Menü

2012.11.07.     Hozzászólás 15

Mozgásvilág.hu

Fejlámpa teszt futó szemszögből

13 különböző színű-szagú fejlámpát teszteltünk egymástól nagyon eltérő ízlésű futókkal, eltérő véleményekkel...


Hideg is volt és sötét is volt a hosszúhétvége előtti szerda este Fenyőgyöngyénél, úgyhogy a lámpateszthez megfelelő körülmények fogadtak - mondjuk a hideget lecseréltük volna szívesen. Vittünk magunkkal 13 különféle Black Diamond, Petzl és Silva fejlámpát, amiket kifejezetten futó- (azon belül is első sorban terepfutó) szemszögből vizsgáltunk.

 

Fejlámpa teszt futó szemmel

 

A csapatban volt kütyümániás maki, a dizájn alapján ítélő piperkőc, a faék egyszerűségére törekvő mufurc és a kényelmet mindenek elé helyező komfortkirály is, így a széles látószög is garantált volt. Időnként már-már indulatoktól heves diskurzust folytattunk a koromsötét esti erdőben, de szerencsére senkinek nem esett bántódása... kemény világ ez a teszter-élet.

  

Aligfény Majdnemfény Ezmárfény Brutálfény

  

Túlságosan nem szaporítanám tovább a szót, beszéljenek a teszteredmények. Sorrendet nem állítottunk, mert amint kiderült: egy fejlámpa nem feltétlenül "jó", vagy "rossz", sokkal inkább "nekem való", vagy "másnak való"...

 

A teszteredmény

Black-Diamond 

 g

Black Diamond
Fényerősség: 68 lumen
Hatótáv: 50 méter
Súly: 100 gramm
Üzemidő: 64 óra
Vízállóság: IPX 7 (vízálló)

Bővebb infó: Klikk ide!

Többnyire egyetértettünk abban, hogy eléggé kompakt, a fejtől nem áll el túlságosan, így mozgás során kevéssé mozog a homlokon. Fényereje egy átlagos felhasználónak elég, de nem egy reflektor. Súlya megfelelő, viselése kényelmes. Komfortkirályunk számára a hátsó lámpa kevésbé volt ergonómikus és ezáltal kényelmetlen volt a viselése. Faék úr szerint a hátsó villogó tökéletesen felesleges, ám a többiek szerint az erdőből nem ritkán csak kitéved közútra a futó, amikor hasznos és ráadásul ki is kapcsolható.

 

Petzl Nao  

Petzl Nao
Fényerősség: 355 lumen
Hatótáv: 108 méter
Súly: 187 gramm
Üzemidő: 50 óra
Vízállóság: IPX 4 (fröccsenés álló)

Bővebb infó: Klikk ide!

A Nao egy "Naon" okos lámpa, sőt, talán az egész Világon a legokosabb sportlámpa. Intelligenciája abban mutatkozik meg, hogy egy fényérzékelő segítségével az előre beprogramozott módon változtatja a fényerőt. Például, ha szaladsz előre és a messzibe nézel, akkor elenyésző mennyiségű visszavert fény éri az érzékelőt, ezért bazira világít. Ha egy fára kitűzött hirdetményt olvasol egy méter távolságból, a nagymennyiségű visszavert fény hatására a Nao lecsavarja a kakaót, hogy ne süljön ki a szemed, vagy ha haveroddal beszélgetsz, akkor az övé sem. Hogy mikor hogyan viselkedjen a lámpa, egy ingyenes PC-szoftverrel a végtelenségig állítgathatod, kütyübolondoknak igazi csemege. Faék úrnak természetesen hasztalan ennyi beállítás, ráadásul zavarta, hogy álló helyzetben a kifújt és látható lehellet bezavarta a fényérzékelést. Számára ideális, hogy egyszerű módra is kapcsolható a lámpa, de akkor is pénzkidobás azoknak, akiknek ez már túl sok technika. A rögzítése is egyedi megoldású, jól rá lehet passzítani az egyéni fejformára, de gyakori fel-le vétel esetén picit macerás. Viselése kifejezetten kényelmes, maximális fényere brutális. Jah, és már a csomagolása is exkluzívan elegáns.

 

Petzl Tikka XP2 & PLUS  

Petzl Tikka Plus 2
Fényerősség: 70 lumen
Hatótáv: 40 méter
Súly: 83 gramm
Üzemidő: 185 óra
Vízállóság: IPX 4 (fröccsenés álló)

Bővebb infó: Klikk ide!

Petzl Tikka XP 2
Fényerősség: 80 lumen
Hatótáv: 68 méter
Súly: 88 gramm
Üzemidő: 190 óra
Vízállóság: IPX 4 (fröccsenés álló)

Bővebb infó: Klikk ide!

Egyszerű, olcsó, semmi sallang lámpák. Első sorban nem a töksötét kerekerdőbe, inkább gyéren és hiányosan megvilágított útvonalakhoz ajánlható, ahol az útminőség megfelelő és nem kell a göröngyöktől tartani. A villogó funkció - ez a többi lámpára is igaz - 99%-ban szükségtelen, esetleg nagy ködben a minket elütni szándékozók tájékoztatására lehet alkalmas. Belépő kategória, felveszed, világít, futsz.

 

Silva jogger  

Silva Jogger
Fényerősség: 45 lumen
Hatótáv: 32 méter
Súly: ? gramm
Üzemidő: 50 óra
Vízállóság: IPX 3  (esőálló)

Bővebb infó: Klikk ide!

A Tipi-hez hasonlóan praktikus kialakítású, de annál nagyobb fényerejű. Jobban kiáll a fej szintjéhez képest, ezért jobban érződik, hogy a fejünkön van valami.

 

Silva Mino  

Silva Mino
Fényerősség: 25 lumen
Hatótáv: 25 méter
Súly: 85 gramm
Üzemidő: 90 óra
Vízállóság: IPX 6  (erős eső, vagy fröccsenő víz)

Bővebb infó: Klikk ide!

A 4 világítótestnek köszönhetően szélesebb horizontot világít be, de a periféria nem tökéletes. Üzemideje kifejezetten magas.

 

Silva ranger  

Silva Ranger
Fényerősség: 30 lumen
Hatótáv: 29 méter
Súly: 75 gramm
Üzemidő: 20 óra
Vízállóság: IPX 7 (vízálló)
Bővebb infó: Klikk ide!

Egy eszerű és kompakt lámpa, ami Faék úr egyértelmű tetszését is kivívta magának. A fejen minden egyetlen dobozba van összezárva a lámpával, nem kell akkut külön rakosgatni. Ezen kívül igen fontos tulajdonsága, hogy akár egy éjszakai brutál futás alkalmával is jó szolgálatot tehetne, mert az adható legmagasabb vízállósági fokozatot (IPX 7) is kiérdemelte és nagyon masszív darab. Ha futás közben - neadjisten - fejen találna minket egy meteor, a lámpa alapján azonosíthatóak maradunk.

 

Silva Runner  

Silva Runner
Fényerősség: 550 lumen
Hatótáv: 120 méter
Súly: 62 gramm
Üzemidő: 20 óra
Vízállóság: IPX 6  (erős eső, vagy fröccsenő víz)

Bővebb infó: Klikk ide!

Ez a kiskedvenc. A többi lámpához képest a Runner fényforrása távolabbra (magasabbra) került a szemünktől és a függőleges kialakítás miatt a fénycsóva kevésbé vakítja viselőjét, kevésbé zavar a látásban. Fényereje kiváló, a fény eloszlása is remek, a perifériát jól bevilágítja. Állíthatósága perfektó, a zsinórok elvezetése megfelelő. Hogy minden lámpában találjunk valami rosszat, itt az akkumulátor "ergonómiátlanságát" jegyezném meg. Egy sapka már feledteti ezt a problémát és mivel jellemzően őszi-téli estéken van rá szükség, többnyire van is rajtunk egy fejfedő.

 

Silva Sprint Plus  

Silva Sprint Plus
Fényerősség: 1030 lumen
Hatótáv: 170 méter
Súly: 190 gramm
Üzemidő: 20 óra
Vízállóság: IPX 6  (erős eső, vagy fröccsenő víz)

Bővebb infó: Klikk ide!

Ezzel az atomerőművel még a vakok is újra látóvá válnak. Brutál fényerő, de tényleg, mint egy kamioné. Gyönyörű, elegáns dobozban adják egy csomó rögzítési lehetőséggel és kiegészítővel, az akkujához külön vásárolható egy hátizsák, amivel a hátunkon hordhatjuk és hát van is erre szükség. Futáshoz túlzásnak találjuk, de bringázáshoz tökéletes, vagy mondjuk egy BL-döntőn áramszünet esetén simán bevilágíthatnánk az egész stadiont.

 

Silva Tipi  

Silva Tipi
Fényerősség: 20 lumen
Hatótáv: 25 méter
Súly: 82 gramm
Üzemidő: 80 óra
Vízállóság: IPX 4  (fröccsenés álló)

Bővebb infó: Klikk ide!

Ultrakompakt méretű, nagyon könnyű és egyszerű kivitelezésű fejlámpa. Fényereje nem fog megvakítani senkit és oldalt pici kontrasztja is van, de ami fényt kiad, azt szépen egyenletesen osztja el, tehát, ahova nézel, ott látni is fogsz vele. Átlagfelhasználóknak kiváló.

 

Silva Trail Runner Plus  

Silva Trail Runner Plus
Fényerősség: 80 lumen
Hatótáv: 50 méter
Súly: 70 gramm
Üzemidő: 48 óra
Vízállóság: IPX 6  (erős eső, vagy fröccsenő víz)

Bővebb infó: Klikk ide!

Korrekt fényerő aminek viszont az az ára, hogy az akksi is nagyobb és fejen hordva hosszú távon zavaró. Még szerencse, hogy zsebbe, vagy testre is lehet rögzíteni, ehhez a fejpánton egy zsinór-vezetőt alakítottak ki, amit viszont meg kell tanulni kezelni, mert nem megfelelő helyre téve kifejezetten kényelmetlen. A lámpa illeszkedése a homlokon az egyik legjobb és legkényelmesebb.

 

Silva Tyto  

Silva Tyto
Vízállóság: IPX 6  (erős eső, vagy fröccsenő víz)
Bővebb infó: Klikk ide!

Félig-meddig kakukktojás a Tyto, mert ezzel látni nem fogunk semmit, de ha kivilágított és forgalmas úton futsz, akkor Téged észre fognak venni. Egy normál fejlámpa mellé kiegészítő világításnak ajánlható.

 

Silva X-Trail  

Silva X-Trail
Fényerősség: 140 lumen
Hatótáv: 75 méter
Súly: 226 gramm
Üzemidő: 30 óra
Vízállóság: IPX 6 (erős eső, vagy fröccsenő víz)
Bővebb infó: Klikk ide!

Úgy definiáltuk, hogy a Trail Runner fejlettebb változata. Fényereje nem hagy kivetnivalót maga után, de az akkuja nagyon zavaró fejen viselve, zsebben hordásnál meg a vezetékekkel kell elboldogulnunk.

 

 

Konklúzió?

Sok fejlámpát kipróbáltunk, de még így is csak töredékét érintettük az elérhető modelleknek. Az egyértelműen kiderült, hogy egyetlen lámpáról négy embernek lehet annyira eltérő véleménye, mintha nem is ugyanarról a dologról beszélnénk. A fenti körkép alapján viszont azt hiszem jól belőhető az, hogy kinek milyen szintű technikára van szüksége, melyik az, amelyiket megengedheti magának és melyikkel lesz tökéletesen elégedett. Mert azt viszont bizton állíthatjuk, hogy a széles palettából a legkülönfélébb igények is kielégíthetők... vagy nem, de az már talán nem a gyártók hibája :)

Hosszú hajúak számára fontos infó, hogy főként a fej hátsó részén rögzített akkus megoldások copfon nagyon kényelmetlenek, csúszkálnak, úgyhogy, ha ilyen hajviseletben futsz, így is próbáld fel a lámpát vásárlás előtt.

És ha mégis kéne rangsorolnunk, a Silva modelleket emelnénk ki, mert náluk valószínűleg külön részleg foglalkozik az éjszakai futók igényeinek kielégítésével. Ezt a futóknak szánt széles fejlámpa palettából és az olyan igényes technikai megoldásokból szűrtük le, mint például az intelligent light, vagy a ledek hűtéseit biztosító megoldások.

 

Fejlámpa teszt

 

A tesztelt fejlámpákat köszönjük a Mountex, a Multinavigator és a Petzl cégeknek!

 

Olvass többet a témáról: silva, petzl, black diamond, fejlámpa, teszt

Ajánló