany
SUHANJ!
Kép forrása: facebook.com/suhajnalapitvany

 

Élménykülönítmény
Az élménykülönítmény futói –lilában- a BÁTRAKÉRT futnak. Idén 456 jótékony futó összesen 10445 kilométert tett meg a súlyosan beteg gyerekekért, a Bátor Táborért maratoni, félmaratoni futásokon, illetve hosszú távú kerékpár és triatlonversenyeken (forrás: Élménykülönítmény közösségi oldala).

eljesítményükkel közös segítségnyújtásra hívják a barátaikat, hozzátartozóikat, munkatársaikat, akik jelképesen örökbe fogadhatják a sportolók által megtett kilométereket.

 

LÁSS
Szerda délutánonként 5 óra magasságában a LÁSS futói rendeződnek párba, és kezdik el edzésüket a Margitszigeten. Azt hiszem a nevéből is kiderült, a LÁSS, azaz a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete a látássérültek szélesebb körének szeretné megmutatni a mozgás, a szabadidős tevékenység örömeit, ennek gyakorlására biztosítanak lehetőséget, illetve ennek megvalósításához keresik segítő társaikat.

 

Team Heart
A team heart futói a megtett kilométereket a budapesti állami gondozásban fogyatékkal élő gyermekek életének a jobbá tételére használják fel. A cél, ami összetartja őket, az nem más, mint az adománygyűjtés a csemetéknek. A Suhanj!-hoz, illetve az Élménykülönítményhez hasonlóan e közösség is szívesen veszi, ha a munkatársak, barátok, vagy akár idegenek egy csekély összeggel támogatják a csoport munkáját, melyhez adománygyűjtő oldalt is létrehoztak.

facebook.com/teamheartrunners

 

Team Heart Forrás: facebook.com/teamheart
Team Heart
Kép forrása: facebook.com/teamheart

 

Egyéni jótékonyfutók
Nemcsak alapítványok keretein belül lehet jótékonyan gyűjteni a kilométereket. Vannak olyan mozgalmak is, melyek mögött nincs jogszabályban meghatározott szervezet. Ezek az év bizonyos napjain biztosítanak lehetőséget a jótékonykodásra, a jótékony futásra. Mire gondolok? Lajkó Csaba például (többszörös spártai hős, kivételesen jó lelkű futó) évről évre barátaival megszervezi a jótékonysági ultrafutását, melyhez az előre megtervezett útvonalon bárki bármikor bármilyen távra csatlakozhat. Majdnem egy héten keresztül több, mint 500 kilométert futnak egy adott nemes célért. (Tavaly a Down szindrómás gyereknek gyűjtöttek.)

 

Mint látjuk, több alapítvány biztosít lehetőséget arra, hogy futásunkkal segítsünk. Vagy így, vagy úgy, de hozzájárulhatunk egy nemes cél megvalósulásához. Mindenki eldöntheti, hogy mit támogatna, miért mozdulna meg, miért húzna futócipőt, és miért tenne vállalásokat, és mi az amit környezete támogatna. Mondjuk, ha jobban belegondolunk dönteni sem kell, ha tudunk, segíthetünk mindenhol, futhatunk egyszer kék, egyszer lila, egyszer fehér pólóban.

Ezek a jó ügyért létrejött egyesülések nem egymás konkurenciái, szükség esetén egymást is segítik.

 

Nos, hogy lehetsz jótékony futó?
Tűzz ki magadnak egy célt, fuss egy félmaratont, vagy egy maratont, vagy fusd körbe a Balatont, tegyél vállalást, és hívd fel a figyelmet minden lépéseddel egy nemes ügyre! Ugye milyen egyszerű?

Úgy gondolom, hogy teljesen mindegy, hogy kiért futunk, a fontos szerintem az, hogy ne csak magunkért tegyük azt. Mutassunk példát, segítsünk! Nekünk megadatott valami, ami másnak lehet, hogy nem. Ha a hobbinkkal picit tudunk adni másnak a mi „gazdagságunkból”, akkor ne habozzunk, tegyük meg, legyünk hősök kicsit! Lajkó Csaba szavaival élve: „A láb mindig kéznél van!”

Hirdetés