Fejlámpa teszt futó szemszögből

Fejlámpa teszt futó szemszögből

Kakuk András
Kakuk András
2012/11/07
Frissítve:
2021/02/02
Milyen a jó fejlámpa futáshoz?
Hirdetés

Hideg is van, sötét is van. A legtöbb hazai futó ősszel és télen érzi szükségét a fejlámpának, amikor korán sötétedik és későn világosodik. Milyen futni sötétben? Mi szeretünk, de biztos ami biztos, megkérdeztük a hazai ultrafutók elitjét, ők szeretik-e igazán? 

Fejlámpa teszt futó szemmel

Miben más a futó igénye az egyszerű túrázóénál? Az alábbiakban kifejtem a sajét tapasztalataimat és igényeimet és elpre bocsátom, kihagyom az ár kérdést. Ha megtalálod a neked való fejlámpákat, utána jöhet a pénztárca kérdése. 

Melyik a legjobb fejlámpa futáshoz?

Mindenkinek más, de szerintem ami fontos:

- Legyen könnyű. Nem mindegy mekkora tömeget cipelsz a fejeden. Egy idő után nehéz, kényelmetlen lesz. Lehet, hogy ez nem tűnik fel, de ha több terméket összehasonlítasz teljesen érezhető a különbség. 

- A fénycsóva legyen futáshoz optimalizált. Azaz világítson elég messze, de legyen elég erős fényű is és ne csak egy pontba világítson, hanem valamennyire szórja is a fényt. Zavaró ha a szemed sarkában semmit sem látsz, ha nem elég erős a fénye akkor nem tudsz tempót futni.

- Állíthatóság, kényelem: Mennyire állítható a fejedre a lámpa? Hosszabb futásoknál igen kényelmetlen tud lenni, ha ez nem tökéletes. 

- Akkumulátor teljesítmény. Nem kell nagyon ragozni, minél hosszabb életű az akksi annál jobb. Itt mondjuk lehet komprimisszumot hozni, főleg ha a pénztárcánk igénli. Ha csak rövideket futunk sötétben, nem kell, hogy 12 órán át világítson a lámpa. 

- Tölthetőség. Manapság elvárt, hogy környezetvédelmi szempontból tölthető legyen a fejlámpa, én is ezt szeretem. Viszont a legjobb lámpák mind akksival, mind elemmel működnek. Gyakran előfordulhat, hogy nincs lehetőségünk feltölteni az akkumulátort, ilyenkor jól jön a hagyományos ceruzaelem. 

- Állítható lámpatest. A legjobb lámpák vertikálisan állíthatók. Ez nem csak valami luxus cucc, futás közben én gyakran élek vele. Erős lefeléken jobban a lábam elé kell, hogy világítsak, míg egyenes szakaszokon inkább előre. 

- Súlyelosztás: Ha minden elöl van (led, akksi, stb..) akkor az összes súly is ott van, ha az akksi hátul van a led pedig elöl, akkor a súly eloszlik. Tömeg függő, de én az utóbbi preferálom futásnál. 

- Láthatóság: vicces, de lámpánál is kellhetnek ilyen extrák. Pl. hátdó villogó piros led, extra fényvisszaverő csíkok

Extrák

- Automata fényerőszabályzás. Ez már tényleg a luxus kategória, de hasznos. Ha használat közben gyakran beszélünk másokkal, vagy nézünk térképet stb...akkor tapasztalhatod, hogy a lehgerősebb fokozaton gayakran kiégetjük a saját ill. mások szemét. Az automata fényerő szabályzós lámpák ilyenkor egy szenzor segítségével érzékelik, hogy van valami vagy valaki előttünk és visszavesznek a fényerőből. Így nekünk nem kell állandóan váltogatni kézzel a különböző fényerők között. Viszont a hibalehetőség is benne van a rendszerben, pl. a legelső típusok a ködre is reagáltak, vagy ha valami más a látóteredbe került. Jó, ha a váltani lehet a z automata és manuális fokozat között. 

- Gumiba szőtt "kábel". A vezetéket általában kívül a gumi hevederhez rögzítik. Ennek egy hátránya van csak, beakadhat, elszakadhat. Manapság kapható, már olyan lámpa is, aminek a gumihevederébe szőtték az elektromosságot vezető "drótot".

Aligfény
Aligfény
Majdnemfény
Majdnemfény
Ezmárfény
Ez már fény
Brutálfény
Brutálfény

Fejlámpa tesztek

Petzl Bindi

A Petzl Bindi egy minimális súlyú, maximálisan 200 lumen fényerővel rendelkező kisméretű, újratölthető akkumulátorral ellátott fejlámpa, amely tökéletes választás akár a mindennapos használatra is, futóknak, túrázóknak. 

+ kicsi, könnyű

- közepes fényerő, hosszú távon kényelmetlenebb, kis tudás, nincs hátsó led

Petzl Tikka, Tikkina

A Petzl egyik legnépszerűbb modelljei. A belépő szintű fejlámpa eleget tud, hogy futáshoz is elég legyen.

+ hibrid (akksis és elemes is), elérhető ár, kényelem, 

- közepes fényerő, nincs hátsó led

Petzl Actik Core

Középkategóriás nagyágyú, ez már komolyabb választás. Mivel ez már komoly versenyző, sok tudással, így komolyabb futóknak is ajánlott. Hosszabb, több órás futásoknál viszont az akksi üzemidejére figyelni kell. 

+ elegendő fényerő, hibrid, etrák (síp, fényvisszaverő csíkok)

- magasabb ár, akksi üzemidő 

Petzl Nao

A Petzl egyik csúcsmodellje, ami mindent is tud. Nemhiába horja Kilian Jornet is. 

+ automata fényerőszabályzás, fényerősség, extrák (app, módok), személyre szabható, hátsó fény

- ár

Részletes bemutató a Tikka, Tikkina, Actic Core, és Nao-hoz. 

Petzl Swift

A Petzl Swift RL jelenleg az Petzl legerősebb fényerejű fejlámpája. 900 lumen max teljesítménye 150 méterig nappali világosságot varázsol a legsötétebb erdőbe is. Ezzel együtt mindössze 100 gramm, cserélhető az akkumulátora, mosható, fényvisszaverő a pántja és még sok csodaság jellemzi.

+ fényerő, könnyű, hibrid, fényvisszaverő elemek, mosható

- ár, 

Petzl Iko Core

A Petzl 2020-as fejlesztése, ami teljesen új "megvilágításba" helyezi a futához használt fejlámpákat. Gumi heveder helyett, műanyag pánttal rögzül, innovatív a led-je, jól szellőzik, könnyű. Olyan "Hát ez meg mi" különlegesség.

+ fényerő, könnyű, jól szellőzik, extrák, vízálló, 

- ár, nem hibrid

Iko Core teszt

Fejlámpa teszt futó szemszögből-1

Petzil Iko Core

Silva Trailrunner Free H

A svéd gyártó különleges fejlesztésű, futásra tervezett lámpája. Egyedülállóan a hevederszíjba fonták az elektromos vezetékeket, nem kell tartani attól, hogy beakad és elszakad. Cserébe kevésbé egyszerű a fejünkre igazítani. A szövésen kívül más extrákkal is szolgálnak, főleg az extrémebb futóknak. A lámpához egy hosszabító kábel is tartozik, aminek a segítségével a zsebünkbe is helyezhetjük az akksit és onnan üzemelhetjük a lámpát. Hidegben különösen okos ez a fajta használat, mert így a testhő melegíti az akkumulátort és az nem merül le hamarabb. Egy nagyobb teljesítményű akksi is kapható hozzá külön. A lámpa emellett hibrid, tehát akkumulátorról és elemről is üzemeltethető. Apróság, de nagy mértékben emeli a biztonságérzetünket, hogy hátsó piros leddel is rendelkezik. 

+ fényerő, innovatív kábelelvezetés, optimalizált fénycsóva, súlyelosztás, könnyű kezelhetőség, hibrid 

- ár, macerás állíthatóság

Fejlámpa teszt futó szemszögből-2
Silva Trailrunner Free H
Fejlámpa teszt futó szemszögből-2
Forrás: Multinavigátor
Fejlámpa teszt futó szemszögből-1
Hirdetés