Menü

2012.08.06.     Hozzászólás 3

Olimpia – London

Valahogy más ez az Olimpia. Még nincs vége, de máris levonhatunk pár ...

Valahogy más ez az Olimpia. Még nincs vége, de máris levonhatunk pár következtetést. Egyrészt hihetetlenül nagy a konkurencia, ez látszik abban is, hogy a Kína-USA párostól eltekintve, no meg a házigazdák várt tombolásán felül a többi ország egész szépen elosztja egymás között az érmeket. A mi szereplésünk ezek között az országok között viszont kellemes meglepetés.

A magyarok hajlamosak mindig összeesküvés elméleteket gyártani, melynek alapeleme, hogy minket mindenki megpróbál eltiporni, és a bírótól a labdaszedőig mindenki azon mesterkedik az aktuális világversenyen, hogy nekünk rosszabb legyen. Ehhez képest a jelenlegi éremállomány erősen tendál az arany felé (4-1-3). Mit szóljanak mondjuk az oroszok? 4-16-15 az ő mutatójuk. Lassan sajnálom őket. De a világ legzseniálisabb, és mindenki által, még a hátszél által is tolt nemzete nem vitás, hogy a szuperszimpatikus kazahok. Mi más magyarázná 6-0-0-s egyenlegüket. Döbbenet!

No mindegy, szóval ami a legérdekesebb, hogy jelenleg olyan olimpiai bajnokaink vannak, akik amellett, hogy szimpatikusak, az elvárt aranyat (Szilágyi kivételével) szerezték meg. És ez nagy szó. Eddig a tuti arany várományosok tisztelet a kivételnek (Kokó, Kovács Ági, stb.) úgy buktak el, mint annak a rendje. A bírótól az oldalszélig, a sorsolástól a gonosz ellenfelekig mindenki volt hibás, csak a versenyző nem. Most nem kell mentegetőzni. Versenyzőink elbírták a terhet, és aranyra váltották a papírformát. Ez pedig, legalább is az én karrierem alatt ritkán tapasztalt magyar tulajdonság.

Én emiatt vagyok most igencsak optimista. Ilyen bajnokok kellenek, és ilyen példaképek. Remélem, hogy ez nem csak egy kakukktojás Olimpia ebből a szempontból, hanem sportolóink állandósuló metamorfózisa. Egy ilyen kezdés elhiteti a többi arany várományossal is, hogy mi sem természetesebb, mint a dobogó legfelső fokára állni. Én öt aranyat tippeltem, amiért többen lehülyéztek, de most már inkább felfelé módosítanék, ha lehet.

A triatlonról: kegyetlen egy verseny volt, érdekes volt látni, hogy a bolyok a megszokottól eltérően nem értek össze, így mindenki dolgozott szépen. A futóverseny párját ritkítóan izgalmas volt, és a már Olimpiákon megszokott látványos hajrával fejeződött be. A mi Kovács Zsófink most biztos nem túl boldog, de én verseny után azt írtam neki, hogy higgye el, ha valaki tudja, milyen Olimpián bukni (Sydney), vagy a 2ik felében beérni (Peking), az én vagyok. Ezt még egy „el sem indulással” is megspékeltem (Athén), szóval fel a fejjel, mert az Olimpia már csak ilyen. Baromi nehéz 4év topformáját egy napra összehozni, ami ráadásul esetünkben egy középmezőnyhöz elég általában. Az úszás után Zsófi elég hátul érkezett, így ha most el is van keseredve, legalább nem az élbolyból bukott. Na, az már dühítő lenne, az biztos. Tudom, hogy ez most nem vigasztalja, de ennyi öröm van az ürömben. Remélem, Rióig folytatja, és mellé beérnek a mai fiatalok is, és végre tényleg összejön egy 4fős magyar küldöttség. Esély van rá, de a következő 2évben ehhez alázatosan melózni kell a bányában, főleg lassan magyar mumus, úszásban kellene előrelépni. Erre igazán közel van egy szakmához konyító ember. Széles Sándor, Gyurta Dani edzője történetesen a Sport XXI-es felméréseket végzi a triatlonban. Kérdezzük meg őt, mit tegyünk! Hátha mond valami okosat az öreg…

Mivel 5évig edzőm volt tudom a választ, és abban nem lesz olyan, hogy heti 10km úszás…

Szponzorok

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • BartosTé 2012.08.09.   14:12

  BartosTé

  Nos 8 aranynál tartunk, azt hiszem ennyire senki nem számított!!

  válasz erre...

 • AM 2012.08.07.   17:00

  AM

  Igen több hibát is felismert az elnökség és a szakmai vezető is, de hatáskör nélkül semmit sem ér a felismerés, agy hét úszótábor alatt nem lehet csodákat tenni. Ha jól tudom azt is jelezte Csaba, hogy a magyaroknak év elején időben el kell kezdeni a pontgyűjtést különben nem jutnak ki az olimpiára. Ez sajnos be is igazolódott, jó eséllyel 3 magyarnak szurkolhattunk volna, ha hamarabb kezdik el a versenyzést. A legnagyobb hiba, hogy itthon a válogatott nem együtt, hanem egymás ellen dolgozik. Nincs még egy nemzet, ahol azon megy a vita, hogy csak együtt ne kelljen edzeni. Ha valaki figyelte a férfi verseny után az angolok nyilatkozatát kiemelték, hogy hónapok óta együtt edzettek. Pontosan így van ez az amerikai és az ausztrálok esetében is. Bár egyéni sport a triatlon, de egyedül nem lehet megnyerni a versenyeket, ezt Alistair számos interjú során kiemelte. Talán tőle lehetne tanulni…

  válasz erre...

 • Székely Mózes 2012.08.06.   23:46

  Székely Mózes

  Az úszás-kérdés már hosszú ideje napirenden van, a 2010-es Budapesti VB-n pl. a válogatott keretek többségét érintette az MTSz honlap tanulsága szerint: - „84/2010. Eln.hat. (09.15.) Az elnökség 6 igen szavazattal egyhangúlag sajnálattal vette tudomásul a Dextro Energy Triathlon Grand Final elit versenyének magyar eredményeiről szóló szakmai értékelést. Ez a verseny is bebizonyította, hogy versenyzőink úszótudása nem éri el a nemzetközi szintet. Az elnökség felkérte a Szakmai Bizottságot, hogy készítsen akciótervet válogatott sportolóink úszótudásának fejlesztésére, valamint arra, hogy az idei szezon előtt kialakított, objektív elemeket tartalmazó ellenőrzési, támogatási rendszer következetesen betartásra kerüljön, ahol indokolt, ott eszközöljön fejlesztéseket, szigorításokat.” - Idézetek a válogatott keret koordinátorának az úszás problémáira vonatkozó személyenkénti értékeléseiből: „Belefagyott a vízbe. Ennél jobb úszó, de ezt most nem tudta bemutatni.” „Úszása nagyon rosszul sikerült (1perc hátrány), pedig a térde ebben nem játszott nagy szerepet.” „Gyenge úszás után csak a harmadik bolyban haladt…” „Szerintem fél perccel jobb 1500m-rel már sokszor tudna csatlakozni az első bolyhoz.” „Úszáson több, mint egy percet kapott az elejétől…” „Úszásban egyértelműen előre lépett, szépen elúszik ott, ahol kell, kicsivel jobb úszással komolyabb mezőnyökben is elöl fog végezni az első számban.” „Ha nem lenne ennyire jó viszonyban a kerékpárral, akkor esélye sem lenne ezzel az úszással komolyabb eredmények elérésére. Erőtlenül és rosszul helyezkedve úszott.”

  válasz erre...