Menü

2012.11.07.     Hozzászólás 15

Mozgásvilág.hu

Fejlámpa teszt futó szemszögből

13 különböző színű-szagú fejlámpát teszteltünk egymástól nagyon eltérő ízlésű futókkal, eltérő véleményekkel...


Hideg is volt és sötét is volt a hosszúhétvége előtti szerda este Fenyőgyöngyénél, úgyhogy a lámpateszthez megfelelő körülmények fogadtak - mondjuk a hideget lecseréltük volna szívesen. Vittünk magunkkal 13 különféle Black Diamond, Petzl és Silva fejlámpát, amiket kifejezetten futó- (azon belül is első sorban terepfutó) szemszögből vizsgáltunk.

 

Fejlámpa teszt futó szemmel

 

A csapatban volt kütyümániás maki, a dizájn alapján ítélő piperkőc, a faék egyszerűségére törekvő mufurc és a kényelmet mindenek elé helyező komfortkirály is, így a széles látószög is garantált volt. Időnként már-már indulatoktól heves diskurzust folytattunk a koromsötét esti erdőben, de szerencsére senkinek nem esett bántódása... kemény világ ez a teszter-élet.

  

Aligfény Majdnemfény Ezmárfény Brutálfény

  

Túlságosan nem szaporítanám tovább a szót, beszéljenek a teszteredmények. Sorrendet nem állítottunk, mert amint kiderült: egy fejlámpa nem feltétlenül "jó", vagy "rossz", sokkal inkább "nekem való", vagy "másnak való"...

 

A teszteredmény

Black-Diamond 

 g

Black Diamond
Fényerősség: 68 lumen
Hatótáv: 50 méter
Súly: 100 gramm
Üzemidő: 64 óra
Vízállóság: IPX 7 (vízálló)

Bővebb infó: Klikk ide!

Többnyire egyetértettünk abban, hogy eléggé kompakt, a fejtől nem áll el túlságosan, így mozgás során kevéssé mozog a homlokon. Fényereje egy átlagos felhasználónak elég, de nem egy reflektor. Súlya megfelelő, viselése kényelmes. Komfortkirályunk számára a hátsó lámpa kevésbé volt ergonómikus és ezáltal kényelmetlen volt a viselése. Faék úr szerint a hátsó villogó tökéletesen felesleges, ám a többiek szerint az erdőből nem ritkán csak kitéved közútra a futó, amikor hasznos és ráadásul ki is kapcsolható.

 

Petzl Nao  

Petzl Nao
Fényerősség: 355 lumen
Hatótáv: 108 méter
Súly: 187 gramm
Üzemidő: 50 óra
Vízállóság: IPX 4 (fröccsenés álló)

Bővebb infó: Klikk ide!

A Nao egy "Naon" okos lámpa, sőt, talán az egész Világon a legokosabb sportlámpa. Intelligenciája abban mutatkozik meg, hogy egy fényérzékelő segítségével az előre beprogramozott módon változtatja a fényerőt. Például, ha szaladsz előre és a messzibe nézel, akkor elenyésző mennyiségű visszavert fény éri az érzékelőt, ezért bazira világít. Ha egy fára kitűzött hirdetményt olvasol egy méter távolságból, a nagymennyiségű visszavert fény hatására a Nao lecsavarja a kakaót, hogy ne süljön ki a szemed, vagy ha haveroddal beszélgetsz, akkor az övé sem. Hogy mikor hogyan viselkedjen a lámpa, egy ingyenes PC-szoftverrel a végtelenségig állítgathatod, kütyübolondoknak igazi csemege. Faék úrnak természetesen hasztalan ennyi beállítás, ráadásul zavarta, hogy álló helyzetben a kifújt és látható lehellet bezavarta a fényérzékelést. Számára ideális, hogy egyszerű módra is kapcsolható a lámpa, de akkor is pénzkidobás azoknak, akiknek ez már túl sok technika. A rögzítése is egyedi megoldású, jól rá lehet passzítani az egyéni fejformára, de gyakori fel-le vétel esetén picit macerás. Viselése kifejezetten kényelmes, maximális fényere brutális. Jah, és már a csomagolása is exkluzívan elegáns.

 

Petzl Tikka XP2 & PLUS  

Petzl Tikka Plus 2
Fényerősség: 70 lumen
Hatótáv: 40 méter
Súly: 83 gramm
Üzemidő: 185 óra
Vízállóság: IPX 4 (fröccsenés álló)

Bővebb infó: Klikk ide!

Petzl Tikka XP 2
Fényerősség: 80 lumen
Hatótáv: 68 méter
Súly: 88 gramm
Üzemidő: 190 óra
Vízállóság: IPX 4 (fröccsenés álló)

Bővebb infó: Klikk ide!

Egyszerű, olcsó, semmi sallang lámpák. Első sorban nem a töksötét kerekerdőbe, inkább gyéren és hiányosan megvilágított útvonalakhoz ajánlható, ahol az útminőség megfelelő és nem kell a göröngyöktől tartani. A villogó funkció - ez a többi lámpára is igaz - 99%-ban szükségtelen, esetleg nagy ködben a minket elütni szándékozók tájékoztatására lehet alkalmas. Belépő kategória, felveszed, világít, futsz.

 

Silva jogger  

Silva Jogger
Fényerősség: 45 lumen
Hatótáv: 32 méter
Súly: ? gramm
Üzemidő: 50 óra
Vízállóság: IPX 3  (esőálló)

Bővebb infó: Klikk ide!

A Tipi-hez hasonlóan praktikus kialakítású, de annál nagyobb fényerejű. Jobban kiáll a fej szintjéhez képest, ezért jobban érződik, hogy a fejünkön van valami.

 

Silva Mino  

Silva Mino
Fényerősség: 25 lumen
Hatótáv: 25 méter
Súly: 85 gramm
Üzemidő: 90 óra
Vízállóság: IPX 6  (erős eső, vagy fröccsenő víz)

Bővebb infó: Klikk ide!

A 4 világítótestnek köszönhetően szélesebb horizontot világít be, de a periféria nem tökéletes. Üzemideje kifejezetten magas.

 

Silva ranger  

Silva Ranger
Fényerősség: 30 lumen
Hatótáv: 29 méter
Súly: 75 gramm
Üzemidő: 20 óra
Vízállóság: IPX 7 (vízálló)
Bővebb infó: Klikk ide!

Egy eszerű és kompakt lámpa, ami Faék úr egyértelmű tetszését is kivívta magának. A fejen minden egyetlen dobozba van összezárva a lámpával, nem kell akkut külön rakosgatni. Ezen kívül igen fontos tulajdonsága, hogy akár egy éjszakai brutál futás alkalmával is jó szolgálatot tehetne, mert az adható legmagasabb vízállósági fokozatot (IPX 7) is kiérdemelte és nagyon masszív darab. Ha futás közben - neadjisten - fejen találna minket egy meteor, a lámpa alapján azonosíthatóak maradunk.

 

Silva Runner  

Silva Runner
Fényerősség: 550 lumen
Hatótáv: 120 méter
Súly: 62 gramm
Üzemidő: 20 óra
Vízállóság: IPX 6  (erős eső, vagy fröccsenő víz)

Bővebb infó: Klikk ide!

Ez a kiskedvenc. A többi lámpához képest a Runner fényforrása távolabbra (magasabbra) került a szemünktől és a függőleges kialakítás miatt a fénycsóva kevésbé vakítja viselőjét, kevésbé zavar a látásban. Fényereje kiváló, a fény eloszlása is remek, a perifériát jól bevilágítja. Állíthatósága perfektó, a zsinórok elvezetése megfelelő. Hogy minden lámpában találjunk valami rosszat, itt az akkumulátor "ergonómiátlanságát" jegyezném meg. Egy sapka már feledteti ezt a problémát és mivel jellemzően őszi-téli estéken van rá szükség, többnyire van is rajtunk egy fejfedő.

 

Silva Sprint Plus  

Silva Sprint Plus
Fényerősség: 1030 lumen
Hatótáv: 170 méter
Súly: 190 gramm
Üzemidő: 20 óra
Vízállóság: IPX 6  (erős eső, vagy fröccsenő víz)

Bővebb infó: Klikk ide!

Ezzel az atomerőművel még a vakok is újra látóvá válnak. Brutál fényerő, de tényleg, mint egy kamioné. Gyönyörű, elegáns dobozban adják egy csomó rögzítési lehetőséggel és kiegészítővel, az akkujához külön vásárolható egy hátizsák, amivel a hátunkon hordhatjuk és hát van is erre szükség. Futáshoz túlzásnak találjuk, de bringázáshoz tökéletes, vagy mondjuk egy BL-döntőn áramszünet esetén simán bevilágíthatnánk az egész stadiont.

 

Silva Tipi  

Silva Tipi
Fényerősség: 20 lumen
Hatótáv: 25 méter
Súly: 82 gramm
Üzemidő: 80 óra
Vízállóság: IPX 4  (fröccsenés álló)

Bővebb infó: Klikk ide!

Ultrakompakt méretű, nagyon könnyű és egyszerű kivitelezésű fejlámpa. Fényereje nem fog megvakítani senkit és oldalt pici kontrasztja is van, de ami fényt kiad, azt szépen egyenletesen osztja el, tehát, ahova nézel, ott látni is fogsz vele. Átlagfelhasználóknak kiváló.

 

Silva Trail Runner Plus  

Silva Trail Runner Plus
Fényerősség: 80 lumen
Hatótáv: 50 méter
Súly: 70 gramm
Üzemidő: 48 óra
Vízállóság: IPX 6  (erős eső, vagy fröccsenő víz)

Bővebb infó: Klikk ide!

Korrekt fényerő aminek viszont az az ára, hogy az akksi is nagyobb és fejen hordva hosszú távon zavaró. Még szerencse, hogy zsebbe, vagy testre is lehet rögzíteni, ehhez a fejpánton egy zsinór-vezetőt alakítottak ki, amit viszont meg kell tanulni kezelni, mert nem megfelelő helyre téve kifejezetten kényelmetlen. A lámpa illeszkedése a homlokon az egyik legjobb és legkényelmesebb.

 

Silva Tyto  

Silva Tyto
Vízállóság: IPX 6  (erős eső, vagy fröccsenő víz)
Bővebb infó: Klikk ide!

Félig-meddig kakukktojás a Tyto, mert ezzel látni nem fogunk semmit, de ha kivilágított és forgalmas úton futsz, akkor Téged észre fognak venni. Egy normál fejlámpa mellé kiegészítő világításnak ajánlható.

 

Silva X-Trail  

Silva X-Trail
Fényerősség: 140 lumen
Hatótáv: 75 méter
Súly: 226 gramm
Üzemidő: 30 óra
Vízállóság: IPX 6 (erős eső, vagy fröccsenő víz)
Bővebb infó: Klikk ide!

Úgy definiáltuk, hogy a Trail Runner fejlettebb változata. Fényereje nem hagy kivetnivalót maga után, de az akkuja nagyon zavaró fejen viselve, zsebben hordásnál meg a vezetékekkel kell elboldogulnunk.

 

 

Konklúzió?

Sok fejlámpát kipróbáltunk, de még így is csak töredékét érintettük az elérhető modelleknek. Az egyértelműen kiderült, hogy egyetlen lámpáról négy embernek lehet annyira eltérő véleménye, mintha nem is ugyanarról a dologról beszélnénk. A fenti körkép alapján viszont azt hiszem jól belőhető az, hogy kinek milyen szintű technikára van szüksége, melyik az, amelyiket megengedheti magának és melyikkel lesz tökéletesen elégedett. Mert azt viszont bizton állíthatjuk, hogy a széles palettából a legkülönfélébb igények is kielégíthetők... vagy nem, de az már talán nem a gyártók hibája :)

Hosszú hajúak számára fontos infó, hogy főként a fej hátsó részén rögzített akkus megoldások copfon nagyon kényelmetlenek, csúszkálnak, úgyhogy, ha ilyen hajviseletben futsz, így is próbáld fel a lámpát vásárlás előtt.

És ha mégis kéne rangsorolnunk, a Silva modelleket emelnénk ki, mert náluk valószínűleg külön részleg foglalkozik az éjszakai futók igényeinek kielégítésével. Ezt a futóknak szánt széles fejlámpa palettából és az olyan igényes technikai megoldásokból szűrtük le, mint például az intelligent light, vagy a ledek hűtéseit biztosító megoldások.

 

Fejlámpa teszt

 

A tesztelt fejlámpákat köszönjük a Mountex, a Multinavigator és a Petzl cégeknek!

 

Olvass többet a témáról: silva, petzl, black diamond, fejlámpa, teszt

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • gojo 2013.12.02.   20:59

  gojo

  ha ekkora jók ezek a millió lumenes kínai csodák, miért nem ilyet hordanak a terepfutóversenyek résztvevői? épp vásárlás előtt állok, és eldönthetem, hogy 5000ért veszek egy monstrumot, vagy 30ezerért egy jobb petzl-t...

  válasz erre...

 • puffy 2013.10.31.   17:33

  puffy

  Látom ismét aktuálissá vált! Jelenleg a Kínai piac az 1600 lumenes fejlámpának épített litium aksis lámpáját hátsó leddel 12dolcsiért adja! :)

  válasz erre...

 • Tugo 2013.01.30.   09:22

  Tugo

  Szép lámpák Ledleser H7 az a tuti.Évek óta használom brutális a fényereje.Nagyon könnyű.Ára nagyon jó,elérhető.Mindenkinek ajánlom.Nincs felesleges funkcio rajta.Bekapcsolod világít és nincs megszabott fényerő azt te állítod be.Szerintem a legjobb konstrukció egy hibával az pedig a AAA akumulátorok.Gyártó rakhatna rá AA ceruza aksitartót.-10 alatt max. fényrővel 4-5h alatt lemerül.Monjuk akkor 100m-en felolvasztja a havat!:-))) Mindenkinekajánlom 15000Ft-ért hozzá jutsz.

  válasz erre...

 • Thommy 2012.11.28.   14:14

  Thommy

  Igen a biglight nem olcsó mulatság 50 000 Ft-nál kezdődik ha jól emlékszem.

  A hirtelen elalvás pedig valóban idegesítő tud lenni. Sajnos ez mindegyik lítiumos típusnál így van, de ez igazából a Te érdekedben. A litiumos akksik nagyon alattomosak, ha bizonyos szint alá esik a feszültség olyan labilissá válhat, hogy akár robbanhat is.. na emiatt van benne egy védőáramkör ami lekapcsol ha már nincs benne elég delej.

  Ezért érdemes lehet magaddal vinni egy pótakksit, vagy egy kis pótlámpát is.

  válasz erre...

 • Lukaacs 2012.11.12.   13:19

  Lukaacs

  Tetszetős lámpácskák.

  De, nekem még mindíg a Led Lenser H7 jön be, nem cserélném le egyikre sem.

  Az állítható fókusz és fényerő , nagyon tuti,

  esetleg késöbb ugyan ilyet csak töltős változatban...

  válasz erre...

 • Izga-Mizga 2012.11.12.   10:12

  Izga-Mizga

  Csaba! Neked igazad van. Tényleg nem egyezik a látótávolság a látható távolsággal. Ezzel együtt nem biztos, hogy egyeznek az igényeink. És lehetséges az is, hogy a Te elvárásod fejlámpa ügyben nem = mindenki máséval... Én 1 "plusz" elérhető alternatívát írtam,nem pedig a "tutit". Azért az alán elgondolkoztató, hogy 2990 ft-ért (MOL akcióban, elemmel együtt!), egy töltéssel cirka 28 órán át (ezt lemértem!), nagyon jó, erős fényt nyújtva (szintén tényszerűen, kipróbáltan, közel dupla akkora a látótávolsága, mint a Petzl Tikka Plus2-nek) mennyire lehet az "átlag" érdeklődő számára vonzó... De semmi baj. Én tiszteletben tartom a Te másként gondolkodásodat.

  válasz erre...

 • imi60 2012.11.11.   17:37

  imi60

  még mindig nem működik a biglight rendelés menüpont, gondolom nem azért vannak, hogy eladjanak.de ahogy elnézem nem egy olcsó mulatság lehet.Van egy hátránya ennek az új ledes lámpának.Ha egy bizonyos feszültség alá esik az akku szintje akkor fogja magát és kikapcsol. Nem halványodik nanem kikapcsol. Ez mindegyiknék így működik?

  válasz erre...

 • imi60 2012.11.10.   13:45

  imi60

  9000 ft volt. SSC P 7 ledes. 1200-1400 lumen) ki mennyit ír rá) a csomagban van: 1 db. lámpa, 1 db. töltő,1 db. 4500 mAh-es akku kis táskában,1 db. gumis fejtartó, 2 db. gumi gyűrű felfogatáshoz.Amint megjött rögtön kipróbáltam. Pillanat alatt bicóra feltettem mint a lámpát mint az akkut.Ha kigubancolod a kábelt akkor kb. 60-70 cm. hosszú tehát ha fejlámpán hordod akkor zsebbe is lehet nem a fejedet húzza.Egyszerűen össze lehet dugni a kábeleket.kb. 2 perc volt és már mentem is.Ha össze van dugva akkor a lámpa kapcsolója kicsit világít. (lásd hogy össze van dugva). Felkapcsoltam és azon mód el voltam ájulva. Nagy fényerő és terít mint az állat. Tovább kapcsolva feleteljesítménnyel (gondolom) és teljes teljesítménnyel villógó üzemmód.Tök sötát országúton a kisebb teljesítménnyel is lehet menni. A teljes teljesítménnyel brutális. Minden autó már messziről levette a refijét.Állatólag 3-4 órát tud teljes teljesítménnyel.Szóval a hagyományos Led lámpák ehhez képest lófütty. És még képesek brutális árban adni.Le is fényképeztem de az nem adja vissza azt a hatást amit tud.Tatán bárkinek szívesen megmutatom.Vagy ha lát valaki az úton errefelé egy brutál világítású bicóst szép sárga Endura Luminite felsőben az én vok.Ja igen. Utólag is lehet minden hozzávalót rendelni. (aksi, gumi, töltő,)

  válasz erre...

 • Thommy 2012.11.10.   09:02

  Thommy

  Rátapintottál a lényegre.. :) ez a valamit valamiért.. 1-2 órát ceruza akksival is kibírhatsz, de jobban jársz ha olyan cuccot veszel amihez adnak Li-ion akksit, Na igen ez már 10-15 ezer forint is lehet de akkor töltővel mindennel.. Persze ez sem bír általában sokkal többet mint 3-4 óra, de sokkal megbízhatóbb, jobb-erősebb fényt ad litiumos akksival a lámpa. Az olcsóbb cuccok egyébként minőségben sem olyan jók, de erről rengeteg fórum van ahol meggyőződhetsz arról, hogy tényleg jó-e a lámpa amit veszel. Nekem is van Petzl Tikka XP-m olvasáshoz, meg sátorban egész jó, de erdőben a 400 lumenes cree ledesem mellett (ami ceruza akksival is kibir 4-5 órát) észre se veszed..és akkor a 1400 lumenesről (amit mi csak erdőgyujtogatónak hívunk:) meg már nem is beszélek.

  De ha jó cuccot akarsz és nem számít a pénz akkor vegyél 100 ezerért SILVA sprint plus-ot.. :)vagy ajánlhatom a magyar fejlesztésű biglight.hu-t is, bar nalam most nem mukodik a rendeles menupontjuk.

  válasz erre...

 • csecsaba 2012.11.10.   09:01

  csecsaba

  1 W és 100 Lumen, csak 100 m  látható távolság, messze nem 100 méter látó távolság (az inkább csak közelít az 50-hez). Ez kb a minimál erdőben futáshoz, az is csak nyáron, túrista úton. Avar esetén már csak kocogóknak jó, mert vagy a lábad elé világítasz és a bokádat óvód, vagy az utat és nem lassúlsz be.

  válasz erre...

 • Kakker 2012.11.09.   11:40

  Kakker

  Thommy,

  És ha 1400 lumenen nyomatod, a 4 ceruza aksi meddig bírja? 

  válasz erre...

 • imi60 2012.11.08.   10:36

  imi60

  Thommy jól írja-ebay-on sokkal jobbat lehet venni .nekem épp tegnap jött meg egy brutál erejű lámpa.fejtartóval. akkuval, töltővel,bicóra tehető tartóval.ezek a régi vicc ledesek közelibe se érnek és baromi drágák.minimál pénzért gyártatják őket kínában és óriási árréssel akarják ránksózni.mondjuk ilyet kell keresni ssc p 7 led , vagy mint thommy írta a cree ledesek (xml T6 led ) stb.

  válasz erre...

 • Thommy 2012.11.08.   10:18

  Thommy

  Ja rosszul írtam nem 400 hanem 1400 lumen :)

  válasz erre...

 • Thommy 2012.11.08.   10:15

  Thommy

  Én meg csak nevetek ezeken, 5000 Ft-ért ebayen tudsz venni 400 lumenes szörnyetegeket.. A petzl és egyebek fénye nem látszik mellette.. akit érdekel cree led.

  válasz erre...

 • Izga-Mizga 2012.11.08.   09:29

  Izga-Mizga

  Hiányolom az összehasonlításból a Varta termékcsaládból a nem kevésbé jó minÅ�ségű, de talán ár/érték arányában még kiemelkedÅ�bb fejlámpákat.  3AAA 1W LED, 100 méteres fénytáv, 100Lumen, 80 gr, 20 órás üzemidÅ�, IPX4-es vizállóság - 5000 ft-ért - vagy olcsóbban...

  válasz erre...