Népszerű turista-célpontokon nyíltak új tájfutópályák Hír

Népszerű turista-célpontokon nyíltak új tájfutópályák Hír

Magyar Tájékozódási Futó Szövetség
2020/09/04
Két új állandó pontos tájékozódási futó pálya is létesült a nyár végén hazánkban.
Hirdetés

Mindkettőt a turisták által kedvelt célpontokra telepítette a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSz): a Dunakanyarban fekvő Zebegényről, illetve a Tatabánya feletti Turul-szobor környékéről készült térképen fedezhetik fel a sportolni vágyók a környék látnivalóit, és próbálhatják ki a tájékozódási futást.

Mindkét új tájfutó-pályát kettős céllal hozta létre az MTFSz

Egyrészt a hobbifutók és a családok is kipróbálhatják ezeken a tájfutást, másrészt viszont játékos formában lehet így felfedezni a népszerű turista-célpontokat. A térképen lila körrel jelölt ellenőrzőpontok találhatók, ahol a valóságban QR-kódos táblák vannak elhelyezve. A térképet kinyomtatva, papír alapon is lehet használni, valamint a MOBO-applikációval okostelefonon keresztül is le lehet tölteni. Utóbbival a QR-kódokat is be lehet olvasni, így regisztrálva a pontérintést az ellenőrzőpontokon. A rajtban ezen felül tájékoztató tábla segíti a kezdő tájfutók számára a térkép értelmezését.

A tatabányai pályán két útvonalat jelöltek ki a pálya készítői

A rövidebb kör  (3 km) összesen hat ellenőrzőpontot érint, és végig ösvényeken halad, ez akár kisgyermekes családoknak is ideális túra. A hosszabb kör (5 km) teljesítéséhez is főként ösvényeken kell haladni, ám néhány ellenőrzőpont megtalálásához le kell térni a turistautakról is. Ez a kör azoknak ajánlott, akik egy könnyebb, de már kihívást jelentő pályán próbálnák ki a tájfutást, és közben gyönyörködnének a kilátásban is. Mindkét kör a Turul-szobortól indul, és egyaránt érintik a Ranzinger Vince kilátót, ahonnét csodálatos panoráma nyílik a Dunántúlra és a tatai várra is. 

Népszerű turista-célpontokon nyíltak új tájfutópályák-1
Tatabánya - Turul tájfutópálya
Népszerű turista-célpontokon nyíltak új tájfutópályák-1
Forrás: Tájfutás.hu

A kilátás a zebegényi pályáról is gyönyörű, hiszen innét a Dunakanyar látványát lehet csodálni

A rajt a település központjában található, az ellenőrzőpontok pedig a településen belül, illetve a környező hegyoldalakon találhatóak. Valamennyi ellenőrzőpont ösvényen vagy úton keresztül megközelíthető, így az erdőben futástól ódzkodók számára is remek élményt kínál a pálya. Az ajánlott útvonalon futva 7,5 km hosszúságú a pálya, ám ezen tetszés szerint lehet rövidíteni. A Kós Károly-kilátót azonban így is érdemes útba ejteni, és tartani egy kis pihenőt ott futás közben!

Népszerű turista-célpontokon nyíltak új tájfutópályák-2
Zebegény tájfutó pálya
Népszerű turista-célpontokon nyíltak új tájfutópályák-2
Forrás: Tájfutás.hu

Kovács Balázs, az MTFSz alelnöke az alábbiakat mondta el a zebegényi pályáról: ”noha az összes pont felkeresése egész komoly fizikai kihívást jelent a két magas domb megmászása által, tájékozódási szempontból könnyen teljesíthető, a tájfutás szabadidős arcát mutatja be. A pontok olyan helyekre kerültek, ahová amúgy is érdemes kirándulóként ellátogatni, példásul a Kós Károly-kilátó környékére vagy a Dőry kastély környezetébe. A község központjában elhelyezett tájékoztató tábláról – ami egyben a rajthely is - minden fontos információt megtudhatnak a látogatók, és két hasonló tábla fogadja őket a Duna-parton is.

A tatabányai pálya térképét itt, a Zebegényi pálya térképét pedig itt lehet letölteni.

Állandó pontos tájfutópályák

Hirdetés