Menü

2011.12.21.     Hozzászólás 4

Dinoszauruszok - avagy őskori ki-kicsoda

Hajam, már ami még van, égnek áll, amikor a fiataloknak, avagy nem is ...

Hajam, már ami még van, égnek áll, amikor a fiataloknak, avagy nem is annyira fiataloknak mesélek erről- arról edzés közben, és látom a bamba tekinteten, hogy ugyanennyi erővel beszélhetnék az atom tengeralattjárókról, körülbelül annyi lövésük lenne ahhoz, amiről karattyolok. Elő szoktam venni ugyanis a régi nagy sztorikat, melyekről én is csak hallottam a régi legendákat, vagy olvastam valahol. Van egy-két név, akit illik ismerni. A teljesség igénye nélkül pár komolyabb figura, akikkel példálózni szoktam:

Dave Scott: Amerikában csak „the Man”. Ha triatlon, akkor mint nálunk Kropkó, ott Scott ugrik be mindenkinek. Nyerte Hawaii-t ezerszer, ami épp elég magyarázat félisteni státuszára. 42 évesen még visszatért, hogy 5ik legyen, most éppen az 50-55 age-group pályacsúcsra gyúr… Beteg…

Mark Allen: Gyerekkorom kedvence. Ő kezdte el Scottot elagyabugyálni, „Ironwar” néven művelt Hawaii csatájuk legendás versennyé vált. Több mint 8 órán át a legnagyobb távolság 10m volt köztük, az is csak azért, mert bringán illik ennyit kihagyni. 92’-ben egy párizsi versenyen volt szerencsém megtapasztalni, hogy az Ironman-es Allen bizony 31körül tudta a 10km-t! Hatszoros Hawaii nyerő.

Greg Welch: Na, vele már sokat versenyeztem együtt. Nyert rövid VB-t, hosszú VB-t, duatlon Vb-t, és Hawaii-t. Igazi jolly joker volt, utolsó szezonjában is még nyerte a VK-kat, de aztán közbejött egy szívprobléma, és azonnal be kellett fejeznie a triatlont. Azóta tíz műtéttel a zsebében, az Oakley majd a WTC égisze alatt máig a sportágban tevékenykedik.

Simon Lessing: A legnagyobb király, 4szeres világbajnok. Olyan volt anno, mint Armstrong a kerósoknál. Ő már 20éve tudatosan készült egy-egy eseményre, meg is nyerte majdnem mindig, amikor csak elindult. Igazi háromszámos versenyző volt akkor, amikor még egy-egy szám a legtöbb triatlonosnál „akadt”. Próbálkozott a hosszabb távokkal is, ott már kevesebb sikerrel.

Spencer Smith: Kortársam volt sajnos, sok babér nekünk ott nem termett ahol elindult. Ifiként már felnőtt sebességgel közlekedett, juniorként vert mindenkit, 92-es EB-n sikerült vele elúsznom, és a társaságában eltévedni a pályán. Nagy élmény volt. Legalább három X kromoszómára végződött a DNS-e. Hiperagresszívan versenyzett, Lessinggel nem annyira kedvelték egymást. Ő is világbajnok, neki sem jött be a hosszú.

Hamish Carter: Személyes kedvencem. Kis süvölvényként azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy VB-n ezüstös lett Lessing mögött. Aztán meg arról lett hírhedt, hogy a legkeményebb pályákon ment mindig nagyot. Kinyírhatatlan masszív figura volt, aki Athénban olimpiai arannyal ért a csúcsra. Megérdemelte, én meg örültem, hogy ő nyert, ha már nem indulhattam el, legalább közelről szurkoltam neki.

Simon Whitfied: 2000 év elején azt sem tudta senki ki ő. A világranglistán kb. ugyanúgy álltunk, aztán az első félévben nyomott egy-két jó versenyt, majd nemes egyszerűséggel behúzta az Olimpiát. Ha ezzel nem lett volna egy csapásra legenda, hát még Pekingben rátett egy ezüstöt. A kettő között folyamatosan topon volt, és Londonban is van még esélye egy éremre. Én nem lepődnék meg rajta. Carter visszavonulásával nagy kedvencem. A legszimpatikusabb figura az ITU cirkuszban.

Peter Robertson: Nagy kár, hogy kiszállt, nagyon bírtam a manuszt, ahogy kicsit félredőlve tolta a 3perces ezreket. 5éven át vagy első, vagy 2ik volt a VB-ken. 1-2-1-2-1! Ez azért nem sámli! Gamagori győzelmét is a legendák közé tenném, amikor elfutott 30m-re a többiektől, akik mindig ledolgozták nagy nehezen 20-ra, aztán Robertson kanyarokban mindig visszarakta azt 30-ra. Volt vagy 100 kanyar, hihetetlen volt, végig váltogatta a VB-t. De ugyanígy a queenstowni győzelme szerintem máig fent van a Youtube-on. Ott elszökött kerón Marceau-val, és 40-nel szállt le a depónál! Szegény franciára fél percet vert a depóban.

Olivier Marceau: Ha már szóba jött, ő is nagy ember! VB-t nyert úgy, hogy nem is tudott futni. Az az érdekes, hogy néha úszni sem. Több első bolyomat is neki köszönhettem. Ha elnéztem az úszást, de Olivier még mögöttem volt, számíthattam rá, hogy van esély a zárkózásra. Persze ott is kellett maradni a hátán, amíg felrúgta a bolyra. Ilyenkor mindenki sírt mögötte. A Vb-jét is szökéssel nyerte, meg egy picivel rövidebb futópályával, de kit érdekel. Azóta megy féltávot, Ironmant, Xterrát, és mindenhol a legmagasabb szinten nyomul.

Ivan Rana: Mai napig aktív spanyol. Megfogadta, hogy addig nem iszik alkoholt, amíg nem nyer VB-t. 2002-ben életem legjobb VB-jén ő nyert. Láttam este… Ivott. Azóta nyert számtalan VK-t, egy kicsit elment profi kerékpározni, mellette picikét még Rallyzik, és ismét kőkemény. Londonban láthatjuk újra.

Chris McCormack: Én már 2000ben megmondtam, hogy hosszún is jó lesz. Karrierem kezdetén párszor toltuk együtt a kerót, többször megdobált kulaccsal. Nem értette, hogy van olyan emberi lény, aki 50-nél nem tudja átvenni a vezetést… Ő is nyert VB-t, állítólag mezei futó volt, de aztán úgy tekerte a pedált, hogy az már nem normális. Életem egyetlen Vk érmét neki köszönhetem. Miatta szöktünk el 3perccel, aztán hálátlanul lefutottam. Ő is nyert kb. mindent, újabban Hawaii Ironman-eket, majd kitalálta, hogy ott lesz Londonban. Na, ez minimum érdekes, de meglehet, hogy szárnysegédnek beteszik az ausztrál csapatba. Olyan ő, mint volt a Hamish Carter, elnyűhetetlen.

Fred Belaubre: A francia szépfiú már juniorként elpáholt mindenkit, aztán felnőttként folytatta ezt a szép hagyományt. Alkatra a tökéletes triatlonista megtestesítője. Kétszer nyert EB-t úgy, hogy porrá alázta a mezőnyt. A másnapi cikk ennyi volt: „Man from the Moon”. És tényleg, ha jó formában volt, úgy ment, mintha más galaxisból jött volna. Mostanában nem annyira ütős a srác, de nála sosem tudhatjuk…

Macedo és Manzan: A hőskor braziljai. Amikor elkezdődött Sydney előtt az ITU Világkupa és a kvalifikáció, ők ketten voltak azok, akik fel tudták venni a kesztyűt az ausztrálokkal, mindketten nyertek VK-kat, futottak, mint a nyulak. Első Eurosportos közvetítéseken mindig nekik szurkoltunk. Aztán valahogy eltűntek, még egy nyamvadt VB-t sem nyertek. Mindegy, szerettem őket is.

Stephan Vuckovic: Németországban csapatársam volt. Nem a sportszerű életmódjáról volt ismert. Valami született dolog miatt kopasz volt. Ez volt a védjegye. Nyert pár nagy versenyt, aztán jött Sydney, és én csak néztem, hogy ott fut az első helyen. Már mindenki biztos volt benne, hogy ő nyer, amikor hátulról Withfield akkora utolsó ezret futott, amit érdemes lett volna lemérni… Az ezüstnek is nagyon örült, aztán több nagyot már nem dobott. Mostanában a hosszútáv felé kacsingat, és egész jól megy neki.

Legközelebb összeszedem a csajokat is... Lesz benne magyar is!

Szponzorok

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Molnár Ádám 2011.12.27.   10:54

  Molnár Ádám

  Mike Pigg: http://www.slowtwitch.com/Interview/Pigg_Power_-_Mike_Pigg__353.html Csak eszembejutott, mikor irtad, ez a mókus talán mindenki flett votl keróban, legalábbis, azt mondják a nagy öregek :D ott az interviewban mesél ezt azt. Akiket kifeledtem: Stuart Miles, és Brad Bevan, hoztam is egy kis cukorkát: http://www.youtube.com/watch?v=4Pj91oD12Cs enjoy

  válasz erre...

 • kuttor.csaba 2011.12.25.   12:00

  kuttor.csaba

  Na akkor: Mike Pigg: kikérem magamnak, sosem láttam disznó Mikit! Persze ezer éve a TV közvetítéseken feltűnt a tarkopasz ürge, aki jól tolta a kerót. Megtekinthető Armstrong egyik Youtubos triatlon videóján, amikor még kb. 18volt... A kopasszal meccselt. Nekem onnan emlékezetes, hogy az egyik legendás nizzai hosszútávon a tömött nézőfal között kifutva a depóból, elővette a kígyót és futás közben elvégezte a dolgát... Szoros volt, na! Bennettel kapcsolatban ég az arcom. Főleg, hogy személyesen is jóban vagyunk, amire igen büszke vagyok. Az úriember 97-ben került nálam a látótérbe, amikor Molnár Era bronzos monacói VK-ját a fiúknál úgy nyerte, hogy végig elmenésben volt. Azóta nagyjából non-stop a spiccen van, a világranglistát ha összeadjuk, évekig vezette, mégsem sikerült olimpiai érmet nyernie, így aztán jóformán kiszállt az ITU sorozatból. Mikor megkérdeztem miért ezt válaszolta: "ITU racing is a charity" Ő pedig nem szeret jótékonykodni, ezért az utóbbi években arra koncentrál, hogy amerikai versenyeken feleségével, Laurával rommá keressék magukat. Ezt elég hatékonyan meg is oldják... Craig Walton is nyert ezt azt, többek között tiszaújvárosi VK-t, de gigacímekkel nem büszkélkedhet, mondjuk ő is azok közé tartozott, akik mögött szélárnyékban is fájt kerékpározni. Egyik utolsó tiszaújos szökésemben is ő volt a lúdas, 5km-ig úgy ment elöl, hogy nem bújt a cipőbe, csak taposta 50-nel... A vicces, hogy egyszer úgy nyert St.Anthony triathlont, hogy otthon hagyta a keróscipőjét, így futócipőben taposva 2perccel alázta a legnagyobb neveket! Rob Barel gyerekkorom kedvence volt, még autogramot is örzök tőle. A legtöbb EB-t ő nyerte, ami már talán örök rekord marad. 2éve elhűltem, amikor azt láttam, hogy az első alkalommal kiírt terep EB-t ő nyerte. 52évesen. No comment...

  válasz erre...

 • AdamH 2011.12.24.   15:06

  AdamH

  Egy nagy arcot még mindenképpen említenék Luc Van Lierde-t. 1996-ban volt az olimpiai EB Szhelyen amit Dennis Looze ellen nagy csatában nyert (a 19. helyen Fazék, Vuckovic mögött de Marceau előtt, a 28. helyen Sumi coach:) majd ebben az évben októberben 8.04 Konán 2.41-es marathonnal, úgy, hogy előtte ilyen távot sohasem futott életében. Ezt az időt döntötte meg idén 15 évvel később Crowie egy kicsivel. (Kropesz volt a 7. 1996-ban) Luc akit a kemikáliákkal is hírbe hoztak időnként, azért 2007-ben még 8. volt Konán 20 perccel verte kedvencünket Józsikát aki szintén nagyot ment és 22. lett. Szóval talán a belgát (aki nem rokona Frederik Van Lierde-nek a jelenlegi menőnek) is betehetjük az arcképcsarokba a 2 Vb és egyéb címeivel. Az Ironwar, illetve a két óriás Scott és Allen története Matt Fitzgerald könyve már elérhető az Amazonon digitálisan is, nekem most ezt hozta a Kindle karácsonyra.:) A végére még egy név, Rob Barel is nagyon elférne a listán a legendák között.

  válasz erre...

 • Molnár Ádám 2011.12.24.   07:42

  Molnár Ádám

  HAli, Itt egy kis nosztalgia a nosztalgiában: http://triathlon.competitor.com/2011/12/news/from-the-archives-simon-whitfield-talks-olympics-with-bob-babbitt_45119 JA, és dumáltuk: akiről még írhatnál: Craig Walton, Greg Benentt, Mike Pig.

  válasz erre...